Damiana, plant─â cu efect tonic pentru psihic

1 damiana jpg jpeg

Plant─â originar─â din Mexic ┼či America Central─â, cunoscut─â ┼čtiin┼úific dup─â numele Turnera diffusa, damiana a demonstrat efecte deosebite ├«n caz de impoten┼ú─â, fiind un afrodiziac ┼či antidepresiv natural. Afl─â ce beneficii mai au remediile cu damian─â!

Indica┼úia principal─â a plantei, publicat─â ├«n studiile de specialitate ┼či ├«n c─âr┼úile fitoterapeutice, este cea de cre┼čtere a tonusului mintal ┼či emo┼úional. Urmeaz─â pe lista cu beneficii medicinale efectele pozitive asupra libidoului. Remediile din plant─â ├«mbun─ât─â┼úesc calitatea vie┼úii sexuale at├ót la b─ârba┼úi, c├ót ┼či la femei. Nu degeaba este considerat─â planta mileniului III, stimulatorul libidoului ┼či un relaxant extrem de eficient. Printre substan┼úele active din plant─â se num─âr─â taninii, r─â┼činile, alcaloizii, flavonoidele, uleiurile volatile ┼či damianina, un compus benefic ce ├«i d─â ┼či gustul u┼čor am─ârui.

Cum o recuno┼čti

Damiana este o plant─â aromat─â, care face vara flori galben-portocalii, cu 5 petale. Florile sunt un indiciu s─â o recuno┼čti, dar pentru remedii se folosesc frunzele, tulpinile ┼či frunzele uscate. Cercet─ârile ┼čtiin┼úifice sugereaz─â c─â extractul ob┼úinut din aceast─â plant─â, combinat cu pulberea de damian─â, confer─â efecte binef─âc─âtoare mai intense.

Tipuri de remedii ┼či dozaj

G─âse┼čti preparatele din damian─â ├«n magazinele naturiste. Cele mai cunoscute sunt capsulele ┼či extractele lichide din plant─â ┼či frunzele uscate, bune pentru infuzii ┼či decocturi. Damiana intr─â ┼či ├«n compozi┼úiile altor preparate naturiste, al─âturi de plante cu propriet─â┼úi terapeutice similare. Respect─â indica┼úiile de administrare prev─âzute pe ambalajul fiec─ârui produs ┼či, dac─â suferi din cauza libidoului redus sau te confrun┼úi cu tonus psihic sc─âzut, ├«ntreab─â medicul ce doz─â ┼či se potrive┼čte.

├Än general, remediile din plant─â pot fi administrate sub form─â de ceaiuri din frunze uscate (1 linguri┼ú─â cu v├órf de plant─â la 150-200 ml de ap─â, care se las─â 7-10 minute la infuzat), extracte lichide ┼či capsule, astfel:

Infuzii: 1 ce┼čcu┼ú─â de infuzie de 2-3 ori pe zi.

Extract lichid: 2-4 ml de 2 ori pe zi.

Capsule: 3-4 g de 2 ori pe zi.

Combate inflamaţiile urinare

Infuziile din 2 linguri┼úe rase de plant─â la 200 ml de ap─â ajut─â ┼či ├«n caz de infec┼úii ale tractului urinar, cum ar fi inflama┼úia vezicii urinare ┼či a uretrei. Damiana are at├ót propriet─â┼úi diuretice, c├ót ┼či antiseptice, datorit─â substan┼úei arbutin─â g─âsit─â ├«n plant─â, care se transform─â la nivelul uretrei ├«n hidrochinon─â ÔÇô un antiseptic puternic.

├Ämbun─ât─â┼úe┼čte via┼úa sexual─â

├Än tratamentul impoten┼úei, al ejacul─ârii precoce ┼či al problemelor psihosexuale ale b─ârba┼úilor, dar ┼či ├«n caz de epuizare nervoas─â ┼či anxietate at├ót la femei, c├ót ┼či la b─ârba┼úi, ajut─â infuzia din plant─â, 1 ce┼čcu┼ú─â de 2-3 ori pe zi.

Sunt studii care sugereaz─â c─â damiana poate cre┼čte calitatea vie┼úii sexuale ┼či la femei, favoriz├ónd ┼či reglarea ciclului menstrual. Unul dintre ele, ale c─ârui rezultate au fost publicate ├«n ÔÇ×Jurnalul de Sex ┼či Terapie conjugal─âÔÇť, au scos ├«n eviden┼ú─â c─â femeile care au consumat preparate cu damian─â s-au bucurat de efecte pozitive asupra libidoului, comparativ cu femeile care au luat remedii tip placebo. Efectele pozitive dovedite se refer─â la cre┼čterea dorin┼úei sexuale, reducerea usc─âciunii vaginale, frecven┼ú─â mai mare a rela┼úiilor sexuale ┼či a orgasmului, dar ┼či senza┼úia de excita┼úie sporit─â la nivelul clitorisului.

Scade pofta de mâncare

Damiana a fost studiat─â ┼či ca poten┼úial adjuvant pentru pierderea ├«n greutate. ├Äntr-un studiu din 2013, publicat ├«n revista ÔÇ×ApetitÔÇť (Appetite), femeile c─ârora li s-a oferit o formul─â pe baz─â de inulin─â ┼či plante, printre care ┼či damian─â, cu 15 minute ├«nainte de mese, au m├óncat semnificativ mai pu┼úin.

Concluzia principal─â a cercet─ârii a fost c─â acea combina┼úie cu damian─â poate ajuta la reducerea greut─â┼úii corporale. Se recomand─â 1 cea┼čc─â de ceai din damian─â cu 15-20 de minute ├«nainte de mesele principale ale zilei.

Efectul de suprimare a apetitului este, în continuare studiat, pentru mai multe detalii privind beneficiile în acest sens.

Atenţie la contraindicaţii!

Remediile din plant─â nu sunt recomandate ├«n sarcin─â ┼či ├«n al─âptare, dar nici persoanelor care sufer─â de boli renale sau ale ficatului. Se recomand─â a nu se consuma ├«n exces, pentru c─â poate duce la apari┼úia convulsiilor. Arbutina transformat─â ├«n hidrochinon─â ├«n corp poate determina reac┼úii adverse negative, precum grea┼ú─â, v─ârs─âturi, zgomote ├«n urechi ┼či ├«n cazuri severe, deces.