Ce se poate trata cu venin de albine

1 shutterstock 344723081 jpg jpeg

Virtu┼úile terapeutice ale veninului de albine au fost demonstrate ┼či recunoscute de oamenii de ┼čtiin┼ú─â din toat─â lumea. Terapia cu acest remediu poate fi folosit─â pentru ameliorarea multor probleme de s─ân─âtate, de la varice la boli neurologice.

Veninul de albine este o substan┼ú─â complex─â. Numit ┼či apitoxin─â, a fost primul produs terapeutic procurat de la albine utilizat din epoca antic─â sub form─â de ├«n┼úep─âtur─â direct─â cu albin─â. ├Än timp, s-a aflat motivul pentru care este at├ót de eficient: odat─â cu veninul de albine, sunt eliberate ├«n organism aproape 18 substan┼úe active, printre care ┼či melitina, un antiinflamator de 100 de ori mai puternic dec├ót hidrocortizonul. Tot melitina stimuleaz─â organismul s─â secrete cortizol, hormon cu efect antiinflamator. O alt─â substan┼ú─â, adolapina, ac┼úioneaz─â ca un puternic analgezic.

Ce boli poate trata

Pentru c─â are efect anticoagulant, hipotensiv ┼či dilatator al vaselor de s├ónge, prin terapia cu venin de albine (apitoxinoterapie) se pot trata boli circulatorii ca arterita reumatoid─â, varicele ┼či tromboza. ├Än plus, apitoxina este ┼či un bun stimulator cardiac ┼či ap─âr─â inima de aritmii. ÔÇ×La ora actual─â, el se folose┼čte pe mapamond pentru tratarea unor boli foarte dificil de ameliorat sau vindecat prin medicina clasic─â, cum ar fi unele afec┼úiuni neurologice (scleroza multipl─â, mielite, fibromialgie, nevralgii), reumatologice, oncologice sau dependen┼úa de alcoolÔÇť, indic─â medicul apifitoterapeut Cristina Pavel. Cele mai frecvente probleme de s─ân─âtate tratate cu venin de albine sunt spondilozele, durerile osteo-articulare, contracturile musculare sau nevralgiile, mai ales cele ap─ârute ├«n urma expunerii la frig, afec┼úiunile cronice, ├«ndeosebi neurologice. ÔÇ×Uneori, pentru ace┼čti pacien┼úi, apiterapia, ├«n combina┼úie cu plantele medicinale ┼či uleiurile volatile, se dovede┼čte o solu┼úie salvatoareÔÇť, adaug─â medicul.

În ce constă terapia

Medicina modern─â a pus la punct metode diferite de folosire a veninului de albine: sub form─â de unguente sau prin injectarea de venin purificat. Se mai utilizeaz─â aplicarea acului ├«ndep─ârtat de la albin─â sau chiar albina ├«n punctul care trebuie tratat, fizioterapia (ionoforez─â) cu solu┼úii con┼úin├ónd venin de albine ┼či apipunctura, prin introducerea acelor de acupunctur─â ├«n solu┼úie de venin de albine. Dup─â cum afirm─â medicul Cristina Pavel, cea mai simpl─â form─â de terapie este presopunctura cu creme pe baz─â de venin de albine. ÔÇ×Pentru aceasta este absolut necesar─â cunoa┼čterea punctelor biologic active, din care fac parte punctele de acupunctur─â. Ionoforeza sau aplicarea direct─â a acului ├«ndep─ârtat de la albin─â presupune cunoa┼čterea unor no┼úiuni indispensabile de medicin─â tradi┼úional─â chinez─âÔÇť, subliniaz─â apifitoterapeutul.

┼×tiai c─â...

...├«n urma unei ├«n┼úep─âturi, cantitatea maxim─â de venin pe care o poate elibera o albin─â este de 0,3 mg? Ea se poate ob┼úine de la albine cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 15 ┼či 20 de zile.

Atenţie la alergii!

├Äntruc├ót veninul de albine are poten┼úial alergizant, cel mai mare risc ├«n cazul unei terapii cu apitoxin─â este cel al alergiei. Ea poate ap─ârea ┼či dup─â o perioad─â ├«ndelungat─â de tratament ┼či chiar ├«n cazul cremelor pentru masaj sau antirid cu un con┼úinut sc─âzut de venin, la care n-au ap─ârut reac┼úii alergice la ├«nceput. ÔÇ×Recomand ca utilizarea acestor creme s─â se fac─â av├ónd avizul unui medic specialist, care are experien┼ú─â ├«n utilizarea veninului ┼či tratarea posibilelor efecte adverseÔÇť, atrage aten┼úia medicul Cristina Pavel. A┼čadar, ├«nainte de a recurge la apitoxinoterapie, este obligatorie o testare a sensibilit─â┼úii la venin de albine. Riscul cel mai mare de a declan┼ča alergii ├«l are utilizarea acestei substan┼úe sub form─â de ├«n┼úep─âturi directe ale albinei. La cei cu alergie la venin, exist─â o srie de riscuri, cum ar fi ┼čocul anafilactic la simplul contact cu veninul. Mai au restric┼úie femeile care inten┼úioneaz─â s─â r─âm├ón─â ├«ns─ârcinate, care sunt gravide sau al─âpteaz─â, diabeticii, persoanele diagnosticate cu ateroame calcificate sau cu infec┼úii acute severe, cei care fac tratamente cu betablocante.

Sfatul specialistului

Dr. Cristina Pavel, specialist medicina de familie, apifito-aromaterapie, acupunctur─â, homeopatie 

Problemele de s─ân─âtate mai simple, precum tensiunile musculare, se pot rezolva ├«n c├óteva ┼čedin┼úe, ├«n timp ce pentru afec┼úiuni greu de tratat, precum cele neurologice, vorbim de tratamente cu durat─â lung─â, de ani de zile. ├Än general, este bine s─â se fac─â ├«n prealabil o testare imunologic─â a sensibilit─â┼úii la venin de albine (dozare de imunoglobuline E specific), un minimum de analize generale de s├ónge, precum ┼či o verificare a st─ârii de s─ân─âtate a inimii, a vaselor de s├ónge, a ficatului, a rinichilor ┼či a predispozi┼úiei generale la alergii.