Prelungirea tinereţii începe de la 40 de ani

1 2 jpg jpeg

Imaginea bătrânului gârbovit nu trebuie să ne mai „sperie” în zilele noastre. În ultimele decenii, speranţa de viaţă a crescut, iar estimările arată că peste 60 de ani că vom trăi 100 de ani. Şi asta pentru că astăzi avem la dispoziţie mult mai multe tehnici moderne de depistare şi de tratare a bolilor decât în trecut. Însă longevitatea activă depinde în foarte mare măsură şi de stilul nostru de viaţă. Nu putem opri îmbătrânirea, însă putem îmbătrâni „cu succes”, cum spun medicii. Acest lucru înseamnă înaintare în vârstă cu o bună calitate a vieţii şi fără boli asociate bătrâneţii.

Ce putem modifica

DIETA. „Deşi se pare că restricţia calorică poate prelungi viaţa, este nevoie de un echilibru alimentar, din care să nu lipsească nutrienţii esenţiali. Studiile au arătat că dieta mediteraneeană (fructe, legume, peşte, ulei măsline) are efecte benefice asupra longevităţii”, spune medicul geriatru Gabriela Cirstescu, de la „Geriplus Med”, director Societatea Română Alzheimer.

Este foarte probabil ca odată cu înaintarea în vârstă să scadă nivelul unor vitamine (D, B12, acid folic), de aceea poate fi nevoie de suplimente nutritive. De asemenea, hidratarea este importantă, mai ales că la vârsta a treia scade senzaţia de sete.

FUMATULeste un inamic declarat al longevităţii. „Fumatul poate dubla mortalitatea generală, reducând speranţa de viaţă cu 10 ani. Oprirea fumatului poate aduce multiple beneficii, cu răsfrângere asupra longevităţii şi calităţii vieţii”, afirmă medicul Gabriela Cirstescu. De asemenea, fumatul accelerează îmbătrânirea pielii, produce alterări celulare, scade sinteza unor proteine şi creşte riscul bolilor pulmonare, cardiovasculare şi a cancerului.

MIŞCAREA. Practicate regulat, exerciţiile fizice cresc rezistenţa şi forţa musculară şi osoasă, îmbunătăţesc dispoziţia şi previn numeroase boli, inclusiv Alzheimer.

GREUTATEA. Menţinerea greutăţii normale este de ajutor pentru preveirea multor boli asociate vârstei, precum diabetul zaharat, cancerul şi hipertensiunea arterială.

În ce constau tratamentele geriatrice

Adăugarea de ani sănătoşi vieţii este posibilă şi cu ajutorul tratamentelor geriatrice. Unul dintre acestea este cel disponibil la Institutul de geriatrie şi gerontologie „Ana Aslan” din Bucureşti.

„Doamna Profesor Aslan recomanda ca tratamentul profilactic pentru menţinerea unei longevităţi active să înceapă de la vârsta de 40 de ani, deoarece procesele deteriorative care conduc la apariţia bolilor cronice debutează cu mult înaintea simptomatologiei, adică mult înaintea momentului diagnosticării lor”, afirmă conf. dr. Gabriel Prada, director medical la Institutului de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”.

Iniţial, se face o consultaţie, pentru stabilirea unui diagnostic şi pentru elaborarea conduitei terapeutice.

Pe lângă consultaţia geriatrică, poate fi nevoie şi de alte ale examinări (cardiologie, dermatologie, urologie), de recuperare medicală şi de terapie estetică. Cura „Ana Aslan” constă în administrarea produselor Gerovital H3 şi Aslavital prin injecţii şi/sau prin tablete. Acest tratament, care se face atât preventiv, cât şi curativ, se administrează după testarea sensibilităţii la acest tratament.

Această terapie nu este indicată persoanelor care au sau au avut cancer.

„Deşi nu este o contraindicaţie absolută, deoarece nu avem studii în acest sens, în general nu aplicăm metodele terapeutice la pacienţi la care s-a diagnosticat o neoplazie în ultimii cinci ani şi nu sunt vindecaţi oncologic”, spune medicul Gabriel Prada.