Ştiu bunicii cum să ia medicamentele?

1 2 jpg jpeg

Bătrânii sunt nevoiţi să recurgă zilnic la medicamente, ori pentru a ţine sub control bolile bătrâneţii, care sunt mai multe şi mai apăsătoare, ori pentru a preveni înrăutăţirea stării de sănătate din cauza unor boli mai vechi.

Ce este de făcut?

În primul rând, este bine de ştiut că, dacă nu sunt luate la timp şi în doza corectă, nu îşi vor mai face efectul. De aceea, este bine ca orice persoană vârstnică să aibă un carneţel, în care să-şi noteze ora şi medicamentul pe care trebuie să-l ia. Mai grav, vârstnicii pot lua mai multe medicamente o dată şi pot ajunge la supradoză, lucru care va avea grave efecte secundare. Şi dacă sunt încurcate, pot da alergii, intoxicaţie.

Medicamente, doar cu recomandarea medicilor

Medicamentele pentru calmarea durerilor şi cele antiinflamatorii, pe care de obicei vârstnicii le iau singuri de la farmacie, pot să dea reacţii adverse bătrânilor. Unele componente din aceste pastile dau dureri de cap, ameţeli, insomnie. De aceea, este indicat să fie luate numai la recomandarea medicului. Soluţii pentru când refuză ajutorul

În general, în asemenea situaţii, bătrânii refuză ajutorul. Nu-l acceptă nici pe cel al copiilor, nici pe al nepoţilor, dar nici pe cel al infirmierelor, atunci când sunt în spital. De aceea, este foarte important modul în care le este acordat ajutorul. Întotdeauna un zâmbet şi multă răbdare te vor ajuta. Şi întotdeauna să-ţi faci timp să-i dai un telefon sau să-i faci o vizită “întâmplătoare“ la ora când trebuie să ia medicamentul.

Sfaturi

Atunci când se află sub tratament, este important ca un vârstnic să:

- nu consume alcool

- se odihnească

- mănânce sănătos