Bicarbonatul de sodiu este bun şi pentru frumuseţe. Iată cum îl poţi folosi!

1 bicarbonat jpg jpeg

Ieftin şi practic, bicarbonatul de sodiu este şi un aliat de frumuseţe şi îngrijire. Iată câteva reţete simple, dar de efect, pe care le poţi pregăti uşor acasă.

Deodorant natural

La fel ca şi talcul, bicarbonatul de sodiu poate neutraliza mirosurile neplăcute, deoarece anihilează bacteriile responsabile de producerea lor. În acest scop, se aplică pudra de bicarbonat la subraţ sau pe picioare, atunci când pielea este puţin umedă. Se poate face şi o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat la o cană cu apă, iar amestecul se pune într-un pulverizator. Acest remediu poate fi folosit în loc de deodorant.

Gomaj blând pentru ten

Bicarbonatul de sodiu poate elimina celulele moarte de pe piele mai blând faţă de produsele cosmetice. Se face o pastă din bicarbonat cu apă, iar cu amestecul obţinut se masează faţa cu mişcări delicate. Gomajul cu bicarbonat este recomandat săptămânal.

Pentru simpla curăţare a tenului este suficient să facem o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat la un pahar cu apă. Se îmbibă o dischetă demachiantă în acest amestec, apoi se curăţă faţa.

Albitor pentru dinţi

Bicarbonatul de sodiu este format din cristale cu proprietăţi abrazive, de ajutor pentru eliminarea petelor de pe dinţi. Periajul cu bicarbonat este indicat mai ales persoanelor care fumează sau consumă des cafea.

De asemenea, bicarbonatul poate preveni apariţia cariilor, eliminând bacteriile care o cauzează. Înainte de a te spăla pe dinţi, presară puţin bicarbonat pe peria de dinţi şi curăţă-ţi delicat dantura. Trucul este recomandat o dată la zece zile; folosit mai des poate dăuna smalţului, din cauza acţiunii abrzive.

Şampon uscat

Din bicarbonatul de sodiu se poate prepara un şampon sec, ideal pentru părul gras. Se aplică pudra pe păr şi se lasă să acţioneze câteva minute, după care se piaptănă. Această mască nu se foloseşte mai mult de o dată pe săptămână, pentru că proprietăţile abrazile ale bicarbonatului pot ataca firul de păr.

Un alt truc presupune adăugarea unei liguriţe cu bicarbonat în şamponul obişnuit. Pentru că îndepărtează celulele moarte, această reţetă este indicată mai ales celor cu mătreaţă.

Răsfăţ pentru picioare

Se adaugă 3 linguri cu bicarbonat într-un lighean cu apă caldă şi se ţin picioarele în acest amestec. Apoi, se masează picioarele cu o pastă formată din bicarbonat şi apă, lucru ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte.

Bicarbonatul ajută şi la înmuierea cuticulelor şi la curăţarea unghiilor. Pentru aceasta, se aplică pudra pe peria de unghii.

Soluţie înainte şi după ras

Bărbaţii pot apela la o reţetă simplă pentru a calma senzaţia de arsură resimţită după ce se rad. Înainte şi după folosirea aparatului de ras, bărbaţii pot aplica pe piele o lingură de bicarbonat de sodiu diluată într-o cană cu apă călduţă.

Cum mai putem folosi bicarbonatul

• În cazul înţepăturilor de insecte, se aplică pe piele o pastă formată din bicarbonat de sodiu şi apă.

• Arsurile solare pot fi calmate prin adăugarea a 5 linguri de bicarbonat în apa de baie călduţă.

• Pentru relaxare, adaugă în apa de baie o jumătate de pahar cu bicarbonat de sodiu. Proprietăţile alcaline ale bicarbonatului ajută la hidratarea pielii.

INFO: Gargarele cu bicarbonat de sodiu sunt utile în afte.