Ce uleiuri esen┼úiale po┼úi folosi pentru u┼čurarea respira┼úiei

1 shutterstock 204696667 1 jpg jpeg

Sezonul rece vine la pachet cu gripe ┼či viroze care ├«ngreuneaz─â respira┼úia. Pe l├óng─â trusa cu medicamente, exist─â c├óteva uleiuri esen┼úiale care pot descongestiona nasul ├«nfundat ┼či ameliora simptomele virozelor respiratorii.

Unele uleiuri esen┼úiale te pot ajuta s─â respiri mai bine c├ónd ai r─âcit sau ai nasul ├«nfundat din alte cauze. ├Än acest sens, se recomand─â c├óteva pic─âturi dintr-un astfel de ulei esen┼úial, ├«ntinse pe podul palmelor sau pe un ┼červe┼úel. Tot ce trebuie f─âcut este s─â duci palmele sau ┼červe┼úelul la nas ┼či s─â inhalezi, inspir├ónd ┼či expir├ónd ad├ónc, de 7-10 ori. Po┼úi face p├ón─â la 3 astfel de sesiuni zilnic. De asemenea, po┼úi pune c├óteva pic─âturi dintr-un ulei ├«n zona n─ârilor. Iat─â ce fel de uleiuri po┼úi ├«ncerca!

Uleiul de eucalipt

Arbore originar din Australia, eucaliptul este cultivat ┼či ├«n zona mediteraneean─â, precum ┼či ├«n Asia. Uleiul extras din frunzele copacului se folose┼čte de secole ├«n problemele respiratorii. Frunzele de eucalipt au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, aperitive, antinevralgice, antireumatice ┼či antisalmonelice. Uleiul de eucalipt este bogat ├«n cineol, un antiseptic care ucide bacteriile. Un studiu efectuat ├«n SUA ├«n 2013, a constatat c─â cineolul are efecte antimicrobiene asupra unor bacterii care cauzeaz─â boli respiratorii.

Uleiul de lavand─â

Se spune c─â uleiul de lavand─â poate trata cel pu┼úin 100 de boli. De altfel, planta con┼úine substan┼úe active unice, care nu pot fi ob┼úinute pe cale sintetic─â, printre care acid acetic, tanin sau substan┼úe minerale ┼či amare. Printre beneficiile lavandei se num─âr─â efectul sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator ┼či cicatrizant. ├Än ceea ce prive┼čte sistemul respirator, uleiul esen┼úial de lavand─â ajut─â la ameliorarea ┼či tratarea unor afec┼úiuni precum tusea, laringita, bron┼čita, astmul bron┼čic sau rinita. Este eficient at├ót ├«n tratarea, c├ót ┼či ├«n prevenirea r─âcelii ┼či a gripei. ├Än plus, ajut─â la prevenirea infec┼úiilor respiratorii.

Uleiul de ment─â

Beneficiile mentei sunt cunoscute ├«nc─â din Antichitate, planta fiind benefic─â ├«n tratarea a numeroase afec┼úiuni. Uleiul esen┼úial de ment─â este utilizat ┼či ├«n cazul r─âcelilor, infec┼úiilor respiratorii ┼či ale sinusurilor, pentru tuse, inflama┼úia gurii ┼či a g├ótului. Pe l├óng─â descongestionarea c─âilor respiratorii, uleiul esen┼úial de ment─â ajut─â la relaxarea ┼či revitalizarea organismului. Se recomand─â nu doar inhalarea prin respira┼úie a aromelor, ci ┼či frecarea pieptului cu c├óteva pic─âturi de ulei esen┼úial de ment─â, ├«nainte de culcare.

Uleiul de pin

Uleiul esen┼úial din pin de p─âdure este adesea folosit ├«n saune ┼či b─âi de aburi datorit─â mirosului s─âu proasp─ât, de r─â┼činoase. ┼×i nu numai!Pinul silvestru - sau de p─âdure - este recunoscut ca fiind tonic ┼či energizant pentru corp. Este recunoscut ca un antiseptic pulmonar ┼či adjuvant ├«ntr-o serie de afec┼úiuni ale c─âilor respiratorii. Ac┼úioneaz─â precum un descongestionant nazal, fiind ┼či un expectorant ├«n tratarea tusei. Totodat─â, uleiul de pin reduce ┼či riscul de infec┼úie a sinusurilor. ├Än plus, este benefic pentru efectul antihistaminic ┼či ├«nc─âlzitor.

Contraindicaţii

Nu se recomandă difuzarea uleiurilor esenţiale în încăperi, în special în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii cronice precum astm. De asemenea, medicii interzic folosirea uleiurilor esenţiale în aparatul de aerosoli pentru a evita o bronhoconstricţie severă ce se manifestă ca o criză de astm.