Ce nu ┼čtiai despre ceaiul ro┼ču

1 ceai rosu jpg jpeg

Cu o culoare aparte, ceaiul ro┼ču se num─âr─â printre remediile pe care le po┼úi savura de pl─âcere, dar care au grij─â ┼či de s─ân─âtatea ta. El este o bun─â surs─â de antioxidan┼úi, lupt├ónd ├«mpotriva procesului de ├«mb─âtr├ónire ┼či a cancerului.

├Ämbun─ât─â┼úe┼čte circula┼úia s├óngelui

Folosit ├«nc─â din cele mai vechi timpuri de c─âtre chinezi, ceaiul ro┼ču, cunoscut ┼či sub denumirea de rooibos, ajut─â la ├«mbun─ât─â┼úirea circula┼úiei sangvine. Con┼úinutul ridicat de antioxidan┼úi (chiar mai mare dec├ót cel din ceaiul negru sau verde) fluidizeaz─â s├óngele, previne formarea cheagurilor, ceea ce scade ┼či riscul de apari┼úie a problemelor cardiovasculare.

Previne apariţia cancerului

Ca ┼či ceaiul verde, cel de rooibos (ceai ro┼ču sud african) este un remediu excelent c├ónd vine vorba de prevenirea mai multor tipuri de cancer. Con┼úinutul mare de polifenoli (├«n special aspalantina ┼či notofagina) este un bun ÔÇ×scut de protec┼úieÔÇť pentru celule ┼či pentru ADN. Consumat ├«n mod regulat, remediul ajut─â la prevenirea tumorilor ┼či inhib─â cre┼čterea celor prezente ├«n organism, au ar─âtat numeroase studii recente.  

Aliat al sănătăţii stomacului

Ceaiul rooibos con┼úine un nivel ridicat de flavonoide, ├«n special cea cunoscut─â sub numele de quercetin─â, recunoscute pentru beneficiile lor pentru s─ân─âtatea stomacului, respectiv a digestiei. Inclus ├«n alimenta┼úie, ceaiul ro┼ču ajut─â la calmarea crampelor abdominale, previne diareea ┼či constipa┼úia. De asemeanea, el este recomandat de speciali┼čtii fitoterapeu┼úi ┼či ├«n caz de indigestie. 

Previne îmbătrânirea prematură

Un rol important pe care ├«l are ceaiul ro┼ču este acela de a ├«nt├órzia procesul de ├«mb─âtr├ónire. ├Än urma mai multor studii, cercet─âtorii au descoperit ├«n compozi┼úia remediului o cantitate mare din enzima superoxid dismutaza, cunoscut─â pentru proprietatea ei de a lupta ├«mpotriva radicalilor liberi ┼či a compu┼čilor toxici din mediul ├«nconjur─âtor. Consumat frecvent, ceaiul ajut─â la ├«nt─ârirea imunit─â┼úii, protejeaz─â ├«mpotriva eventualelor infec┼úii ┼či combate ├«mb─âtr├ónirea prematur─â.   

Cum prepari ceaiul rooibos

Pune 1-2 linguri┼úe de plant─â (sau un plic) la 300 ml de ap─â clocotit─â ┼či las─â vasul acoperit 10 minute. Spre deosebire de ceaiul verde sau cel negru, gustul celui ro┼ču nu se schimb─â (am─âr─â┼čte) dac─â la┼či mai mult la infuzat. Strecoar─â ┼či bea c├óte o can─â de ceai rooibos pe zi, ├«n care po┼úi adauga miere, lapte sau l─âm├óie. 

┼×tiai c─â...

... ceaiul ro┼ču nu con┼úine aditivi, coloran┼úi, este s─ârac ├«n calorii ┼či nu con┼úine cofein─â?

INFO: Ceaiul roobois este un excelent remediu pentru problemele pielii: dematit─â, eczeme, psoriazis.