Incontinenţa urinară se tratează
La femei, cea mai frecventă cauză de apariţie a incontinenţei urinare este naşterea pe cale naturală.
Cu vârsta, alimentaţia incorectă, tratamentele antihipertensive şi schimbările care apar odată cu menopauza pot favoriza instalarea incontinenţei urinare de efort sau a celei prin imperiozitate.
Tratamentele sunt şi ele diferenţiate pe tipul afecţiunii. Dar despre ele, află mai multe în cele ce urmează.
Când sunt bune exerciţiile?
Exerciţiile musculare, electrostimularea şi electromagnetostimularea sunt indicate în incontinenţa urinară care apare la efort. Cine e afectat: femeile care au născut natural, persoanele supraponderale, cele care au tulburări digestive (constipaţie) ori cele cu tuse cronică. Tratament. Medicul primar urolog Călin Chibelean spune: „Primul pas în tratamentul incontinenţei urinare de efort trebuie făcut la nivelul modificărilor comportamentale, dar mai ales în ceea ce priveşte reabilitarea tonusului musculaturii planşeului pelvin“.
Este vorba despre exerciţiile Kegel, pentru întărirea musculaturii pelviene. Tot ce trebuie să faci este să contracţi muşchii vaginali, să menţii timp de câteva secunde, apoi să te relaxezi. La început, sunt eficiente cel puţin două serii de câte cinci minute pe zi. Cu timpul, poţi mări numărul de serii.
Dacă nu apare nicio modificare după exerciţii, medicul poate recomanda fizioterapie, tratament medicamentos sau intervenţie chirurgicală. Există metode moderne, 100% eficiente, precum bandelete suburetrale şi sfincterul artificial.
Evitarea ciocolatei, a alcoolului ori a fumatului poate fi indicată în cazul incontinenţei urinare care apare în urma hiperactivităţii vezicii (incontinenţă prin imperiozitate).
Vestea bună este că acest tip de incontinenţă urinară poate fi prevenit cu uşurinţă făcând puţină ordine în obiceiuri. Astfel, moderează aportul de lichide, evită alimentele sau băuturile excitante (cum sunt cafeaua ori alimentele acide) şi adoptă o dietă sănătoasă, bogată în fibre (fructe, legume, cereale).
Când schimbarea dietei şi a obiceiurilor nu dă niciun semn, este posibil să ţi se recomande operaţia.
Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Călin Chibelean, Medic primar urolog Institutul Clinic de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, Bucureşti
Tratamentul potrivit îţi poate schimba viaţa
Cauzele pentru care femeile întârzie sau chiar evită să ceară ajutor medical sunt: jena faţă de medic, credinţa că incontinenţa urinară este o fatalitate ce apare în mod normal cu vârsta, necunoaşterea sau neîncrederea în posibilităţile de tratament, existenţa metodelor şi produselor de protecţie sau teama de operaţie.
Cu un diagnostic corect şi un tratament bine adaptat, calitatea vieţii bolnavilor în cauză poate fi cu siguranţă îmbunătăţită.
Info: Exerciţiile Kegel sunt eficiente în peste 84% din cazuri.