Cum tratezi natural coşurile care apar în perioada menstruaţiei

1 nativia clicksanatate 1 jpg jpeg

Dacă balonarea, crampele şi schimbările de dispoziţie nu erau suficiente, unele femei se confruntă şi cu acnee în timpul menstruaţiei. Datele arată că până la 65% dintre femei resimt o înrăutăţire a acneei de-a lungul menstruaţiei.

Acneea specifică menstruaţiei apare cu o săptămână înainte sau în săptămâna respectivă. După încheierea menstruaţiei dispare, de regulă, şi acneea. Dacă te confrunţi deja cu acnee este foarte posibil ca în acea perioadă a lunii să devină mai năbădăioasă. De ce se întâmplă acest lucru? Poţi da vina fără probleme pe fluctuaţiile hormonale. Cu puţin timp înainte de menstruaţie, aproximativ 5-7 zile nivelul estrogenului şi al progesteronului începe să scadă. Acest lucru declanşează o secreţie mai mare de sebum din partea glandelor sebacee. Prea mult sebum înfundă porii şi duce la apariţia coşurilor.

De asemenea, hormonii pot creşte riscul de inflamaţie a tenului şi intensifică răspândirea bacteriilor. Fluctuaţiile hormonale din această perioadă sunt responsabile şi pentru alte simptome specifice precum dureri ale sânilor, schimbări de dispoziţie şi probleme digestive; toate acestea pot contribui la creşterea stresului, un alt factor de risc în acnee. În continuare poţi citi mai multe despre câteva soluţii naturiste pentru a trata coşurile apărute în perioada menstruaţiei.

Melărea 

Agnus Castus, cunoscută şi sub numele de „fructul castităţii”, melărea sau Vitex, este o plantă originară din Asia care ajută la echilibrarea producţiei de hormoni. Ajută la calmarea coşurilor apărute ca urmare a menstruaţiei şi poate fi utilă pentru a reduce durerea menstruală, sângerările abundente, echilibrează durata menstrelor şi ajută la ameliorarea simptomele specifice unor afecţiuni precum fibroizi, chisturi ovariene sau endometrioză. 

Planta se ia sub formă de capsule, 500-1.000 mg pe zi, tinctură, 1-3 ml pe zi amestecat cu apă în raport 1:5 sau ceai. Poate chiar fi folosit pe post de condiment în diverse reţete. 

Armurai

Armuraiul susţine sănătatea ficatului şi este indicată şi pentru coşuri mai ales pentru cele care apar pe fond hormonal. Acest lucru se datorează faptului că excesul de hormoni trece prin ficat, o adevărată fabrică pentru organism. Armuraiul ajută la reducerea toxicităţii asupra ficatului şi stimulează regenerarea sa. 

Pentru a calma coşurile, se foloseşte sub formă de capsule sau tinctură. Se poate aplica topic prin combinaţii cu uleiul esenţial de lavandă. Înainte de a aplica pe ten testează pe pielea gâtului sau în spatele urechii. Dacă apar iritaţii înseamnă că este nevoie să adaugi ulei de măsline sau cocos (3 picături de ulei la o picătură de ulei de lavandă şi una de armurai). 

Zinc

Zincul este o substanţă necesară pentru dezvoltarea celulelor, producţia de hormoni şi funcţionarea normală a sistemului imunitar. Studiile existente arată că persoanele care tind să aibă acnee au un nivel mai mic al zincului din sânge prin comparaţie cu persoanele care nu se confruntă cu acnee. 

Se pare că luarea unui supliment cu zinc ajută la reducerea acneei. Dozele de 30-45 mg pe zi sunt sigure pentru majoritatea persoanelor. Dacă depăşeşti această doză este posibil să apară efecte adverse precum durerile de stomac şi iritaţii ale tractului gastrointestinal. 

Este important de ştiut că aplicarea zincului pe pielea afectată de coşuri nu este eficientă. Acest lucru se datorează faptului că zincul nu se absoarbe eficient prin piele. 

Ceai verde

Ceaiul verde este bogat în antioxidanţi şi consumul său poate ajuta la reducerea acneei. Polifenolii din ceai contribuie la eliminarea bacteriilor şi reduc inflamaţiile. 

Potrivit unui studiu realizat pe 80 de participante, persoanele care au luat un extract de ceai verde zilnic timp de patru săptămâni s-au confruntat cu mai puţine coşuri pe nas, bărbie şi în jurul gurii. De asemenea, consumatorii de ceai verde au avut un nivel mai mic al glicemiei şi insulinei, alţi doi factori care contribuie la dezvoltarea coşurilor. 

Pe lângă consumul de ceai verde poţi aplica lichidul direct pe piele sau poţi folosi o cremă specială pentru acnee pe bază de ceai verde. 

Hamamelis

Planta hamamelis conţine tanini cu efecte antibacteriene şi antiinflamatoare. De aceea este folosită pentru a trata numeroase probleme de piele, de la coşuri şi eczeme la înţepături de insecte, arsuri şi vene varicoase. 

Datele existente arată că aplicarea de hamamelis de două ori pe zi timp de şase săptămâni ajută la calmarea acneei moderate. Amestecă o lingură de rădăcină de hamamelis cu un pahar de apă într-un vas mic şi lasă la înmuiat aproximativ 30 de minute. Adu totul la fierbere şi mai lasă pe foc 10 minute. 

Ia vasul de pe foc şi lasă-l deoparte 10 minute. Strecoară lichidul şi pune-l într-un borcan. Aplică cu un tampon de bumbac de 1-2 ori pe zi după curăţarea tenului. 

Ulei de cocos

Uleiul de cocos este celebru pentru efectele antiinflamatoare şi antibacteriene. Acesta conţine antioxidanţi, vitamina E şi K şi ajută la curăţarea tenului şi stimulează dezvoltarea celulară. 

Spală-te pe faţă şi pe mâini. Pune câteva picături de ulei de cocos în palme, apoi masează uşor tenul pe zonele cu probleme. Pentru rezultate de durată, lasă uleiul de cocos să acţioneze peste noapte, apoi spală cu un săpun pentru piele sensibilă. 

Menstruaţia este o perioadă mai puţin plăcută a lunii, iar coşurile nu fac situaţia mai tolerabilă. Încearcă să nu spargi coşurile, ci să foloseşti soluţii pentru curăţarea tenului. Ulterior poţi aplica ulei de cocos, melărea sau ceai verde pentru a trata aceste probleme mici, dar încăpăţânate. 

Sursa foto: Shutterstock