Frigul slăbeşte inima şi încheieturile

1 2 jpg jpeg

Frigul, scăderea presiunii atmosferice, creşterea umidităţii aerului şi lumina naturală insuficientă îşi pun amprenta asupra sănătăţii noastre fizice şi psihice, accentuând anumite suferinţe deja existente.

În plus, sistemul imunitar este mai slăbit iarna, iar organismul este mai vulnerabil în faţa bolilor.

Atenţie la răceli!

Virusurile de răceală şi de gripă sunt la tot pasul în sezonul rece, iar cei mai expuşi sunt vârstnicii, copiii şi persoanele care suferă de o afecţiune cronică şi au sistemul imunitar slăbit.

Aceste virusuri supravieţuiesc mai mult în condiţii de frig şi de umezeală, putând fi transmise foarte uşor, mai ales prin strănut sau prin contact direct. De asemenea, iarna creşte şi riscul de bronşită şi de pneumonie, crizele de astm fiind şi ele mai frecvente.

Mai multe dureri articulare

Ai observat că, atunci când e frig sau înnorat afară, durerile articulare sunt mai accentuate? Ei bine, studiile arată că aproape 90% dintre persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale sesizează o intensificare a simptomelor atunci când stau în frig şi în umezeală.

Frecvenţa durerilor este cu atât mai crescută cu cât vârsta este mai înaintată. Cea mai comună boală reumatică ce se agravează în urma expunerii la temperaturi scăzute este artroza.

Citeşte şi:

- Boli ale vârstei a treia care pot fi tratate prin kinetoterapie

- Alimentaţia potrivită pentru vârsta a treia

- Neplăceri dentare ce apar la vârsta a treia

Pentru a trata boala, medicii recomandă medicamente din gama analgezicelor şi a antiinflamatoarelor. De asemenea, este indicat să eviţi mediul rece. Pentru a preveni degradarea articulaţiilor, scapă de kilogramele în plus şi poartă baston şi încălţăminte ortopedică.

Creşte riscul de infarct

Atunci când temperaturile scad brusc, vasele de sânge se contractă, ceea ce îngreunează capacitatea inimii de a pompa sângele în corp. De asemenea, la frig, vâscozitatea sângelui este mai ridicată şi ritmul cardiac creşte.

Astfel, dacă suferi de o boală cardiovasculară, riscul de a suferi un infarct este mai mare în sezonul rece. De aceea, este bine să eviţi să ieşi din casă atunci când este foarte frig şi să respecţi întocmai tratamentul prescris de medic.

Medicamentele te pot face mai friguros

Specialiştii avertizează că unele medicamente, cum sunt cele împotriva hipertensiunii, a aritmiei sau anginei pectorale, precum şi cele care se administrează în caz de epilepsie sau de boli neurologice sensibilizează organismul la frig.

Astfel, în cazul în care urmezi un tratament cu astfel de medicamente, respectă cu stricteţe recomandările medicului.

Iată cum te protejezi

Evită să ieşi afară dimineaţa şi seara, mai ales în zilele friguroase. De asemenea, este de preferat să eviţi trecerile bruşte de la frig la cald, pentru a reduce riscul de şoc cardiac sau de accident vascular cerebral. Dacă totuşi eşti nevoit să ieşi şi să stai mai mult timp afară, îmbracă-te adecvat, cu mai multe straturi de haine din fibre naturale. Ai grijă însă să eviţi supraîncălzirea organismului. Vaccinează-te împotriva virusurilor gripale, deoarece gripa poate avea complicaţii precum pneumonia, şi poate agrava bolile de inimă.

Încearcă să dormi şapte ore în fiecare noapte şi să bei cel puţin doi litri de apă pe zi.

Evită eforturile fizice intense, care suprasolicită inima.

Stai cât mai departe de spaţiile aglomerate şi spală-te des pe mâini cu apă şi cu săpun, pentru a preveni contractarea virusurilor.