VIDEO: Pericolele consumului mare de aspirină

1 2 jpg jpeg

Succesul şi popularitatea de care s-a bucurat aspirina reprezintă rezultatul numeroaselor sale efecte terapeutice.

În funcţie şi de doza în care este administrată, aspirina poate ajuta la calmarea durerilor de cap, scade temperatura, iar administrată pe termen mai lung, la indicaţia medicului, ajută la prevenirea infarctului miocardic şi reduce mortalitatea în rândul celor care au suferit un infarct.

Şi lista beneficiilor, dar şi a riscurilor nu se opreşte aici!

Pericolele consumului mare de aspirină: ce probleme pot apărea din cauza dozelor mari

- mărirea riscului de hemoragie – nu lua aspirină în cazul unor răni deschise (intern sau extern).

- afectarea funcţiilor ficatului şi ale rinichilor – luată pe termen lung sau în cantitate mai mare.

- creşterea riscului de pierdere a auzului – conform unui studiu publicat în 2010, aspirina are acţiune ototoxică (lezarea urechii, mai ales a nervului auditiv).

Pericolele consumului mare de aspirină: favorizează ulcerul

Persoanele de vârsta a treia care obişnuiesc să ia aspirină în doze mari (câte o pastilă pe zi sau mai multe), pe o perioadă îndelungată (mai multe luni, până la un an), riscă să sufere de arsuri stomacale şi să fie diagnosticate cu ulcer gastric.

,,Vârstnicii care iau aspirină pentru mai mult timp, pe stomacul gol sau în combinaţie cu alte medicamente antiinflamatoare pot suferi de ulcer gastric.

De aceea, este important ca persoanele să înţeleagă că nu este bine să ia aspirină fără indicaţia medicului, doar pentru că au auzit că previne multe boli”, precizează medicul de familie Ciprian Târâcă.

Pericolele consumului mare de aspirină: astmaticii trebuie să evite aspirina

Persoanele care sunt predispuse alergiilor şi cele care sunt deja diagnosticate cu astm bronşic nu ar trebui să ia aspirină, pentru a nu agrava boala.

,,Persoanele care au astm bronşic sau sunt diagnosticate cu probleme cerebrale de orice fel trebuie să evite aspirina.

După administrarea pastilei, crizele asociate astmului bronşic pot începe în câteva ore, iar în cazul alergiilor, simptomele se pot înrăutăţi rapid”, afirmă medicul Ciprian Târâcă.

Dr. Ciprian Târâcă, medic de familie Centrul de Sănătate şi Viaţă O&D, Bucureşti

2 jpg jpeg

Nu o combina cu alte pastile!

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament utilizat tradiţional în caz de migrene, dar şi în prevenirea atacurilor cardiace, a diabetului şi a cancerului.

Aspirina, în funcţie de doza care este administrată, are proprietăţi antiinflamatoare, antalgice şi inhibă formarea trombilor. Nu uitaţi însă că vorbim de un medicament, şi nu de o bomboană.

De aceea, chiar dacă la prima vedere este un medicament banal, cel mai bine este să consultaţi medicul care vă supraveghează, care poate lua o decizie corectă, în funcţie de starea generală, vârstă şi de alte tulburări asociate.

Dacă luaţi 1-2 aspirine de 500 mg şi constataţi că nu îşi fac efectul, este mai bine să le înlocuiţi cu altceva (paracetamol, ibuprofen ş.a.) şi să nu măriţi doza.

Chiar şi în perioadele mai mari de răceală, indicat este ca persoana să nu combine aspirina cu alte medicamente.

INFO: Extrasă din scoarţă de salcie, aspirina este medicamentul cel mai frecvent utilizat din lume.