Şi bărbaţii ajung la menopauză!
Nu doar femeile se confruntă cu neplăcerile cauzate de menopauză, bărbaţii trecând printr-o etapă similară: andropauza. Astfel, după vârsta de 40 de ani, poţi resimţi efectele scăderii nivelului de testosteron (hormon masculin), ceea ce îţi poate afecta fizicul şi psihicul.
De cele mai multe ori, andropauza se manifestă prin depresie, iritabilitate, scăderea libidoului, disfuncţii sexuale, transpiraţie excesivă, oboseală şi dificultăţi de concentrare. Însă nu este cazul să disperi! Testosteronul pierdut poate fi recuperat nu doar cu ajutorul medicamentelor, ci şi cu ajutorul câtorva măsuri simple, ce ţin de stilul tău de viaţă.
Terapia hormonală, de ajutor
Atunci când sesizezi că semnele andropauzei au început să-şi facă simţită prezenţa, te poţi adresa medicului pentru a-ţi prescrie un tratament de substituţie hormonală, cu testosteron. Terapia dă de obicei rezultate foarte bune şi constă în injectarea sau în aplicarea de plasturi ori de creme cu hormoni androgeni.
După un astfel de tratament, poţi constata o îmbunătăţire a stării de spirit, o creştere a energiei fizice şi mentale, vei fi mai calm, vei dormi mai bine şi vei avea o viaţă sexuală mai bună.
De asemenea, testosteronul va acţiona asupra masei musculare, întărind-o, şi va reduce ţesutul adipos. Cu toate acestea, tratamentul hormonal poate avea şi o serie de efecte adverse şi nu este recomandat dacă suferi de o afecţiune a prostatei, dacă ai o boală de ficat, de inimă, de rinichi sau diabet zaharat.
Ţelina şi ouăle cresc nivelul de testosteron
Există alimente recunoscute pentru capacitatea lor de a creşte nivelul de testosteron în mod natural. Printre acestea se numără scoicile, ţelina, migdalele, ouăle, carnea slabă (precum cea de pui) şi produsele lactate.
De asemenea, acizii graşi esenţiali Omega 3, ce se găsesc în peştele gras şi în uleiul de măsline, ajută la combaterea simptomelor andropauzei. Ţine cont de faptul că, pentru ca organismul să producă un nivel optim de hormoni masculini, alimentaţia ta trebuie să fie bogată în proteine şi mai săracă în carbohidraţi şi în grăsimi animale.
Exerciţii fizice zilnic
Activitatea fizică moderată stimulează nu doar secreţia de testosteron, ci ajută şi la reducerea nivelului de stres şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine. Nu uita că stresul este un inamic al apetitului sexual, de aceea încearcă să eviţi situaţiile tensionante.
Genuflexiunile şi exerciţiile pentru piept şi spate sunt cele mai eficiente pentru creşterea nivelului de hormoni masculini.
O opţiune: suplimentele naturale
Pentru a regla nivelul hormonilor masculini în mod natural şi fără riscul unor efecte adverse, poţi apela la suplimentele naturale.
Cele mai indicate combinaţii de plante sunt cele care includ ginsengul, gingko biloba, muira pauma (denumit şi „lemnul potenţei”), iarba-ţapului sau tribulus terrestris, pe care le poţi găsi în magazinele cu produse naturiste. Este bine să ceri opinia medicului, înainte de a lua astfel de suplimente.
Dormi opt ore pe noapte
Lipsa de somn creşte nivelul de cortizol, hormonul stresului, acesta influenţând negativ producerea testosteronului. Aşadar, nu neglija importanţa odihnei şi încearcă să dormi şapte-opt ore în fiecare noapte.