Suferi de varice? Aşa le tratezi!
Datele statistice arată că din două persoane trecute de 50 de ani, una suferă de varice, iar femeile sunt de trei ori mai afectate decât bărbaţii din cauza schimbărilor hormonale.
Potrivit medicilor, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sângele stagnează în vene mai mult timp decât în mod normal. Prin urmare, venele se umflă şi, astfel, apar varicele.
În aproximativ 98 % din cazuri, varicele se moştenesc, însă de apariţia lor mai pot fi incriminaţi şi alţi factori, precum înaintarea în vârstă şi statul timp îndelungat în picioare sau pe scaun.
Cel mai adesea, apariţia varicelor este însoţită de senzaţia de greutate şi de durere la nivelul picioarelor, care, în timpul nopţii sau după efort fizic, devin şi mai greu de suportat. În acelaşi timp, gleznele se umflă, pielea din jurul zonei afectate se decolorează, iar în unele cazuri poate apărea şi senzaţia de mâncărime.
Tratarea varicelor este importantă, deoarece este singura cale de prevenire a apariţiei complicaţiilor cutanate. Cel mai frecvent, varicele cauzează ulcere varicoase şi cheaguri de sânge la nivelul venelor afectate.
Intervenţia clasică- Accesibilă ca preţ
În ciuda diversificării metodelor moderne minim invazive, intervenţia chirurgicală este de departe preferată de persoanele afectate de varice.
Acest lucru este explicabil, spun medicii, în condiţiile în care operarea varicelor reprezintă cea mai ieftină metodă de tratament.
Intervenţia chirurgicală, numită stripping, presupune o incizie la cele două capete ale venei umflate şi introducerea unei sârme prin intermediul căreia vena este îndepărtată.
În ciuda costurilor reduse, tratamentul chirurgical al varicelor este cel mai dureros dintre metodele de tratament. În plus, pacientul trebuie să stea internat în spital minimum şapte zile. Preţ: 200 lei pentru fiecare picior. Rezultat: nesatisfăcător, mai ales atunci când boala are o vechime mai mare de un an.
Scleroterapia ghidată ultrasonic- Rezultate maxime
Cea mai modernă şi eficientă metodă de tratare a varicelor este scleroterapia ghidată ultrasonic (UGS) care, de patru luni, se aplică şi în România.
Spre deosebire de scleroterapia clasică, aceasta este minim invazivă şi nu necesită spitalizare pe parcursul recuperării, iar primele rezultate pot fi observate după doar două săptămâni.
Un alt avantaj al acestei metode este numărul mic de şedinţe (maximum trei) de tratament, deşi sunt cazuri în care rezultatele se observă şi după o singură şedinţă.
Persoanele care apelează la această metodă de îndepărtare a varicelor îşi pot relua activitatea în cel mult 24 de ore.
Medicii recomandă ca în primele două săptămâni să se evite ridicarea greutăţilor şi exerciţiile fizice intense, pentru a nu compromite rezultatul.
Metoda Angelescu- Rezultate minime
Această metodă este asemănătoare intervenţiei chirurgicale clasice, însă este mai puţin dureroasă.
Procedura constă în astuparea venei din loc în loc prin realizarea unor microincizii. Puţini medici recomandă această metodă, deoarece, în caz de nereuşită, nu mai pot fi aplicate alte metode de tratament.
apar după 12 săptămâni.
Scleroterapia clasică- Rezultate pe moment
Este o metodă frecvent folosită şi constă în injectarea unei substanţe sclerozante în venele dilatate pe care le topeşte.
Metoda este eficientă, însă doar pe termen scurt, deoarece nu presupune şi obturarea arterei venoase principale care este responsabilă de refluxul venos.
Prin urmare, după o perioadă de timp, în funcţie de stilul de viaţă al pacientului, unele vene încep să se dilate.
maxime, însă doar pe termen scurt.
Laserul sau radiofrecvenţa- Rezultate maxime
În ceea ce priveşte modul de operare, tratarea varicelor cu ajutorul laserului sau a radiofrecvenţei este asemănătoare cu operaţia clasică de stripping.
Însă spre deosebire de aceasta este mult mai blândă, deoarece în venă nu se introduce o sârmă, ci o sondă sub forma unui tub, care, sub control ecografic, distruge termic vena.
În cazul acestui tip de tratament, rezultatele se văd imediat (opt-zece zile în funcţie de vechimea varicelor) şi sunt pe termen lung.
Potrivit medicilor, riscul de recidivă apare doar la 2% din cazuri. Singurul dezavantaj al acestui tip de tratament este preţul ridicat.