Menopauza nu trebuie privit─â ca pe o boal─â

1 2 jpg jpeg

Menopauza nu este o boal─â, a┼ča cum se crede, ├«n cele mai multe cazuri, ci este o stare fiziologic─â. Este adev─ârat c─â ÔÇ×tinere┼úea trece, iar menopauza nu iart─â pe nimeniÔÇť, dar nici nu este o perioad─â a vie┼úii de care trebuie s─â ne speriem.

┼óin├ónd cont de c├óteva m─âsuri, cea mai important─â este adoptarea unui stil de via┼ú─â s─ân─âtos!, menopauza poate s─â treac─â aproape neobservat─â prin via┼úa unei femei. Poate s─â ├«nceap─â ┼či de la 39 de ani

În primul rând, trebuie spus că menopauza nu se instalează brusc, de pe o zi pe alta, în organism. Este anunţată de o fază anterioară menopauzei, numită premenopauză, fenomen care se poate întinde pe durata a câţiva ani.

Finalul vie┼úii fertile poate fi de mai multe tipuri. Cel mai ├«nt├ólnit tip de instalare a menopauzei este cel spontan ┼či la timp, ├«n mod natural.

De obicei, primele simptome ├«ncep de la v├órsta de 42 de ani. Acestea cresc ├«n intensitate ┼či apoi se diminueaz─â spre 50 de ani.

Vârsta medie de dispariţie a menstruaţiei, în România, este de 50 de ani!

├Än continuare, speciali┼čtii ├«n ginecologie enumer─â un alt tip de ├«ncheiere a perioadei fertile, respectiv menopauza indus─â. ├Än acest caz, activitatea reproduc─âtoare este sistat─â pe cale chirurgical─â, din cauza problemelor de s─ân─âtate care impun asemenea procedur─â.

Al treilea tip de menopauz─â este menopauza precoce, spune Carmen Chele┼č, medic specialist obstetric─â-ginecologie, la clinica Medas Feminis, din Capital─â.

Aceasta se instaleaz─â ├«n mod natural, ├«nainte de v├órsta de 39 de ani, ┼či poate avea caracter ereditar.

Fenomenul de ├«ncheiere a activit─â┼úii fertile atrage cu sine consecin┼úe sau efecte ÔÇ×adverseÔÇť, care sunt percepute de unele femei ├«ntr-un mod acut.

Exist─â efecte rapide ┼či efecte tardive. ├Än prima categorie intr─â simptome ca:

-dereglări ale ciclului menstrual, mai precis flux abundent sau mai puţin abundent ori întârzieri mari ale menstruaţiei;

-bufeuri, iritabilitate, agita┼úie, ro┼čea┼ú─â a pielii, fenomene care apar cu o frecven┼ú─â neregulat─â. La unele femei aceste simptome pot fi mai intense ┼či pe o durat─â mai mare, iar la altele efectele pot fi abia resim┼úite;

-apar modific─âri la nivelul pielii, a s├ónilor ┼či se instaleaz─â atrofia vaginal─â, dar niciuna dintre aceste consecin┼úe nu prezint─â un pericol pentru s─ân─âtate.

Nu acela┼či lucru se poate spune despre consecin┼úele tardive ale menopauzei. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea ┼či predispozi┼úia spre accidente vascular cerebrale sunt efecte tardive ale menopauzei, iar acestea pot fi extrem de periculoase pentru s─ân─âtatea femeilor.

Un exemplu concret este osteoporoza, o afec┼úiune de care nu scap─â nimeni, ┼či care este o boal─â silen┼úioas─â. Adic─â nu te trimite la doctor.

Poate fi prevenit─â ┼či am├ónat─â c├ót mai mult timp, dac─â ├«ncep├ónd cu v├órsta de 30 de ani se administreaz─â suplimente cu Calciu ┼či vitamina D. Vitamina fixeaz─â mineralul ├«n oase ┼či previne fracturarea ┼či tasarea osaturii.

Terapia în menopauză!

Cea mai important─â m─âsur─â pe care trebuie s─â o adopte nu doar femeile care se apropie de v├órsta menopauzei, ci ┼či tinerele, dar ┼či b─ârba┼úii, este: stilul de via┼ú─â s─ân─âtos. Acesta presupune mi┼čcare mult─â ┼či limitarea consumului de cafea ┼či de tutun.

De asemenea, este important controlul ginecologic de rutină, efectuat, pe cât posibil anual.

Plantele calmează schimbările de dispoziţie

O femeie aflată la menopauză va experimenta numeroase stări. Unele au tendinţă spre anxietate sau spre depresie, se confruntă cu insomnii, stări de agitaţie, schimbări de dispoziţie.

Toate aceste simptome pot fi remediate cu ajutorul plantelor care conţin fitoestrogeni. Se recomandă însă avizul medicul fitoterapeut, pentru că este foarte important ca substanţele active din plante să fie administrate în mod corect.

În caz contrar, ele pot face mai mult rău decât bine.

Fitoestrogenii sunt substanţe vegetale care imită estrogenii, hormoni sexuali feminini, care răspund direct de starea emoţională a femeii.

Unde se pot g─âsi ace┼čti fitoestrogeni? Fitoterapeutul Ruxandra Constantina, de la clinica Medas din Bucure┼čti, recomand─â condimentele aromatice, spre exemplu m─ârar, busuioc, salvie, p─âtrunjel, dar ┼či lemn dulce, care nu au efecte adverse.

Pentru a ├«nl─âtura simptomele sup─âr─âtoare ale menopauzei, se recomand─â ┼či aromaterapia cu uleiurile esen┼úiale cu lavand─â, sun─âtoare, roini┼ú─â ┼či bergamot─â.