VIDEO: Gută? Iată cum o ţii sub control!
Cel mai obişnuit semn al unei crize de gută este durerea intensă a degetului mare de la picior, durere ce survine mai ales în timpul nopţii. Cei mai afectaţi de artrita gutoasă sunt bărbaţii între 40 şi 50 de ani, însă şi femeile aflate la menopauză sunt în categoria de risc.
Guta apare din cauza unui exces de acid uric în organism, care se depune în ţesuturi. În guta cronică, nivelul mare de acid uric poate duce la formarea unor depozite de acid uric în jurul articulaţiilor, care poate afecta funcţionarea rinichilor.
În trecut, guta era numită boala oamenilor bogaţi, deoarece era asociată cu consumul unor alimente săţioase (mai ales carne) şi cu alcoolul. Boala poate fi moştenită sau dobândită, mai ales din cauza unei alimentaţii abundente, în care predomină mezelurile şi alte derivate din carne. Ce schimbări se impun Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul medicamentelor şi adoptării unor măsuri. Pacienţilor cu gută li se recomandă un consum redus de carne: 100 g de trei ori pe săptămână. Este de preferat carnea slabă (pasăre, peşte vacă), preparată prin fierbere.
Sunt interzise organele (rinichi, ficat, creier), mezelurile şi pateurile de carne. Trebuie să se evite şi alimentele care conţin purine, substanţe care contribuie la formarea acidului uric: fructele de mare, sparanghelul, sardinele, carnea de mie, alunele şi tocăturile.
Dieta celor cu gută nu ar trebui să includă nici concentrate industriale de tomate, dulciuri concentrate şi condimente prea picante. Astfel, pe lângă reducerea consumului de carne, pacientul cu gută trebuie să îşi menţină o greutate normală, să slăbească dacă este obez, să renunţe la alcool şi să bea cel puţin doi litri de apă pe zi.