VIDEO: Ce ascund variaţiile de greutate?
Orice variaţie importantă a greutăţii tale într-o perioadă scurtă de timp, fie că acumulezi kilograme, fie că, din contră, pierzi în greutate, este necesar să fie urmată de un consult medical.
Aceasta pentru că, de cele mai multe ori, orice modificare de acest fel este primul simptom al unor boli grave: insuficienţă cardiacă sau renală, ciroză hepatică, depresie, demenţă sau chiar cancer.
Risc crescut de Alzheimer
Pierderea bruscă în greutate, oricât de mult te-ar bucura, este una dintre schimbările fizice pe care o boală precum demenţa Alezheimer le aduce înainte de a ataca memoria. Te conving de acest fapt cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud, Statele Unite.
Ei au ajuns la concluzia că persoanele care pierd rapid în greutate sau se îngraşă în timp scurt au un risc crescut de a suferi de demenţă. După ce au analizat timp de opt ani 1.900 de persoane, specialiştii au observat că supraponderalii care au slăbit rapid au de trei ori mai multe şanse să sufere de această afecţiune.
De asemenea, cei cu indice de masă corporală sub 18,5 sau peste 25 au un risc de 78%, respectiv 82% de a se confrunta cu slăbirea memoriei şi a atenţiei. Procesul de slăbire este bine să se facă progresiv, iar pentru prevenirea demenţei, recomandă o dietă echilibrată, mişcare regulată şi menţinerea relaţiilor sociale.
Tulburări de mobilitate
Persoanele care au suferit de obezitate încă de la vârsta de 20 de ani şi au slăbit într-o perioadă scurtă de timp, fără să ţină o cură de slăbire, pot avea un risc de trei ori mai mare de a suferi de tulburări de mobilitate mai târziu în viaţă, în jurul vârstei de 60-70 de ani.
Cauzele sunt atât presiunea repetată exercitată în timp asupra articulaţiilor, cât şi boli precum diabetul, artrita şi afecţiunile cardiovasculare.
Toate acestea au legătură directă cu problemele de mobilitate a membrelor superioare şi inferioare. La baza acestei teorii stă un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii Wake Forest din Carolina de Nord, Statele Unite.
Diabet zaharat de tip II
Scăderea fără motiv în greutate este unul dintre primele simptome ale diabetului de tip II. Poate fi vorba despre un diabet nediagnosticat încă sau de un diabet accentuat de administrarea unui tratament inadecvat.
Cu diabet de tip II sunt diagnosticate de obicei persoanele în vârstă, fiind şi cea mai răspândită formă de diabet. În 80% din cazuri, apare la supraponderali, deoarece grăsimile animale consumate de aceştia duc la o rezistenţă a celulelor la acţiunea insulinei.
Mai exact, pancreasul produce insulină, însă organismul nu o poate folosi eficient. Astfel, se ajunge la crearea unei acumulări de glucoză în sânge.
Afecţiuni tiroidiene
Scăderea bruscă în greutate poate fi şi cauza unei hipertiroidii (creşterea nivelului hormonilor tiroidieni). La vârstnici, acestea se observă nu numai prin slăbire, ci şi prin prezenţa unei guşi polinodulare, adică o creştere în volum a glandei tiroide, din cauza unor noduli tiroidieni sau a unui adenom toxic, o tumoară benignă care afectează mai ales femeile.
Trebuie ştiut că, în aceste situaţii, apetitul se păstrează, ba chiar poate să crească uneori. În schimb, în cazul hipotiroidiei (reducerea nivelului hormonilor tiroidieni), se poate observa o creştere în greutate cu câteva kilograme, dar îngrăşarea nu se produce din cauza ţesutului gras, ci a unei infiltrări a ţesuturilor cu substanţe care reţin apa şi se acumulează pe fondul lipsei hormonilor tiroidieni. Hipotiroidia nu este o boală rară.
Până la 5% din femeile vârstnice se confruntă cu această afecţiune, dar este mult mai puţin frecventă la bărbaţi.
Cum calculezi indicele de masă corporală?
Pe lângă măsurarea greutăţii, verificarea indicelui de masă corporală te ajută să-ţi evaluezi corpolenţa. Acesta se calculează împărţind greutatea la pătratul înălţimii. De exemplu, dacă ai o înălţime de 1,65 m şi cântăreşti 60 de kilograme, indicele tău de masă corporală este 60:2,72 (1,65x1,65), adică 22,05.
O persoană subponderală are un IMC sub 18,5. Însă dacă ai indicele de masă corporală între 25 şi 30, eşti considerat supraponderal, iar dacă acesta trece de 30, te încadrezi în categoria persoanelor obeze şi se impun măsuri medicale de reducere a greutăţii.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Pentru a menţine o greutate constantă este bine să fie respectat un regim de viaţă echilibrat, printr-o alimentaţie bogată în proteine, legume, fructe şi fibre. Sunt de evitat grăsimile saturate din produsele de origine animală, deoarece cresc riscul apariţiei aterosclerozei. Necesarul zilnic de calorii trebuie scăzut progresiv, iar aportul de calciu va fi crescut, pentru a preveni osteoporoza.
Renunţarea la fumat, limitarea consumului de alcool, evitarea excesului de grăsimi sau de sare previn apariţia multor complicaţii legate de înaintarea în vârstă. În plus, activitatea fizică regulată creşte rezistenţa la infecţii şi este importantă pentru evitarea afecţiunilor osoase.