Ce poţi trata cu sunătoare. Planta are beneficii multiple

1 shutterstock 1038563251 jpg jpeg

Despre sun─âtoare, vechii greci credeau c─â parfumul florilor ei alung─â spiritele rele. Nu erau foarte departe de adev─âr, pentru c─â planta este un remediu indicat ├«n bolile nervoase, depresie, insomnie, anxietate ┼či, ├«n general, calmeaz─â st─ârile psihice negative. Dup─â cum vei vedea ├«n cele ce urmeaz─â, acestea nu sunt singurele efecte benefice ale sun─âtoarei.

Cunosc─âtorii plantelor de leac culeg sun─âtoare pe toat─â perioada verii, din p─âduri ┼či de pe p─â┼čuni. O deosebesc de alte plante cu flori galbene datorit─â punctelor negre pe care le are pe petale. O pun la uscat ┼či o p─âstreaz─â ├«n saci de p├ónz─â ├«n locuri r─âcoroase ┼či bine aerisite, pentru a le fi de ajutor ├«n sezoanele care urmeaz─â. Florile con┼úin un pigment ro┼ču numit hipericin─â. Datorit─â acestuia, dar ┼či a taninilor ┼či a flavonoidelor, sun─âtoarea este util─â ca tratament adjuvant ├«n diverse afec┼úiuni, pentru normalizarea tranzitului ├«n caz de diaree, reducerea spasmelor intestinale ┼či a disconfortului din zona venelor hemoroidale, stimularea bilei, protejarea stomacului ┼či ficatului. De exemplu, fitoterapeu┼úii recomand─â tratamente naturiste cu sun─âtoare celor care se confrunt─â cu depresie u┼čoar─â datorit─â efectelor pozitive pe care le au. S-a observat c─â pigmentul hipericin─â ac┼úioneaz─â asem─ân─âtor cu antidepresivele. O alt─â substan┼ú─â pe care o con┼úin florile de sun─âtoare, numit─â hiperforin─â, influen┼úeaz─â activitatea unei substan┼úe chimice de la nivelul creierului numit─â serotonin─â, de care depinde starea de bine. ├Änainte de a folosi remedii interne din sun─âtoare trebuie s─â ┼čtii c─â acestea pot diminua efectul contraceptivelor orale, antidepresivelor, anticoagulantelor, antiepilepticelor, imunosupresoarelor, bronhodilatatoarelor, precum teofilina, ┼či a unor medicamente pentru boli cardiovasculare, ca digoxina.

1. Ceaiul red─â starea de bine

Nu doar pentru depresie este indicat ceaiul de sun─âtoare, ci ┼či pentru combaterea st─ârilor de anxietate, insomniei, tulbur─ârilor de somn. Este un remediu care poate fi luat, al─âturi de tratamentul medicamentos recomandat de medicul curant, ├«n caz de diskinezie biliar─â, gastrit─â, ulcer, colecistit─â, colit─â. ├Än aceste cazuri, po┼úi face o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de plant─â uscat─â ┼či 250 ml de ap─â clocotit─â. La┼či la infuzat 5 minute ┼či strecori. Este necesar s─â bei c├óte 3 c─âni pe zi. Dac─â este luat pe o perioad─â lung─â de timp, dup─â o cur─â de o lun─â ┼či jum─âtate, sunt recomandate 2 s─âpt─âm├óni de pauz─â.

2. Maceratul, indicat în crize hemoroidale

Nu doar tratamentele pe baz─â de unguente, supozitoare sau medicamente venotonice combat hemoroizii, ci ┼či sp─âl─âturile sau b─âile calde de ┼čezut cu macerat de sun─âtoare. Pentru macerat, amesteci ├«ntr-un vas 4 linguri de flori de sun─âtoare cu 4 c─âni cu ap─â, ├«l acoperi ┼či-l la┼či la temperatura camerei, peste noapte. Diminea┼úa, strecori ┼či ├«nc─âlze┼čti maceratul cu care faci o baie de ┼čezut 15 minute. B─âile de ┼čezut sunt recomandate de 3 ori pe zi ├«n timpul crizelor hemoroidale, pe o perioad─â de 7 zile. Maceratul la rece f─âcut dintr-o lingur─â de plant─â ┼či 1 can─â de ap─â, b─âut de 3 ori, zilnic, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mesele principale, combate diareea ┼či protejeaz─â mucoasa gastric─â a celor care sufer─â de ulcer sau gastrit─â.

3. Tinctura, bun─â de pus pe ran─â

Remediile cu sun─âtoare s-au dovedit eficiente ├«n cazul unor probleme ca arsurile minore, r─ânile sau irita┼úiile. O crem─â pe baz─â de sun─âtoare, maceratul uleios, precum ┼či tinctura de sun─âtoare gr─âbesc vindecarea ├«n aceste situa┼úii indiferent pe care dintre acestea o alegi. Tinctura de sun─âtoare s-a dovedit a avea efect cicatrizant, antiinflamator dac─â este folosit─â sub form─â de sp─âl─âturi sau comprese. Pentru acestea, amesteci o linguri┼ú─â de tinctur─â cu un pahar de ap─â fiart─â ┼či r─âcit─â. ├Ämbibi o compres─â ├«n tinctur─â ┼či speli locul ranei sau al arsurii sau aplici compresa de 2 sau de 3 ori pe zi, 15-20 de minute. Intern, 30 de pic─âturi de tinctur─â de sun─âtoare, luate cu pu┼úin─â ap─â, ├«mbun─ât─â┼úesc digestia ┼či stimuleaz─â func┼úia biliar─â.

4. Uleiul alung─â durerile articulare

Un bun antiinflamator, datorit─â pigmentului hipericin─â, uleiul de sun─âtoare alung─â durerile musculare, de spate ┼či articulare. De aceea, este indicat a fi utilizat sub form─â de masaj, ├«n reumatism, sciatic─â, gut─â, artrit─â, artroz─â, inflama┼úie musculare. Datorit─â faptului c─â ac┼úioneaz─â ┼či ca antimicotic ┼či cicatrizant, acest tip de ulei poate fi utilizat sub form─â de gargar─â ├«n afec┼úiunile bucale. De 3 ori pe zi, dup─â mas─â, iei c├óte 1 linguri┼ú─â de ulei ┼či o mesteci 3 minute, apoi o arunci.