Gălbenelele tratează arsurile şi reglează menstruaţia

2 2 jpg jpeg

Gălbenelele (Calendula Officinalis) sunt originare din zona mediteraneană şi s-au cultivat din cele mai vechi timpuri nu doar pentru decor, ci şi pentru calităţile lor curative.

Au în compoziţie flavonoide, carotenoizi, vitamina C, acid malic, neolicopină, luteină şi ulei esenţial bogat în triterpenoide, substanţe care se pare că le oferă acestor plante proprietăţile antiinflamatoare. În plus, gălbenelele au acţiune bactericidă, cicatrizantă, emolientă şi care stimulează apariţia menstruaţiei (emenagogă). Se folosesc atât extern, în unguente, pentru probleme ale pielii precum tăieturi, arsuri solare, hemoroizi sau gargară în caz de infecţii ale gurii, cât şi intern, pentru reglarea ciclului menstrual sau pentru uşurarea simptomelor gastritei hiperacide.

Gălbenelele calmează arsurile. Cum îţi prepari un unguent

Crema şi balsamul cu gălbenele au acţiune calmantă şi cicatrizantă şi ajută la refacerea pielii în urma arsurilor casnice sau solare. Unguentul este util şi pentru a trata tăieturile, înţepăturile de insecte, pielea foarte uscată, acneea şi hemoroizii externi. 50 g de flori se umezesc cu alcool şi se pun, împreună cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui, într-o crăticioară, pe baie de abur. Se ţine amestecul 3 ore, după care se strecoară fierbinte şi se lasă la decantat. Se ia partea de deasupra şi se amestecă bine cu 20 g ceară de albine.

Gălbenelele sub formă de ceai normalizează menstruaţia

Tulburările menstruale precum întârzierea ciclului sau un flux redus, precum şi durerile care însoţesc această perioadă (dismenoreea), pot fi combătute cu ajutorul infuziei de gălbenele. Aceasta contribuie, de asemenea, şi la funcţionarea normală a aparatului digestiv, ca adjuvant în ulcerul gastroduodenal şi la menţinerea sănătăţii ficatului. Se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de plantă uscată şi se lasă acoperit 20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Gălbenelele - adjuvant în enterocolită

Capsulele de gălbenele au acelaşi efect antiseptic, antiinflamator, bactericid, coleretic-colagog şi emenagog ca restul preparatelor din această plantă. Pe lângă tratamentul indicat de medic, gălbenelele pot fi utilizate ca adjuvant în caz de enterocolită, colecistopatie şi dischinezie biliară. Se ia 1 capsulă de 3 ori pe zi, de preferat înainte de mese.

Citeşte mai multe despre remediile cu gălbenele:

Ceaiuri pentru gastrită

Cum scapi de herpes