Recunoaşte simptomele meningitei!

1 2 jpg jpeg

Meningita reprezintă inflamaţia meningelor, membrane care înconjoară şi protejează creierul şi măduva spinării şi poate avea 2 cauze majore: virusurile – meningită virală sau bacteriile – meningită bacteriană. În general, forma virală are un prognostic bun; în schimb, meningita bacteriană poate lăsa sechele neurologice sau poate duce la deces.

Febra şi durerile de cap, printre simptome

Printre manifestările care ar trebui să te alarmeze la copil se numără febra, pierderea poftei de mâncare, convulsiile, durerile de cap, sensibilitatea la lumină, rigiditatea gâtului, starea de ameţeală, greţurile şi vărsăturile. Dacă 3 dintre aceste simptome apar simultan, e posibil ca micuţul să sufere de meningită. Pot apărea şi dureri de stomac, extremităţi reci, frisoane, dureri musculare sau probleme de respiraţie. Mergi imediat la medic pentru a primi un diagnostic corect.

Refuzul hranei îngrijorător la nou-născuţi

La copiii mai mici de 2 ani e bine să acorzi atenţie sporită oricărei schimbări de dispoziţie. Agitaţia sau somnolenţa excesivă, refuzul hranei, plânsul ce nu poate fi calmat, ascuţit, dar şi vărsăturile trebuie monitorizate cu atenţie.

Ce presupune diagnosticul

Medicul va analiza temperatura, tensiunea, pulsul şi cantitatea de oxigen din sânge, pentru a stabili un diagnostic. Iritaţia pielii şi amorţirea gâtului cer administrarea de urgenţă a unui antibiotic venos. Pot urma o serie de alte analize, precum puncţie lombară, tomografie, radiografie sau diferite teste de sânge.

Posibile complicaţii

În cazurile nefericite, meningita bacteriană poate duce la probleme neurologice, precum pierdereau auzului, afectarea vederii, dificultăţi uletrioare de memorare şi învăţare şi chiar deces. Se va impune un control ORL ulterior şi intervenţii rapide specifice pentru a preveni aceste complicaţii severe şi ireversibile.

Citeşte şi: Cum să previi complicaţiile meningitei

Tratamentul corespunzător

În cazul meningitei virale, tratamentul se adresează simptomelor. Deseori este de ajuns administrarea de analgezice şi antipiretice, alături de recomandarea de a fi consumată o cantitate cât mai mare de lichide. Meningita bacteriană necesită un tratament cu antibiotice sau medicaţie specială pentru reducerea presiunii intracraniene. Copilul trebuie monitorizat atât cât se află sub tratament, cât şi după terminarea acestuia, pentru a urmări evoluţia stării de sănătate.

Info

Streptococul este cea mai întâlnită bacterie care cauzează meningita la copii şi adulţi tineri.

Este o boală contagioasă

Cei mai predispuşi în a dezvolta meningita sunt de obicei micuţii cu un sistem imunitar slăbit, cei care suferă de anemie feriprivă sau copiii care au suferit un traumatism cerebral, însă oricine poate contracta boala. Cei din jur trebuie să aibă grijă la folosirea în comun a veselei şi la igiena riguroasă a mâinilor.

Ştiai că... ...vaccinul de imunizare contra Haemophilus reduce riscul îmbolnăvirii de anumite forme de meningită bacteriană.