Tratamente naturiste cu zmeură

2 jpg jpeg

Arbustul stufos, ghimpos, cu lăstari târâtori, înalt de 1-2 metri, cu tulpina dreaptă, arcuită spre vârf, cu ghimpi fini, denşi în partea inferioară şi rari în cea superioară, se întâlneşte prin luminişuri, pe coaste stâncoase, în special în tăieturi sau doborâturi de pădure din zona de deal şi de munte. Zmeurul se cultivă mai ales pentru fructele sale pline de beneficii asupra organismului uman.

Frunzele se folosesc empiric pentru acţiunea lor diuretic-depurativă, astringentă, antispastică şi uterotonică. Fructele sunt o bogată sursă de zaharuri, pectine şi proteine şi, în special, de microelemente şi vitamine, acţionând favorabil asupra organismului.

Deşi îşi trage originile din Asia, în România şi alte ţări europene creşte spontan de mii de ani. Probabil cei mai mulţi dintre iubitorii de munte, care s-au înfruptat pe săturate cu zmeură, vor recunoaşte că muntele este plin de această plantă benefică şi nu de puţine ori s-au întâlnit cu ursul în tufişurile pline de zmeură parfumată.

Siropul din fructe de zmeură este excelent în tratarea afecţiunilor pulmonare, a sensibilităţii la răceli, în răguşeală, fiind un remediu extraordinar pentru corzile vocale la cei care cântă sau îşi folosesc foarte mult corzile vocale (conferenţiari, de ex.). Sucul natural se prepară din 75-80% miere şi restul suc de zmeură. Se lasă la macerat la roc ferit de lumină timp de 7 zile, apoi se consumă diluat cu apă sau ca atare.

Tratamente naturiste cu zmeură – zmeura, un remediu excelent pentru arsurile gastrice sau diabet

Zmeura se foloseşte în tratamentul arsurilor gastrice şi a diabetului. Se consumă fructele ca atare fără zahăr sau miere, timp de 12 zile. Toamna şi iarna se consumă regulat ceai de zmeură, cel puţin două căni pe zi. Fructele au rol cicatrizant şi antiacid şi au efecte garantate în arsurile gastrice. Curele îndelungate cu zmeură (nu sunt imposibile, având în vedere întreg potenţialul de zmeură pe care îl avem în Carpaţi) sunt excelente în tratamentul pentru diabet, mai ales dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent fructe şi legume. Zmeura stabilizează glicemia, stimulează diureza, normalizează valorile colesterolului şi stimulează pancreasul.

Ceaiul din fructe şi frunze de zmeur se foloseşte cu succes în tratarea menstruaţiei abundente, neregulate sau dureroase. Consumul a 3-4 căni pe zi de ceai de zmeur alături de ceaiul de coada-şoricelului face minuni în tratarea dereglărilor menstruale feminine, dar este la fel de bun şi în păstrarea sănătăţii organului reproductiv feminin.

Tratamente naturiste cu zmeură – pofta de mâncare dispare după consumul de zmeură, de aceea cura de zmeură este excelentă în tratarea obezităţii

Copiii care se îmbolnăvesc des de bronşite, amigdalită şi răcesc des, trebuie să fie duşi la munte vara pentru curele îndelungate cu zmeură şi respirarea aerului curat. Sunt excelente curele şi aerul curat mai ales pentru copiii care se luptă cu problema obezităţii. Zmeura consumată în cantităţi mai mari taie pofta de mâncare, inhibă foamea şi reduce pofta de dulce. Pentru problema obezităţii se consumă 200-300 de grame de fructe de zmeură pe stomacul gol şi nu se mai mănâncă nimic timp minimum o oră până la 4 ore. Se ţine cura 12 zile.

În hemoragiile interne sau constipaţie se foloseşte cura cu pudră de zmeură, 4 linguriţe zilnic. Cistita sau prostatita se vindecă dacă se ţine o cură îndelungată cu zmeură. Fructele se lasă la uscat, apoi se mărunţesc la râşniţa de cafea.