Tratamente naturiste cu zmeur─â

2 jpg jpeg

Arbustul stufos, ghimpos, cu l─âstari t├ór├ótori, ├«nalt de 1-2 metri, cu tulpina dreapt─â, arcuit─â spre v├órf, cu ghimpi fini, den┼či ├«n partea inferioar─â ┼či rari ├«n cea superioar─â, se ├«nt├ólne┼čte prin lumini┼čuri, pe coaste st├óncoase, ├«n special ├«n t─âieturi sau dobor├óturi de p─âdure din zona de deal ┼či de munte. Zmeurul se cultiv─â mai ales pentru fructele sale pline de beneficii asupra organismului uman.

Frunzele se folosesc empiric pentru ac┼úiunea lor diuretic-depurativ─â, astringent─â, antispastic─â ┼či uterotonic─â. Fructele sunt o bogat─â surs─â de zaharuri, pectine ┼či proteine ┼či, ├«n special, de microelemente ┼či vitamine, ac┼úion├ónd favorabil asupra organismului.

De┼či ├«┼či trage originile din Asia, ├«n Rom├ónia ┼či alte ┼ú─âri europene cre┼čte spontan de mii de ani. Probabil cei mai mul┼úi dintre iubitorii de munte, care s-au ├«nfruptat pe s─âturate cu zmeur─â, vor recunoa┼čte c─â muntele este plin de aceast─â plant─â benefic─â ┼či nu de pu┼úine ori s-au ├«nt├ólnit cu ursul ├«n tufi┼čurile pline de zmeur─â parfumat─â.

Siropul din fructe de zmeur─â este excelent ├«n tratarea afec┼úiunilor pulmonare, a sensibilit─â┼úii la r─âceli, ├«n r─âgu┼čeal─â, fiind un remediu extraordinar pentru corzile vocale la cei care c├ónt─â sau ├«┼či folosesc foarte mult corzile vocale (conferen┼úiari, de ex.). Sucul natural se prepar─â din 75-80% miere ┼či restul suc de zmeur─â. Se las─â la macerat la roc ferit de lumin─â timp de 7 zile, apoi se consum─â diluat cu ap─â sau ca atare.

Tratamente naturiste cu zmeur─â ÔÇô zmeura, un remediu excelent pentru arsurile gastrice sau diabet

Zmeura se folose┼čte ├«n tratamentul arsurilor gastrice ┼či a diabetului. Se consum─â fructele ca atare f─âr─â zah─âr sau miere, timp de 12 zile. Toamna ┼či iarna se consum─â regulat ceai de zmeur─â, cel pu┼úin dou─â c─âni pe zi. Fructele au rol cicatrizant ┼či antiacid ┼či au efecte garantate ├«n arsurile gastrice. Curele ├«ndelungate cu zmeur─â (nu sunt imposibile, av├ónd ├«n vedere ├«ntreg poten┼úialul de zmeur─â pe care ├«l avem ├«n Carpa┼úi) sunt excelente ├«n tratamentul pentru diabet, mai ales dac─â se renun┼ú─â la consumul de carne ┼či se m─ân├ónc─â preponderent fructe ┼či legume. Zmeura stabilizeaz─â glicemia, stimuleaz─â diureza, normalizeaz─â valorile colesterolului ┼či stimuleaz─â pancreasul.

Ceaiul din fructe ┼či frunze de zmeur se folose┼čte cu succes ├«n tratarea menstrua┼úiei abundente, neregulate sau dureroase. Consumul a 3-4 c─âni pe zi de ceai de zmeur al─âturi de ceaiul de coada-┼čoricelului face minuni ├«n tratarea deregl─ârilor menstruale feminine, dar este la fel de bun ┼či ├«n p─âstrarea s─ân─ât─â┼úii organului reproductiv feminin.

Tratamente naturiste cu zmeur─â ÔÇô pofta de m├óncare dispare dup─â consumul de zmeur─â, de aceea cura de zmeur─â este excelent─â ├«n tratarea obezit─â┼úii

Copiii care se ├«mboln─âvesc des de bron┼čite, amigdalit─â ┼či r─âcesc des, trebuie s─â fie du┼či la munte vara pentru curele ├«ndelungate cu zmeur─â ┼či respirarea aerului curat. Sunt excelente curele ┼či aerul curat mai ales pentru copiii care se lupt─â cu problema obezit─â┼úii. Zmeura consumat─â ├«n cantit─â┼úi mai mari taie pofta de m├óncare, inhib─â foamea ┼či reduce pofta de dulce. Pentru problema obezit─â┼úii se consum─â 200-300 de grame de fructe de zmeur─â pe stomacul gol ┼či nu se mai m─ân├ónc─â nimic timp minimum o or─â p├ón─â la 4 ore. Se ┼úine cura 12 zile.

├Än hemoragiile interne sau constipa┼úie se folose┼čte cura cu pudr─â de zmeur─â, 4 linguri┼úe zilnic. Cistita sau prostatita se vindec─â dac─â se ┼úine o cur─â ├«ndelungat─â cu zmeur─â. Fructele se las─â la uscat, apoi se m─ârun┼úesc la r├ó┼čni┼úa de cafea.