Sportul şi plimbările ţin bolile departe

1 2 jpg jpeg

S-a observat că persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt cele mai sedentare dintre toate. Cei care se încadrează în acest segment plătesc un preţ scump pentru inactivitate, cu depresii, obezitate sau boli ale inimii.

Nu te gândi niciodată că eşti prea bătrân ca să mai faci mişcare. Când vei deveni o persoană mai activă vei vedea că ai mai multă energie, dormi mai bine şi vei avea mai multă încredere în tine. Secretul este să începi cu activităţi fizice mai uşoare şi care îţi plac. Şi apoi, treptat, poţi face activităţi uşor mai solicitante din punct de vedere fizic. Important este să te simţi plin de energie şi să-ţi placă ceea ce faci.

Poţi începe cu plimbări prin parcuri, urcatul treptelor în loc să iei liftul sau să cobori din autobuz cu o staţie mai devreme. Apoi, poţi face exerciţii care să îţi facă plăcere. Dacă îţi place să grădinăreşti, stai cât mai mult în grădină. Sau fă plimbări lungi cu câinele.

Încearcă activităţi diferite până le găseşti pe cele care ţi se potrivesc. E foarte important să faci sport la ore care ţi se potrivesc, când ai timp. Scopul tău principal trebuie să fie includerea activităţilor fizice în programul tău zilnic, pentru a intra în rutină.

Mintea este antrenată

Exerciţiile la sală sau sporturi precum tenisul sau înotul pot avea un puternic efect benefic asupra creierului vârstnicilor care le practică în mod regulat. Cei care fac sport o dată sau de două ori pe săptămână au parte de o îmbunătăţire a funcţiilor creierului, arată un studiu al cercetătorilor americani, publicat în „Arhive de medicină internă“.

Oamenii de ştiinţă au monitorizat femei şi bărbaţi cu vârste între 65 şi 75 de ani şi au observat că sunt şanse mai mari ca bătrânii să se ţină de programul de exerciţii dacă este unul uşor, efectuat o dată pe săptămână. De asemenea, participanţii la studiu nu au mai avut stări de anxietate, de depresie sau chiar pierderi de memorie.

Aceiaşi specialişti arată că şi exerciţiile de menţinere a echilibrului şi de tonifiere a muşchilor sunt extrem de benefice pentru creierul celor în vârstă.

Sportul poate preveni boala Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au ajuns la concluzia că plimbările, alergările şi alte exerciţii aerobice pot preveni apariţia semnelor bolii Alzheimer. Studiul a fost realizat pe 69 de adulţi cu vârste între 55 şi 88 de ani la care existau semne că s-ar fi instalat boala.

Persoanele care făceau sport 30 de minute pe zi sau mai mult, timp de 5 zile pe săptămână, aveau un nivel scăzut al proteinelor care formează plăci în anumite zone din creier şi care favorizează apariţia bolii.

Hipertensiunea este ţinută la distanţă

Un studiu efectuat de cercetătorii americani de la Şcoala de medicină şi de Sănătate Publică din Wisconsin, care a inclus 17.000 de persoane din care 4.000 aveau hipertensiune, a arătat că activităţile fizice de tipul aerobicului scad considerabil tensiunea arterială în cazul hipertensivilor cu aproximativ 70%.

Mişcarea previne osteoporoza

Sportul menţine densitatea osoasă, iar riscul de osteoporoză este mult mai scăzut la cei care face mişcare în mod regulat. Studii efectuate în America şi Japonia pe femei aflate la postmenopauză arată că riscul de fracturi cauzate de osteoporoză este de 3 ori mai mic la femeile active, comparativ cu cele sedentare.

În acelaşi context, studiile au ajuns la concluzia că un alt beneficiu al practicării activităţilor fizice susţinute este scăderea riscului de a face diabet sau hipercolesterolemie (creştere anormală a colesterolului în sânge). Şi asta pentru că activitatea fizică ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău“ şi al glicemiei. Idei de activităţi pentru vârstnici

- Plimbările lungi sunt cel mai natural mod de a face mişcare şi se potrivesc stilului tuturor de viaţă.

- Exerciţiile uşoare la sală pot însemna nu numai sport, ci şi socializare.

- Înotul este foarte bun pentru combaterea durerilor care apar pe măsura înaintării în vârstă. Acest sport poate fi practicat de cei cu hipertensiune, osteoporoză, reumatism, sureri de spate, artroză sau astm bronşic..

- Exerciţiile cu greutăţi ajută la starea bună a oaselor şi muşchilor

- Chiar şi grădinăritul este o formă de activitate care te poate face mai puternic, mai flexibil şi mai suplu.

- Mersul cu bicicleta este potrivit pentru menţinerea sănătăţii muşchilor şi oaselor.