Sunt pensionar, dar fac sport!
Mulţi oameni trecuţi de 65 de ani devin sedentari, obişnuind să stea în pat la televizor foarte multe ore pe zi. Prin acest mod de viaţă sunt pasibili de obezitate şi boli cardiovasculare. Numeroase cercetări arată că mişcarea moderată protejează faţă de multe boli. Atacul cerebral, boala Alzheimer, diabetul şi depresia sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot fi prevenite prin mişcarea regulată.
Practică sport în siguranţă
Este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a face sport, mai ales dacă ai probleme cu inima. În acest sens, Georgiana Tache, medic primar în recuperare medicală explică: „Dacă vom recomanda persoanelor vârstnice să practice anumite activităţi sportive în mod neadecvat, creşte riscul decompesării afecţiunilor de care aceştia pot suferi, în special afecţiunile cardiovasculare. De asemenea, poate creşte frecvenţa apariţiei accidentărilor, ceea ce implică suferinţe pe termen lung, la nivelul aparatului locomotor.“
Medicul subliniază că specialiştii recomandă ca fiind adecvată, orice activitate care se desfăşoară în condiţii de siguranţă şi care presupune peste 2 ore de activitate fizică de nivel moderat, efectuată săptămânal. Se poate ajunge la 3 ore şi jumătate, ceea ce reprezintă 30 de minute de sport, practicate zilnic.
Vremea bună să te găsească afară
Ia-ţi partenerul de viaţă şi mergeţi la plimbare în fiecare zi, pentru 30 de minute. În parcuri sunt unele aparate pentru practicarea ocazională de exerciţii fizice pentru mai multe categorii de muşchi.
Dacă sănătatea îţi permite, mergi cu bicicleta. Specialiştii o recomandă ca fiind mai bună decât alergarea, care poate suprasolicita articulaţiile. Ţi-ar prinde bine un curs de dans la care ai nevoie de mişcări mai uşoare, nu rapide şi agitate.
Ping-pong-ul ori badmintonul sau tenisul te-ar putea ajuta să te menţii în formă şi să ai şi un psihic bun. Şi pescuitul sau vâslitul ţi-ar fi de folos pentru musculatura braţelor şi a spatelui.
Dacă vremea nu permite, alege activităţile de interior. Exerciţiile în apă cu ajutorul unui instructor sunt foarte bune pentru articulaţiile şi oasele îmbătrânite.
Sfatul specialistului
Dr. Georgiana Tache, medic primar de recuperare medicală, Spitalul Sanador, Bucureşti
Este deosebit de util să le explicăm vârstnicilor să îşi reducă durata de timp petrecută în faţa televizorului, a calculatorului şi statul la birou, petrecerea timpului în pat sau în fotoliu citind sau ascultând muzica, condusul maşinii pe distanţe lungi. Toate acestea pot conduce, în timp, la decondiţionarea fizică la efort şi vor predispune la îmbolnăvire şi dificultate pe perioada de recuperare ce urmează.
Iată câteva activităţi sportive de practicat în orice anotimp: mersul pe jos sau plimbarea în pas alert mai ales în grup, utile atât pentru aparatul cardiovascular, respirator dar şi pentru prevenirea ostoporozei.
Înotul şi gimnastica acvatică sunt utile pentru articulaţii şi musculatură, prevenind artroza şi asigurând coordonarea mişcărilor şi stabilitate, prevenind căderile şi producerea fracturilor. De asemenea, printre activităţile fizice adecvate pentru vârstnici se regăsesc şi ping-pong-ul, tenisul de câmp şi bedmintonul la dublu.
Mai putem menţiona grădinăritul, jocul de golf, pescuitul, mersul pe bicicletă în parc sau pe teren neaccidentat, schi fond (nu cel alpin) şi exerciţiile de fitness cu ridicare de greutăţi moderate, efectuate sub supravegherea unui instructor.