VIDEO: Alimentaţia potrivită pentru vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

Întâietate au produsele bogate în proteine, vitamine şi fibre. Iată de ce! Odată cu trecerea anilor, alegerea alimentelor este crucială la vârstnici. Nu mai au nevoie de multe calorii, pentru că nu fac atât de multă activitate ca să ardă energia dată de ele.

Porţii mici de proteine

Din meniul bătrânilor nu pot lipsi proteinele animale cum sunt laptele, ouăle, carnea de pui sau de peşte.

Acestea nu conţin multe calorii, iar o porţie de carne furnizează aproximativ jumătate din necesarul zilnic de proteine.

Este indicat însă un consum moderat, pentru că un aport mare de proteine duce la acumulări mari de toxine în corp.

Grăsimile se împart în două tabere: cele bune şi cele rele. Grăsimile bune, cele nesaturate, se pot găsi în carnea de peşte, migdale, ulei de soia, de floarea-soarelui, de susan şi în seminţele de orice fel.

Doza zilnică de grăsimi este de aproximativ 30% din necesarul zilnic.

Este bine să se limiteze consumul de grăsimile rele, adică cele saturate care se găsesc în unt, lapte, brânză. Acestea pot bloca arterele inimii şi pot să producă probleme cardiace.

Ca să aduceţi corpului energie, vitamine şi în acelaşi timp fibre trebuie să adăugaţi carbohidraţi în meniu. Indicat este să alegeţi orezul brun, mazărea, fasolea, cerealele integrale, porumbul.

În felul acesta poate fi prevenită şi apariţia constipaţiei, pentru că fibrele asigură buna funcţionare a tractului intestinal.

Alimentaţia persoanelor de vârsta a treia trebuie să se bazeze pe calitate, nu pe cantitate. Aşa că este recomandat să fie consumate multe alimente bogate în vitamine.

În meniul zilnic este nevoie de vitamina A, care se găseşte în ficat, ouă, uleiurile din ficat de peşte şi în legume. De preferat sunt morcovii, ardeii graşi, spanacul, dovleacul şi cartofii dulci.

Alimentele bogate în vitamina B6 sunt bananele, carnea de oaie, peştele, spanacul, germenii de grâu, iar printre cele care conţin vitamina B12 se numără cerealele, somonul, brânza, ouăle, laptele, tonul, carnea de curcan.

Des întâlnite la persoanele de vârsta a treia, carenţele de fier reprezintă o problemă care poate prevenită printr-un consum moderat de carne de vită şi de miel.

Fier se mai poate găsi şi în ficat, spanac, ouă, ulei de peşte.