VIDEO: Pune-ţi mintea la treabă!

1 2 jpg jpeg

În România există aproximativ 300.000 de bolnavi de Alzheimer, însă doar 35. 000 sunt diagnosticaţi, fiind deja în stadii avansate ale bolii. Deşi diagnosticul se pune în jurul vârstei de 70 de ani, simptomele apar mai devreme, primul indiciu fiind uitarea unor întâmplări recente.

Factorii care duc la apariţia bolii sunt multipli. Stresul, înaintarea în vârstă, bolile cardiovasculare şi fumatul favorizează accelerarea procesului de îmbătrânire a creierului.

Totuşi, instalarea bolii poate fi prevenită prin exerciţii simple de stimulare mentală, care vor ajuta la crearea de noi conexiuni între celulele cerebrale. Iată ce trebuie să faci pentru îmbunătăţirea memoriei! Asociază şi reţine Provocarea acestui exerciţiu constă în crearea cât mai multor asocieri între cuvinte şi evenimente sau amintiri. Încearcă să reţii, în cel mai scurt timp, o listă cu 20 de cuvinte aleatorii, doar făcând asocieri între acestea şi lucruri banale, pe care ştii că le vei reţine cu uşurinţă. De exemplu, îţi vei aminti mai repede lista de cumpărături dacă legi cuvintele de numele unor prieteni sau de filmele preferate. Foloseşte-ţi latura artistică Studiile au arătat că emisfera dreaptă „îmbătrâneşte” mai repede. Desenatul, pictatul precum şi alte activităţi ce ţin de lucrul manual stimulează emisfera dreaptă şi reduc cu până la 33% riscul de a face boala Alzheimer.

Un alt mod prin care poţi utiliza mai mult emisfera dreaptă este efectuarea unor activităţi cu mână stângă, precum spălatul pe dinţi sau folosirea tacâmurilor în timpul mesei.

Acumularea de noi cunoştinţe nu doar că-ţi va îmbunătăţi cultura generală, dar te va şi proteja de Alzheimer. Cititul ziarului zilnic sau a unui roman poate avea o acţiune pozitivă asupra creierului.

Conexiunile nervoase dintre celulele creierului vor fi mai active şi vor trimite impulsuri mai des, ceea ce va duce la îmbunătăţirea puterii de concentrare şi de asimilare a informaţiilor. Pune-ţi memoria la încercare cât mai des prin teste de cultură generală şi riscul de apariţie a demenţei se va diminua semnificativ.

Pentru a stimula memoria, îţi poţi antrena creierul prin jocuri de strategie, cum este şahul, sau prin cele care presupun corelarea numerelor sau a fragmentelor, sudoku şi puzzel-ul fiind cele mai bune exemple în acest sens.

Un studiu realizat în 2012 la Universitatea Berkley din California a scos în evidenţă faptul că oamenii care-şi stimulează încă de tineri activitatea creierului au un nivel mai scăzut de beta-amiloide.

Acestea sunt proteine, care în cantităţi mari, duc la formarea de plăci pe suprafaţa creierului, şi, în consecinţă, memoria şi concentrarea funcţionează mai lent.

Întrebare specialist

„Mama mea a avut Alzheimer, Ce probabilitate am de a face această boală? Care sunt alţi factori de risc pentru boala Alzheimer?” Dorina L., Bucureşti

Factorii genetici nu trebuie ignoraţi. Se apreciază că persoanele care au o rudă de gradul I ce suferă de boala Alzheimer se află în risc teoretic absolut de la 26% până la 45%. Factorii de risc care grăbesc instalarea bolii Alzheimer sunt cei nocivi pentru aparatul cardio-vascular precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelul crescut de colesterol şi fumatul (nicotina).

Un alt factor este nivel crescut de homocisteină în sânge, asociat cu un nivel scăzut de vitamina B12 şi acid folic. Şi expunerea la metale uşoare, de exemplu deodoranţii cu aluminiu, poate afecta memoria. Traumatismele cranio-cerebrale repetate grave, precum şi unele bacterii (Chlamidii) şi virusuri contribuie şi ele la formarea de plăci senile.

• Învaţă o limbă străină.

• Încearcă să faci, cât mai des, calcule în gând.

• Învaţă să cânţi la un instrument.