Ce tratezi cu ghimbir, alimentul-medicament

1 ghimbir jpg jpeg

Are un efect antimi­crobian, tonifiant si regenerativ asupra pielii, motiv pentru care ghimbirul este considerat si medicament, nu doar aliment. Iata ce poti trata cu ghimbir!

Previne constipatia

Compusii fenolici din ghimbir sunt cunoscuti ca amelioreaza iritatia gastrointestinala, ca stimuleaza productia bilei si ca suprima contractiile gastrice, pe masura ce alimentele si fluidele se misca prin tractul digestiv.  In acelasi timp, oamenii de stiinta spun ca aceasta planta-medicament previne aparitia cancerului de colon si constipatiei.

Inlatura greata

Ghimbirul este foarte eficient impotriva greturilor. Acesta usureaza si varsaturile dupa interventiile chirurgicale, mai ales la pacientii cu cancer supusi chimioterapiei. Dar ghimbirul este foarte bun si la inlaturarea greturilor cu care se confrunta femeile insarcinate. Dupa revizuirea a 12 studii, efectuate pe 1.278 de femei insarcinate, specialistii au ajuns la concluzia ca 1.1-1.5 grame de ghimbir pot reduce semnificativ greata. 

Scade febra

Ceaiul de ghimbir este diaforetic, ceea ce inseamna ca induce transpiratia, fiind util la scaderea febrei. Pentru a prepara ceai de ghimbir, pune 1-2 felii de 20 - 40 de grame de radacina proaspata de ghimbir intr-o cana, peste care toarna 250 ml de apa fierbinte. Adauga o felie de lamaie sau putina miere pentru aroma. Remediul este indicat in special in raceala si gripa.

Reduce durerea

Un studiu efectuat pe 74 de voluntari de cercetatorii de la Universitatea din Georgia arata ca ceaiul de ghimbir reduce cu 25%

indusa de exercitiile fizice. De asemenea, s-a constatat ca ghimbirul diminueaza simptomele dismenoreei, durerea severa pe care unele femei o resimt in timpul ciclului menstrual.

Diminueaza inflamatia

Ghimbirul a fost folosit de secole pentru a reduce inflamatia si a trata afectiunile inflamatorii. De asemenea, oamenii de stiinta spun ca ghimbirul este eficient in tratarea inflamatiei asociate cu osteoartrita. Un studiu publicat recent arata ca suplimentele de ghimbir au redus riscul aparitiei cancerului colorectal la 20 de voluntari. 

Intareste imunitatea

ajuta la intarirea sistemului imunitar. Consumul unei felii de ghimbir pe zi ajuta la eliminarea riscului de accident vascular cerebral prin inhibarea depozitelor grase din artere. De asemenea, diminueaza riscul aparitiei infectiilor bacteriene din stomac si lupta impotriva tusei si a iritatiei gatului.

Combate problemele respiratorii 

Cand tusea nu-ti da pace, bea ceai de ghimbir. Planta ajuta la extinderea plamanilor si la diminuarea flegmei, deoarece este un expectorant natural care se descompune si indeparteaza mucusul.

Leac in osteoartrita

Osteoartrita este o problema comuna de sanatate, care se manifesta prin tumefactia articulara, ducand la simptome precum durere de articulatii si rigiditate. Intr-un studiu controlat efectuat pe 247 de persoane cu osteoartrita, cei care au luat extract de ghimbir au resimtit mai putina durere si au necesitat mai putine medicamente pentru calmarea durerii. O alta cercetare a aratat ca o combinatie de ghimbir, scortisoara si ulei de susan poate reduce durerea si rigiditatea la pacientii cu osteoartrita atunci cand este aplicata topic.