VIDEO: Ce-i de făcut când ochii îmbătrânesc?
50 de ani: semnele cataractei
În jurul vârstei de 50 de ani, ochii încep să dea primele semne de „oboseală”. Iniţial, nu vezi bine noaptea sau vezi dublu, apoi culorile îţi par estompate, iar unele imagini – distorsionate. Până când, în final, ajungi să nu mai vezi bine nici de aproape, nici la distanţă.
Toate aceste semne ar putea indica instalarea cataractei, o afecţiune din ce în ce mai frecventă la cei de peste 50 de ani. Cataracta este o boală care survine în momentul în care cristalinul, cunoscut ca lentila ochiului, îşi pierde transparenţa şi elasticitatea.
Din păcate, însă, nu doar cei trecuţi de această vârstă sunt expuşi riscului de a suferi de cataractă. În ultimii ani, tot mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu cataractă. În fazele incipiente ale bolii, viciile vederii pot fi corectate cu ajutorul ochelarilor. Însă cataracta evoluează şi singura metodă de tratament rămâne operaţia cu ultrasunete.
Aceasta constă în înlocuirea cristalinului opac cu unul artificial. Operaţia nu durează mai mult de 35 de minute. În clinicile oftalmologice din România circa 40.000 de persoane sunt operate în fiecare an de cataractă.
55 de ani: ameninţarea glaucomului
Pe locul doi în topul celor mai grave boli care pot afecta vederea odată cu trecerea timpului este glaucomul. Această boală începe să se facă simţită doar în fazele mai avansate, în jurul vârstei de 60 de ani.
De-abia atunci pot apărea dureri de cap, dureri oculare, iar vederea periferică devine înceţoşată. În România, aproximativ 2% din populaţie este afectată de glaucom, însă statisticile arată că doar o jumătate dintre aceştia sunt diagnosticaţi la timp şi beneficiază de un tratament adecvat.
Cum funcţionează cristalinul?
Rolul cristalinului este de a focaliza imaginea pe retină. Arată ca o lentilă biconvexă şi de aceea mai este denumit lentila ochiului. În mod normal, cristalinul este transparent şi permite trecerea luminii pentru formarea unei imagini clare. Însă din diverse cauze (vârsta înaintată sau anumite afecţiuni), acestă lentilă devine din ce în ce mai opacă, iar vederea se înceţoşează şi astfel se instalează cataracta.
Această boală afectează în general ambii ochi, însă nu în mod egal. În fazele avansate ale cataractei, pupila capătă culoarea gri sau devine albicioasă. Printre factorii care favorizează apariţia cataractei se numără: timpul prelungit petrecut la calculator, expunerea prelungită la soare fără ochelari de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete, alimentaţia săracă în vitaminele A, C, E şi în seleniu, fumatul şi consumul excesiv de alcool.
Depistează la timp glaucomul!
Glaucomul este cauzat în cele mai multe cazuri de creşterea presiunii intraoculare, care provoacă apariţia unor leziuni ale nervului optic. Nedepistate la timp, aceste leziuni pot duce la pierderea definitivă a vederii. În prezent nu există un tratament care să ajute la recuperarea vederii pierdute din cauza glaucomului.
Totuşi, diagnosticată din timp, această boală poate fi ţinută în frâu cu ajutorul picăturilor cu medicamente sau al intervenţiilor chirurgicale cu laser ori clasice. La noi în ţară, glaucomul poate fi diagnosticat şi monitorizat gratuit pe baza unei trimiteri de la medicul specialist în trei centre specializate: la Bucureşti, în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă, la Iaşi, în cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar „Sf. Spiridon“, şi la Craiova, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
60 de ani: degenerescenţa maculară
Mai puţin gravă decât cataracta şi glaucomul, pentru că evoluează lent, este degenerescenţa maculară. Această afecţiune se traduce prin deteriorarea maculei, o mică porţiune a retinei, care ne permite să vedem detaliile şi care ne permite să citim şi să şofăm. Potrivit statisticilor, femeile au un risc mai mare decât bărbaţii de a suferi de această boală. Din fericire, cu ajutorul medicului, evoluţia bolii poate fi încetinită. Tratamentul degenerescenţei maculare se face fie cu ajutorul laserului, fie prin injecţii intraoculare.
Aşa o recunoşti
Simţi nevoia de mai multă lumină la citit – vederea centrală devine neclară s Trecerea de la lumină puternică la lumină slabă este dificilă s În stadiile avansate, în câmpul vizual îţi apare o pată închisă la culoare s Îţi este dificil să recunoşti chipurile.
Click! de la cititori
Am observat de mai mulţi ani că ochii mamei mele au căpătat o culoare mai palidă, albicioasă chiar. De-abia când şi-a pierdut aproape complet vederea cu un ochi am dus-o la operaţie.
Acum e bine, dar cataracta i-a afectat şi celălalt ochi.
Sfatul specialistului
Pentru a putea depista la timp afecţiunile oculare care se instalează odată cu înaintarea în vârstă, este recomandabil un consult oftalmologic complet o dată pe an. Acest control nu presupune doar stabilirea dioptriilor şi recomandarea unor ochelari pentru corectarea viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism).
Testele oculare, după 40 de ani, ar trebui să cuprindă şi măsurarea tensiunii intraoculare (pentru glaucom) şi examenul fundului de ochi. Pe lângă cataractă, glaucom şi degenerescenţă maculară, persoanele trecute de 40 de ani mai pot suferi de prezbiopie. Această afecţiune este
caracterizată prin dificultatea focalizării obiectelor aflate la 25-30 de centimetri de ochi, motiv pentru care apare nevoia ochelarilor de aproape.