Planta care are grijă de frumuseţea ta

1 2 jpg jpeg

Coada-calului este uşor de recunoscut, după tulpina sa zveltă, înaltă de până la 30 de centimetri, cu frunze inguste, dispuse pe verticală. În România, întâlnim planta în toate zonele ţării, unde creşte atât la câmpie, cât şi în zona submontană.

Coada-calului este bogată în minerale, cel mai important fiind siliciul, despre care se crede că are efecte antiartritice şi de tonifiere a ţesutului conjunctiv.

Tulpina mai conţine flavonoide - cu efect antioxidant şi diuretic - acizi organici şi nicotină, oxid salicilic (sursa de acid salicilic, aspirina naturala), gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, linoleic, vitamina C, uleiuri volatile, săruri de potasiu.

În aplicările externe, coada-calului ajută la vindecarea contuziilor, degerăturilor, neuro-dermitelor, edemelor de la nivelul picioarelor, grăbeşte cicatrizarea rănilor, a ulcerului varicos, combate transpiraţia excesivă a picioarelor, osteoporoza, crampele musculare, ulcer gastro-duodenal. Datorită calităţilor sale, coada-calului poate fi folosită şi pentru îngrijirea frumuseţii! Iată câteva reţete de îngrijire!

Planta care are grijă de frumuseţea ta: celulită şi vergeturi

Tratamentul pe bază de coada- calului se administrează atât intern, cât şi extern. Intern, se va face o cură de o lună cu macerat la rece, din care se vor bea cate 1-2 cani pe zi. Extern, se face un masaj energic cu unguent de coada-calului (se gaseste în magazinele naturiste), pe locurile afectate.

Planta care are grijă de frumuseţea ta: unghii

După efectuarea curei interne cu coada-calului, unghiile devin mult mai solide, îşi recapată structura şi culoarea normală. Efectul se datorează şi unei mai bune asimilări a calciului de către organism, dar şi a mineralelor din plantă. Se iau 3-6 linguriţe de infuzie de coada-calului pe zi, în cure de 1-2 luni.

Planta care are grijă de frumuseţea ta: păr

Infuzia de de coada-calului folosită extern, pentru ultima clătirea părului după spălare, previne căderea acestuia, reduce matreaţa şi trateaza infecţiile micotice şi mâncărimile la nivelul scalpului.

Planta care are grijă de frumuseţea ta: exces de sebum

Se ţin cure de câte o lună, timp în care se bea un litru de ceai de coada-calului pe zi. Tratamentul reglează secreţia glandelor sebacee.

De asemenea, se pot aplica cataplasme cu coada calului pe zonele afectate. Ele au efecte antibacteriene şi antiinflamatoare, ajutând la eliminarea acneei şi a iritaţiei de la nivelul pielii.

Planta care are grijă de frumuseţea ta: cură de slăbire

Studiile realizate în Franţa arată că administrarea acestei plante amplifica efectul dietelor, prin mărirea intensităţii proceselor de eliminare pe cale renală şi digestiva.

Astfel, se face o cură de minimum 28 de zile, timp în care se beau câte 2 căni de infuzie pe zi, cu o oră înainte de fiecare masă.