VIDEO: Măsuri de vară pentru cardiaci

1 2 jpg jpeg

Atunci când stai în căldură, inima primeşte o cantitate mai mică de oxigen şi este nevoită să depună un efort suplimentar pentru a pompa sângele în organism. În astfel de condiţii, te poţi confrunta cu dificultăţi de respiraţie, cu o stare de oboseală accentuată, cu bătăi accelerate ale inimii, cu palpitaţii şi cu ameţeli.

De aceea, o expunere prelungită la soare poate fi fatală dacă suferi de hipertensiune şi de alte boli cardiovasculare . Aceasta doarece, în perioadele de caniculă, riscul de infarct şi de atac vascular cerebral este crescut.

Pentru a preveni neplăcerile cauzate de temperaturile ridicate, este bine să încerci să nu ieşi din casă la orele de vârf şi să nu faci plimbări prea lungi. De asemenea, ar fi indicat să eviţi mijloacele de transport în comun atunci când este aglomeraţie. Dacă este necesar să mergi la cumpărături, fă acest lucru dimineaţa sau seara şi alege magazine cât mai aproape de casă. Evită efortul fizic

Încearcă să nu faci prea mult efort fizic mai ales la mijocul zilei, atunci când temperaturile sunt cel mai ridicate. Ar fi bine ca în această perioadă să eviţi şi gătitul sau călcatul rufelor timp îndelungat într-o cameră neaerisită, deoarece te poţi deshidrata.

Atunci când ieşi afară din casă, îmbracă-te cu haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul. Poartă întotdeauna o pălărie sau o şapcă şi alege o încălţăminte confortabilă.

Protejează-ţi ferestrele locuinţei cu draperii în zonele expuse la soare şi închide geamurile pe perioada zilei. Aerisirea este indicat să se facă dimineata şi seara. Ar fi util să îţi achiziţionezi un ventilator sau aer condiţionat.

Nu uita să bei zilnic cel puţin doi litri de lichide la temperatura camerei, fie că este vorba de apă plată, minerală sau de sucuri naturale din fructe. Evită băuturile prea reci pentru că te fac să transpiri şi mai tare, precum şi sucurile carbogazoase dulci, cafeaua şi băuturile alcoolice.

Pe de altă parte, bea cât mai multe ceaiuri călduţe din plante, slab îndulcite sau neîndulcite. Poţi alege infuzii din mentă în amestec cu ceai verde, care te hidratează, îţi taie setea, reduc senzaţia de căldură înăbuşitoare, sunt bogate în antioxidanţi şi te revigorează. Un efect răcoritor şi remineralizant îl au şi ceaiurile de fructe de pădure, de lămâie, de salvie, rozmarin sau de flori roşii de hibiscus.

Consumă cât mai multe fructe şi legume crude, evită grăsimile şi, în general, mâncărurile grele. Crudităţile conţin potasiu, un mineral esenţial pentru buna funcţionare a inimii, îţi întăresc sistemul imunitar, sunt răcoritoare, îţi potolesc setea şi îţi asigură necesarul zilnic de vitamine şi de minerale.

Pe timpul verii este bine să creşti frecvenţa cu care să te prezinţi la medic şi respecţi cu stricteţe tratamentul prescris. Ţine cont de recomandările acestuia dacă vrei să te expui la soare, deoarece unele medicamente cum sunt cele pentru reglarea tensiunii arteriale cresc sensibilitatea la ultraviolete.

De asemenea, dacă medicul ţi-a spus poţi să mergi la mare, nu te expune la soare între orele 10 şi 17 şi ai grijă să nu faci baie atunci când eşti prea încălzit, deoarece există pericolul de stop cardiac.