Ce sunt mofetele şi ce beneficii au asupra sănătăţii

1 g0080638 ignacz szabi mohos jpg jpeg

Mofeta este una dintre bogăţiile naturale cu care se poate mândri România. Şi are toate motivele! Pentru că mofetele din ţara noastră sunt unice prin emanaţiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporţie de 95-98%). Un factor terapeutic foarte eficient pentru multe afecţiuni, dar şi pentru combaterea stresului.

Provenind din termenul latin „mephitis”, care înseamnă „emanaţie puturoasă”, mofetele sunt emanaţii de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarţei terestre, în fazele finale ale activităţii vulcanice. Pe scurt, mofetele sunt exhalaţii de gaze naturale la temperaturi relativ scăzute, de obicei întâlnite în zonele post-vulcanice. Componenta principală a gazului mofetic este dioxidul de carbon (CO2), care se găseşte în concentraţii mari. Alte componente prezente sunt metanul, azotul, oxigenul, heliul, hidrogenul, monoxidul de carbon, sulfura de hidrogen şi radonul.

Ce efecte au mofetele asupra sănătăţii?

Efectele mofetei asupra sănătăţii sunt miraculoase: aceasta ajută la tratarea a zeci de afecţiuni. Băile de gaz vizează, în special, persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, bolile dermatologice, problemele ginecologice şi endocrine, afecţiunile aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative. De asemenea, mofetele sunt recomandate şi în scop profilactic pentru persoanele cu risc cardiovascular; pentru cei care suferă de hipertensiune; persoanelor cu nivel crescut al colesterolului; fumătorilor; persoanelor care au probleme cu circulaţia; persoanelor care lucrează în frig.

Cum acţionează mofetele?

Mecanismul de acţiune al mofetelor constă în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor mici. Ceea ce duce la încălzirea tegumentului, dar şi la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală), are loc şi inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, mofetele induc şi o senzaţie foarte plăcutăde relaxare, stimulând respiraţia şi transportul de oxigen către ţesuturile din organism. Astfel, acestea sunt de mare ajutor în combaterea stresului şi a stărilor de tensiune nervoasă.

Unde poţi beneficia de tratament mofetic?

La Covasna! Numită şi „Staţiunea mofetelor şi a celor 1000 de izvoare de ape minerale”, Covasna deţine chiar 3 mofete (în cadrul unei dintre bazele de tratament), situate direct pe sursa primară de gaz cu concentraţie de 98 % CO2.

De altfel, mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Efectul obţinut este unul vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz. În plus, acţiunea mofetelor sporeşte creşterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creşterea circulaţiei musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenţei periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea ţesuturilor ischemice după procese trombotice, şi permiţând dezvoltarea circulaţiei colaterale.

Cum acţionează gazul de mofetă împotriva stresului şi cine poate urma acest tip de tratament?

„Prin efectul vasodilatator al gazului de mofetă este îmbunătăţită circulaţia periferică, în timp ce scade tensiunea arterială. De tratamentul mofetic pot beneficia chiar şi persoanele sănătoase, dar sunt recomandate mai ales pacienţilor cu patologii cardiace compensate”, aflăm de la dr. balneolog, Carmen Neagu de la Hotel Clermont din Covasna.

„De asemenea, chiar şi copiii pot beneficia de acţiunea binefăcătoare a mofetelor, însă numai în compartimentul de pediatrie din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna”, adaugă balneologul.

Care e durata unui sejur de tratament antistres?

Pentru a beneficia de rezultate pozitive, sunt necesare minimum 5 zile de tratament cu gaz mofetic. „Tratamentul se face doar pe baza unei recomandări medicale şi durează până la 20 de minute. Iniţial se începe cu 5 minute în prima zi, a doua zi se continuă cu 10 minute, a treia zi 15 minute, iar restul tratamentului câte 20 de minute, dar depinde şi de reacţia şi de răspunsul organismului la tratament.”, adaugă dr. Neagu.

Ce alte resurse naturale ale zonei Covasna sunt indicate pentru combaterea stresului şi anxietatii?

„Pe lângă băile cu gaz mofetic, în lupta cu stresul pot fi de ajutor şi băile cu CO2. De fapt, dioxidul de carbon în sine nu este propice vieţii, dar utilizat în scop terapeutic, prin absorbţia lui la nivel tegumentar aduce beneficii deosebite circulaţiei sanguine, prin vasodilataţia periferică şi sistemică.”, punctează dr. balneolog Carmen Neagu.

Concluzia? Mofeta naturală are ca efect creşterea fluxului sanguin prin pătrunderea CO2 prin piele atât prin tegument cât şi la nivel muscular. Acţiunea este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge, mai ales asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.

Există şi alte terapii care pot fi de ajutor în lupta cu stresul?

„Da, pe lângă mofete şi băi cu CO2, de mare ajutor pot fi şi terapii precum proceduri de fizioterapie şi kinetoterapie. Toate procedurile produc relaxare şi o stare de bine organismului. De altfel, pentru a evita efectele nedorite ale stresului, sunt recomandate activităţi sportive, plimbări în natură, cure balneare, o dietă adecvată nevoilor personale, lectură, şi de ce nu... vizionarea de comedii. Dau o stare extraordinară de bine!”, concluzionează specialistul.