VIDEO: Aşa poţi avea o dantură puternică!

1 2 jpg jpeg

La seniori, principala problemă este pierderea accentuată a dinţilor. În acest caz, soluţia este proteza dentară, fie cea mobilă (care se scoate seara, având preţuri care pleacă de la 500 de lei), fie flexibilă (varianta mai modernă, cu preţuri care pot atinge însă câteva mii de lei).

Înainte de a apela la o proteză, sunt câteva măsuri care, luate din timp, pot salva dantura.

Întâi, este importantă vizita la stomatolog, de două ori pe an. Medicul va verifica starea gingiilor, a dinţilor şi modul în care pacientul se ocupă de igiena dentară.

Deşi puţini, există doctori stomatologi în România care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi care asigură controale gratuite. Relaţii se pot obţine de la casa de asigurări din judeţ.

Unele pastile atacă dantura

La controlul stomatologic regulat, este esenţial ca medicul să afle ce fel de medicamente iei şi de ce afecţiuni suferi.

Diabetul, bolile de inimă şi cancerul pot afecta starea dinţilor. Unele medicamente reduc cantitatea de salivă, ceea ce duce la deteriorarea dinţilor.

Medicul îţi va recomanda să renunţi la fumat şi la alcoolul în exces, deoarece distrug dantura şi gingiile, fiind cauze importante ale pierderii premature a dinţilor.

Pentru îngrijirea danturii, alege o periuţă moale, cu peri orientaţi în direcţii diferite. Perierea se va face de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Anca Pătru, medic primar stomatolog Clinica Glamour Dent, Bucureşti

2 jpg jpeg

Nu curăţa proteza cu pastă!

Proteza trebuie scoasă şi clătită sub jet de apă după fiecare masă.

Dacă acest lucru nu este posibil, proteza se curăţă dimineaţa şi seara cu o periuţă destinată numai igienizării ei, cu săpun lichid sau solid, în niciun caz cu pastă de dinţi.

Pentru o curăţare mai bună a protezei se folosesc pastile efervescente pentru îndepărtarea tartrului, care se găsesc în farmacii şi în supermarket.

În cabinet, medicul curăţă proteza cu ultrasunete.

Dinţii restanţi se perie în mod obişnuit, tot de două ori pe zi, cu pasta de dinţi recomandată de stomatolog, apoi după clătirea repetată a gurii cu apă simplă se foloseşte apă de gură.