Povestea ouălor roşii

1 oua rosii jpg jpeg

Cei mai mulţi asociază Sărbătorile Pascale cu ouăle roşii, cu ciocnitul lor şi cu rostirea cuvintelor „Hristos a Înviat!“ şi „Adevărat a Înviat!“.

Vopsitul ouălor este o practică apărută cu câteva mii de ani înainte de Hristos, se arată în cultura Antică. În trecutul îndepărtat, ouăle erau considerate daruri şi simbolizau fertilitate, echilibrul, viaţa, renaşterea naturii. Egiptenii considerau oul un simbol al lumii şi eternităţii, datorită formei perfecte pe care o are acest aliment. Se crede că obiceiul de a vopsi ouăle provine de la chinezii din antichitate.

Simbolul Învierii

Culoarea aleasă pentru vopsitul ouălor de Paşte are legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos. Oul roşu este, de fapt, simbolul creaţiei şi învierii, prin exemplul Fiului lui Dumnezeu de a se jertfi pentru iertarea păcatelor lumii. Culoarea roşie semnifică sângele Lui scurs în urma răstignirii pe Cruce pentru omenire.

Se spune că Maica Domnului, venită să îşi plângă fiul răstignit, a lăsat jos, lângă cruce, coşul în care avea ouă, iar acestea s-au colorat. Sângele care picura din rănile lui Iisus s-a scurs şi a înroşit ouăle. Legenda spune că Iisus, cu ultimele cuvinte, le-a spus celor de faţă să înceapă să facă ouă roşii, ca să îşi aducă aminte de răstignirea Sa.

Legenda mai spune că, după ce au aflat că Iisus nu se mai afla în mormânt, ci se înalţase la cer, Maria Magdalena a mers la împăratul Tiberiu să îi dea de veste. Aceasta i-a dăruit un ou roşu spunându-i: „Hristos a Înviat!“.

Obiceiuri păstrate de generaţii

În dimineaţa de Paşte, oamenii îşi spală faţa cu apa în care a stat un ou roşu peste noapte. Oamenii de la sate păstrează cojile de ouă şi se le îngroapă în terenurile lor, ca pământul să dea roade mai bune.

În zona de Nord a ţării, în Bucovina, oul roşu are o semnificaţie aparte. Cine are în casă şi mănâncă ouă roşii este ferit de puterile diavolului. Din generaţie în generaţie s-a transmis ideea că atunci când oamenii nu vor mai înroşi ouă de Paşte diavolul le va da târcoale.

În ultima vreme, ouăle au început să se coloreze şi în alte culori, nu doar în roşu, care simbolizează sângele, focul, purificarea, dar şi dragostea de viaţă. Pe masa de Paşte mulţi preferă şi ouă vopsite în galben, despre care se crede că semnifică lumina, tinereţea şi fericirea, dar şi în verde, culoarea care are ca simbol renaşterea.