VIDEO: De ce nu mai aud bine?

2 jpg jpeg

Pentru adult, auzul este un mijloc important de a recepta informaţii. De aceea, deficienţele de percepţie a sunetelor duc la limitări în comunicare, dau dificultăţi de adaptare şi, nu în ultimul rând, creează frustrare. Iată care pot fi cauzele deteriorării auzului.

Boli ereditare, medicamente precum antibioticele care agreseaza nervul auditiv, boli ca otoscleroza, stilul de viaţă cu risc în privinţa deteriorării auzului precum expunerea îndelungată la sunete intense sau scufundările la adâncimi mai mari de şase metri sunt doar câteva din cazele diminuării acuităţii auditive.

Infecţiile urechii, o cauză Otita, o infecţie a urechii este cauzată de bacterii şi virusuri. Mai exact, se produce o blocare a canalelor urechii, iar dreanarea secreţiilor este blocată. Din acest motiv, bacteriile sau virusurile care au infectat urechea se multiplică şi pot duce la acumulări de lichid. Urmarea? În unele situaţii, spargerea timpanului.

Deseori, otita este una dintre cauzele frecvente ale pierderii bruşte a acuităţii auzului. Dar, spre deosebire de alte probleme de auz, în acest caz, tratamentul redă auzul. Medicul îţi va prescrie antibiotice şi îţi va face aspiraţii pentru a elibera canalele. Când infecţia va fi eradicată, chiar dacă timpanul a fost spart, se va reface, iar auzul va fi recuperat.

Este o boală genetică ce constă în apariţia unor excrescenţe osoase la nivelul urechii interne, determinând blocarea oaselor mobile din interiorul urechii, implicate în păstrarea acuităţii auditive.

Progresia acestei boli este lentă, iar pe măsură ce oasele se formează în mod anormal în urechea celui afectat, sunetele sunt percepute din ce în ce mai slab.

Printre primele semne ale otosclerozei sunt hipoacuzia, adică auzul din ce în ce mai slab şi tinitusul, un ţiuit nejustificat, auzit în urechi. Boala se tratează doar chirurgical prin îndepărtarea oaselor crescute nefiresc în interiorul urechii.

Surditatea senilă sau presbiacuzia apare din cauza îmbătrânirii aparatului auditiv. Odată cu înaintarea în vârstă se produce un dezechilibru între înnoirea celulară şi moartea celulară, proces valabil şi în cazul urechii. Prin urmare, se produc disfuncţii de percepţie şi presbiacuzia se instalează.

Primele semne constau în dificultatea de a auzi sunetele înalte, ascuţite. Când boala progresează, persoana începe să audă doar cuvinte din frază sau doar silabe din cuvinte. Acest tip de surditate se poate corecta prin purtarea unor proteze auditive recomandate de către medicul ORL-ist.

Scăderea acuităţii auzului prin îmbătrînirea componentelor urechii poate fi întîrziată. Condiţia? Bolile care afectează urechea trebuie tratatea corect, igiena urechii trebuie respectată în mod riguros pentru a evita formarea dopurilor în ureche şi infecţiile care duc la otite.

Şi deviaţiile de sept care contribuie la formarea otitelor recurente trebuie corectate pentru a menţine sănătatea auzului. În plus, expunerea la medii cu poluare fonică trebuie să se facă doar cu căşti de protecţie, iar muzica puternică ascultată în căşti şi scufundările la adâncimi mai mari de şase metri trebuie evitate pentru a nu leza aparatul auditiv.