Beneficiile leacurilor cu hamei

1 hamei jpg jpeg

Te sim┼úi lipsit de energie, nu reu┼če┼čti s─â dormi suficient ┼či ai nevoie de un remediu cu efect calmant? ├Änainte de a recurge la medicamente, apeleaz─â mai ├«nt├ói la alternativele naturiste pe baz─â de hamei.

Oboseala nu este chiar cel mai simplu lucru de gestionat, mai ales ├«n vremurile pe care le tr─âim, c├ónd suntem mereu pe fug─â, din dorin┼úa de a rezolva c├ót mai multe lucruri ├«ntr-o singur─â zi. Din farmacia naturii, pe lista de remedii eficiente ├«n tratarea oboselii, se afl─â ┼či hameiul. Aceast─â plant─â este cunoscut─â mai ales pentru utilizarea sa ├«n procesul de producere a berii, ├«ns─â are ┼či multe indica┼úii terapeutice.

Studiile au ar─âtat c─â hameiul are efect calmant, f─âr─â efecte secundare nedorite. Planta are propriet─â┼úi antibacteriene, antifungice, antiseptice, antispasmodice, antiinflamatoare ┼či diuretice (ajut─â la eliminarea apei ├«n exces din organism). Ceaiul de hamei, b─âut amar, poate ajuta digestia, iar combinat cu alte plante, precum r─âd─âcina de valerian─â, verbin─â ┼či ment─â, este eficient ├«n cazul tulbur─ârilor nervoase.

Induce relaxarea

Frunzele de hamei conţin substanţe cu efecte sedative,

care induc relaxarea ┼či senza┼úia de somn. ├Än plus, trateaz─â ┼či anxietatea. Pentru poten┼úarea efectelor, se poate combina cu alte plante cu efect asem─ân─âtor, precum valeriana. Se pare c─â simpla lor a┼čezare pe pern─â, ├«nainte de somn calmeaz─â ┼či faciliteaz─â adormirea.

În ce probleme mai este util

  • reumatism

Hameiul are efecte antiinflamatoare comparabile cu ale unor medicamente folosite ├«n tratarea artritei. Speciali┼čtii ├«l compar─â chiar, prin eficien┼ú─â, cu ibuprofenul. ├Än plus, hameiul ac┼úioneaz─â la nivelul sistemului nervos central, reduc├ónd durerea, ├«n cazul bolnavilor de reumatism.

  • menopauz─â

Gra┼úie fitoestrogenilor din hamei, planta reduce disconfortul specific menopauzei.  

  • boli renale

Compu┼čii chimici din hamei stimuleaz─â activitatea rinichilor, ├«mpiedic─â formarea calculilor ┼či scade inciden┼úa infec┼úiilor renale. Anumite substan┼úe din conurile de hamei au efect antispastic ┼či ajut─â la dilatarea c─âilor de evacuare a calculilor renali. ├Än cazul colicilor renale, de eliminare a calculilor, sunt indicate b─âile fierbin┼úi de ┼čezut, ├«n extract de hamei.

Cum se administrează  

Hameiul poate fi luat sub urm─âtoarele forme:

  • Ceai (2 linguri┼úe de conuri uscate ┼či m─ârun┼úite la o can─â cu ap─â clocotit─â; se las─â la infuzat 10 minute)
  • tinctur─â (realizat─â prin macerarea plantei ├«n alcool)
  • capsule sau tablete
  • creme ┼či lo┼úiuni.

Administrat intern, sub form─â de capsule sau ceai, hameiul combate senza┼úia de anxietate, nelini┼čte sau stres, insomnia, oboseala, trateaz─â anumite probleme ale sistemului digestiv (infec┼úii, diaree, indigestie, ulcere), amelioreaz─â durerile de cap ┼či de din┼úi, reduce reten┼úia de lichide. ├Än insomnie, se bea o can─â cu ceai ├«nainte de culcare.

Aplicat pe piele, sub form─â de creme, planta este recomandat─â ├«n tratarea abceselor, v├ón─ât─âilor, acneei. ├Än astfel de probleme, se face o infuzie dintr-o linguri┼ú─â de conuri de hamei la 100 de ml de ap─â; se aplic─â sub form─â de comprese pe locurile afectate.   

Pulbere

O ob┼úii prin m─âcinarea foarte fin─â a hameiului, cu o r├ó┼čni┼ú─â electric─â. Depozitezi pulberea ├«n borcane de sticl─â, maximum 2 s─âpt─âm├óni. Se administreaz─â de 3-4 ori pe zi, c├óte o linguri┼ú─â ras─â de pulbere, pe stomacul gol.

Tinctur─â

Pune într-un borcan 20 de linguri de pulbere de hamei, iar deasupra adaugă 500 ml de alcool alimentar, de 50 de grade. Lasă conţinutul la macerat 2 săptămâni, apoi filtrează lichidul printr-un tifon, iar tinctura obţinută depoziteaz-o în sticluţe închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă diluată cu puţină apă. Poate fi folosită în tratarea insomniei.

Ulei de hamei

Pui ├«ntr-un borcan 15 linguri de pulbere de hamei, peste care adaugi jum─âtate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de m─âsline. ├Änchizi ermetic ┼či la┼či la macerat dou─â s─âpt─âm├óni, dup─â care filtrezi ┼či depozitezi ├«ntr-o sticl─â ├«nchis─â la culoare. Este indicat ├«n tratarea nevralgiilor ┼či pentru ├«ngrijirea pielii.

ATENŢIE!

Hameiul NU trebuie administrat ├«n acela┼či timp cu tratamente antihistaminice, anxiolitice, sedative sau somnifere, medicamente contra durerilor (codein─â).