VIDEO: A┼ča po┼úi avea o dantur─â puternic─â!

1 2 jpg jpeg

La seniori, principala problemă este pierderea accentuată a dinţilor. În acest caz, soluţia este proteza dentară, fie cea mobilă (care se scoate seara, având preţuri care pleacă de la 500 de lei), fie flexibilă (varianta mai modernă, cu preţuri care pot atinge însă câteva mii de lei).

Înainte de a apela la o proteză, sunt câteva măsuri care, luate din timp, pot salva dantura.

├Änt├ói, este important─â vizita la stomatolog, de dou─â ori pe an. Medicul va verifica starea gingiilor, a din┼úilor ┼či modul ├«n care pacientul se ocup─â de igiena dentar─â.

De┼či pu┼úini, exist─â doctori stomatologi ├«n Rom├ónia care au contract cu Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate ┼či care asigur─â controale gratuite. Rela┼úii se pot ob┼úine de la casa de asigur─âri din jude┼ú.

Unele pastile atac─â dantura

La controlul stomatologic regulat, este esen┼úial ca medicul s─â afle ce fel de medicamente iei ┼či de ce afec┼úiuni suferi.

Diabetul, bolile de inim─â ┼či cancerul pot afecta starea din┼úilor. Unele medicamente reduc cantitatea de saliv─â, ceea ce duce la deteriorarea din┼úilor.

Medicul ├«┼úi va recomanda s─â renun┼úi la fumat ┼či la alcoolul ├«n exces, deoarece distrug dantura ┼či gingiile, fiind cauze importante ale pierderii premature a din┼úilor.

Pentru ├«ngrijirea danturii, alege o periu┼ú─â moale, cu peri orienta┼úi ├«n direc┼úii diferite. Perierea se va face de cel pu┼úin dou─â ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara.

Specialistul Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Anca P─âtru, medic primar stomatolog Clinica Glamour Dent, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Nu curăţa proteza cu pastă!

Proteza trebuie scoas─â ┼či cl─âtit─â sub jet de ap─â dup─â fiecare mas─â.

Dac─â acest lucru nu este posibil, proteza se cur─â┼ú─â diminea┼úa ┼či seara cu o periu┼ú─â destinat─â numai igieniz─ârii ei, cu s─âpun lichid sau solid, ├«n niciun caz cu past─â de din┼úi.

Pentru o cur─â┼úare mai bun─â a protezei se folosesc pastile efervescente pentru ├«ndep─ârtarea tartrului, care se g─âsesc ├«n farmacii ┼či ├«n supermarket.

În cabinet, medicul curăţă proteza cu ultrasunete.

Din┼úii restan┼úi se perie ├«n mod obi┼čnuit, tot de dou─â ori pe zi, cu pasta de din┼úi recomandat─â de stomatolog, apoi dup─â cl─âtirea repetat─â a gurii cu ap─â simpl─â se folose┼čte ap─â de gur─â.