Scăderea auzului, normală sau nu?

1 2 jpg jpeg

Auzul este este singurul simţ bine dezvoltat care se formează încă din timpul vieţii intrauterine (celălalt este gustul), perioadă de când începe şi să fie afectat. Treptat, fiecare zgomot pe care îl auzim ajunge să influenţeze capacitatea de a auzi.

Printre factorii care pot duce, în timp, la diminuarea auzului, se numără bolile moştenite genetic, medicamentele (unele antibiotice pot afecta nervul auditiv), expunerea pe perioade mai lungi de timp la zgomote puternice, dar şi unele afecţiuni ale urechii. Se diminuează pe măsură ce îmbătrânim Ca şi în cazul altor organe, sănătatea auditivă este afectată de înaintarea în vârstă, specialiştii afirmând că problemele de auz sunt mai frecvent diagnosticate la persoanele trecute de 50 de ani.

Mai exact, diminuarea capacităţii auditive se datorează îmbătrânirii aparatului auditiv, problemă cunoscută sub numele de prezbiacuzie.

Celulele şi nervii de la nivelul urechii interne se deteriorează pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, de aceea, pierderea auzului poate să fie una progresivă. Poate avea formă uşoară sau severă, însă în toate cazurile este ireversibilă.

Rănile de la nivelul urechii (chiar şi cele de la cap pot afecta structurile urechii), acumularea de cerumen în canalul auditiv extern şi infecţiile (cum este cazul otitelor) putând duce în timp la deteriorarea auzului.

De asemenea, printre factorii care diminuează acest simţ se numără şi otoscleroza, o boală manifestată prin excrescenţe osoase la nivelul urechii interne, ceea ce duce la blocarea oaselor mobile din interior, cele care sunt responsabile de acuitatea auditivă.

Dacă în fazele incipiente ale bolii problemele de auz sunt mici, pe măsură ce afecţiunea progresează şi auzul slăbeşte. Situaţia este asemănătoare şi la persoanele care sunt diagnosticate cu boala Meniere, afecţiune care se manifestă prin episoade spontane de vertij însoţite de scăderea auzului şi de senzaţia de presiune la nivelul urechii.

- trebuie respectată în mod riguros igiena urechii, pentru a evita formarea dopurilor de ceară şi apariţia otitelor;

- evită să asculţi muzică la un volum mare atunci când porţi căşti;

- nu folosi pentru a curăţa urechea beţişoarele pe care le găseşti în magazine. Înfăşoară degetul într-o bucată de bumbac umezită şi curăţă uşor interiorul urechii;

- poartă căşti de protecţie dacă ai un loc de muncă unde eşti expus zgomotelor puternice (de exemplu, şantierele de construcţii).

Ştiai că…

… fumătorii dependenţi percep mai greu sunetele comparativ cu persoanele care nu au acest viciu?

… semnalele auditive sunt „prelucrate“ de emisfera stângă a creierului? De aceea, specialiştii spun că procesăm mai rapid sunetele cu urechea dreaptă (emisfera stângă este responsabilă cu ceea ce se întâmplă în partea dreaptă a corpului şi invers).

2 jpg jpeg

Diminuarea auzului la vârstnici este legată de afectarea urechii interne, dar şi a căilor nervoase cerebrale. În general, primele semne ale diminuării auzului apar după 50 de ani şi de cele mai multe ori sunt sesizate de către cei din anturajul persoanei respective.

Putem să prevenim pierderea auzului printr-o igienă corectă în timpul sarcinii (evitarea anumitor antibiotice), tratarea corectă a diferitelor boli virale şi bacteriene pe tot parcursul vieţii, a sindromului de obstrucţie nazală şi a afecţiunilor urechii medii atât la copil, cât şi la adult.

Este important să se folosească măsurile de protecţie sonoră la locurile de muncă cu zgomot permanent. Afectarea urechii interne este ireversibilă, deficienţa de auz neputând să fie recuperată chirurgical sau prin medicaţie.

În unele cazuri, se pot recomanda protezele auditive sau amplificatoare adaptate şi individualizate.