VIDEO: TEST Cum stai cu prostata?

1 2 jpg jpeg

Scorul internaţional al simptomelor prostatice (IPSS) este folosit de rutină pentru evaluarea riscului de a suferi de adenom de prostată.

De asemenea, acest test poate atrage atenţia asupra altor afecţiuni ale prostatei.

Scorul total IPSS îl obţii prin totalizarea punctelor din fiecare întrebare a acestui chestionar.

Separat, răspunde la întrebarea legată de calitatea vieţii.

Specialistul Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Victor Mirciulescu

2 jpg jpeg

Medic primar urolog Gral Medical, Bucure┼čti

Interpretarea se face la medic

Scorul IPSS face parte din toate ghidurile de diagnostic al adenomului de prostat─â, dar interpretarea sa nu este absolut─â, r─âspunsurile la ├«ntreb─ârile chestionarului av├ónd o varia┬şbilitate foarte mare de la un pacient la altul.

De┼či orice pacient poate s─â completeze singur un asemenea chestionar, este cel pu┼úin util ca interpretarea rezultatelor s─â fie f─âcut─â de un medic.

De remarcat c─â simptomatologia u┼čoar─â ┼či cea medie (moderat─â) nu impun, de cele mai multe ori, o atitudine terapeutic─â.

Cu toate acestea, sub acest scor se pot ascunde afec┼úiuni grave incipiente (cum ar fi cancerul de prostat─â), iar pentru excluderea acestuia este necesar─â efectuarea unui test PSA ┼či eventual un consult urologic.

Simptomatologia severă necesită o atitudine terapeutică reprezentată de tratament medicamentos ori de intervenţie chirurgicală.

1 jpg jpeg

R─éSPUNSURI:

Clasificare conform severităţii (conform Asociaţiei Americane de Urologie):

ÔÇóU┼čoar─â (gradul I): IPSS = 0-7; Calitatea vie┼úii = 0-2. Absen┼úa complica┼úiilor adenomului de prostat─â. ÔÇóMedie (gradul II): IPSS = 8-19; Calitatea vie┼úii = 3-4. Eventual, prezen┼úa complica┼úiilor cronice ale adenomului de prostat─â; Pacientul cu IPSS > 7 sau calitatea vie┼úii > 2 este ├«ndreptat la urolog pentru evaluarea adenomului de prostat─â. ÔÇóGrav─â (gradul III): IPSS = 20-35; Calitatea vie┼úii = 5-6. Prezen┼úa complica┼úiilor cronice ale adenomului de prostat─â. Posibil─â prezen┼ú─â a complica┼úiilor acute.