VIDEO: TEST Cum stai cu prostata?

1 2 jpg jpeg

Scorul internaţional al simptomelor prostatice (IPSS) este folosit de rutină pentru evaluarea riscului de a suferi de adenom de prostată.

De asemenea, acest test poate atrage atenţia asupra altor afecţiuni ale prostatei.

Scorul total IPSS îl obţii prin totalizarea punctelor din fiecare întrebare a acestui chestionar.

Separat, răspunde la întrebarea legată de calitatea vieţii.

Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Victor Mirciulescu

2 jpg jpeg

Medic primar urolog Gral Medical, Bucureşti

Interpretarea se face la medic

Scorul IPSS face parte din toate ghidurile de diagnostic al adenomului de prostată, dar interpretarea sa nu este absolută, răspunsurile la întrebările chestionarului având o varia­bilitate foarte mare de la un pacient la altul.

Deşi orice pacient poate să completeze singur un asemenea chestionar, este cel puţin util ca interpretarea rezultatelor să fie făcută de un medic.

De remarcat că simptomatologia uşoară şi cea medie (moderată) nu impun, de cele mai multe ori, o atitudine terapeutică.

Cu toate acestea, sub acest scor se pot ascunde afecţiuni grave incipiente (cum ar fi cancerul de prostată), iar pentru excluderea acestuia este necesară efectuarea unui test PSA şi eventual un consult urologic.

Simptomatologia severă necesită o atitudine terapeutică reprezentată de tratament medicamentos ori de intervenţie chirurgicală.

1 jpg jpeg

RĂSPUNSURI:

Clasificare conform severităţii (conform Asociaţiei Americane de Urologie):

•Uşoară (gradul I): IPSS = 0-7; Calitatea vieţii = 0-2. Absenţa complicaţiilor adenomului de prostată. •Medie (gradul II): IPSS = 8-19; Calitatea vieţii = 3-4. Eventual, prezenţa complicaţiilor cronice ale adenomului de prostată; Pacientul cu IPSS > 7 sau calitatea vieţii > 2 este îndreptat la urolog pentru evaluarea adenomului de prostată. •Gravă (gradul III): IPSS = 20-35; Calitatea vieţii = 5-6. Prezenţa complicaţiilor cronice ale adenomului de prostată. Posibilă prezenţă a complicaţiilor acute.