Menopauza nu trebuie privită ca pe o boală

1 2 jpg jpeg

Menopauza nu este o boală, aşa cum se crede, în cele mai multe cazuri, ci este o stare fiziologică. Este adevărat că „tinereţea trece, iar menopauza nu iartă pe nimeni“, dar nici nu este o perioadă a vieţii de care trebuie să ne speriem.

Ţinând cont de câteva măsuri, cea mai importantă este adoptarea unui stil de viaţă sănătos!, menopauza poate să treacă aproape neobservată prin viaţa unei femei. Poate să înceapă şi de la 39 de ani

În primul rând, trebuie spus că menopauza nu se instalează brusc, de pe o zi pe alta, în organism. Este anunţată de o fază anterioară menopauzei, numită premenopauză, fenomen care se poate întinde pe durata a câţiva ani.

Finalul vieţii fertile poate fi de mai multe tipuri. Cel mai întâlnit tip de instalare a menopauzei este cel spontan şi la timp, în mod natural.

De obicei, primele simptome încep de la vârsta de 42 de ani. Acestea cresc în intensitate şi apoi se diminuează spre 50 de ani.

Vârsta medie de dispariţie a menstruaţiei, în România, este de 50 de ani!

În continuare, specialiştii în ginecologie enumeră un alt tip de încheiere a perioadei fertile, respectiv menopauza indusă. În acest caz, activitatea reproducătoare este sistată pe cale chirurgicală, din cauza problemelor de sănătate care impun asemenea procedură.

Al treilea tip de menopauză este menopauza precoce, spune Carmen Cheleş, medic specialist obstetrică-ginecologie, la clinica Medas Feminis, din Capitală.

Aceasta se instalează în mod natural, înainte de vârsta de 39 de ani, şi poate avea caracter ereditar.

Fenomenul de încheiere a activităţii fertile atrage cu sine consecinţe sau efecte „adverse“, care sunt percepute de unele femei într-un mod acut.

Există efecte rapide şi efecte tardive. În prima categorie intră simptome ca:

-dereglări ale ciclului menstrual, mai precis flux abundent sau mai puţin abundent ori întârzieri mari ale menstruaţiei;

-bufeuri, iritabilitate, agitaţie, roşeaţă a pielii, fenomene care apar cu o frecvenţă neregulată. La unele femei aceste simptome pot fi mai intense şi pe o durată mai mare, iar la altele efectele pot fi abia resimţite;

-apar modificări la nivelul pielii, a sânilor şi se instalează atrofia vaginală, dar niciuna dintre aceste consecinţe nu prezintă un pericol pentru sănătate.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre consecinţele tardive ale menopauzei. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi predispoziţia spre accidente vascular cerebrale sunt efecte tardive ale menopauzei, iar acestea pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea femeilor.

Un exemplu concret este osteoporoza, o afecţiune de care nu scapă nimeni, şi care este o boală silenţioasă. Adică nu te trimite la doctor.

Poate fi prevenită şi amânată cât mai mult timp, dacă începând cu vârsta de 30 de ani se administrează suplimente cu Calciu şi vitamina D. Vitamina fixează mineralul în oase şi previne fracturarea şi tasarea osaturii.

Terapia în menopauză!

Cea mai importantă măsură pe care trebuie să o adopte nu doar femeile care se apropie de vârsta menopauzei, ci şi tinerele, dar şi bărbaţii, este: stilul de viaţă sănătos. Acesta presupune mişcare multă şi limitarea consumului de cafea şi de tutun.

De asemenea, este important controlul ginecologic de rutină, efectuat, pe cât posibil anual.

Plantele calmează schimbările de dispoziţie

O femeie aflată la menopauză va experimenta numeroase stări. Unele au tendinţă spre anxietate sau spre depresie, se confruntă cu insomnii, stări de agitaţie, schimbări de dispoziţie.

Toate aceste simptome pot fi remediate cu ajutorul plantelor care conţin fitoestrogeni. Se recomandă însă avizul medicul fitoterapeut, pentru că este foarte important ca substanţele active din plante să fie administrate în mod corect.

În caz contrar, ele pot face mai mult rău decât bine.

Fitoestrogenii sunt substanţe vegetale care imită estrogenii, hormoni sexuali feminini, care răspund direct de starea emoţională a femeii.

Unde se pot găsi aceşti fitoestrogeni? Fitoterapeutul Ruxandra Constantina, de la clinica Medas din Bucureşti, recomandă condimentele aromatice, spre exemplu mărar, busuioc, salvie, pătrunjel, dar şi lemn dulce, care nu au efecte adverse.

Pentru a înlătura simptomele supărătoare ale menopauzei, se recomandă şi aromaterapia cu uleiurile esenţiale cu lavandă, sunătoare, roiniţă şi bergamotă.