Cum ├«ngrije┼čti o persoan─â nedeplasabil─â

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×S─â ┼úinem cont c─â universul unei persoane imobilizate la pat se ├«ntinde de la pat la tavanÔÇŁ, ne-a r─âspuns emblematic ├«ntreb─ârilor noastre Toni Diaconu, asistent medical ├«n cadrul Hospice Casa Speran┼úei.

Este o organiza┼úie cu o experien┼ú─â de 20 de ani ├«n domeniul ├«ngrijirii palia┬ştive pentru copii ┼či pentru adul┼úi cu boli incurabile.

├Ängrijirea la domiciliu a unei persoane nedeplasabile propus─â de specialistul nostru este complex─â ┼či preia din principiile ├«ngrijirii paliative.

Aceasta are ca scop alinarea durerii, controlul simptomelor bolnavilor, asisten┼ú─â social─â ┼či consiliere psihologic─â ┼či religioas─â.

Mai exact, ├«ngrijire nu ├«nseamn─â doar m├óncare ┼či igien─â, ci ┼či comunicare ┼či implicare din partea familiei ori a ├«ngrijitorilor.

├Änseamn─â a-i face universul celui imobilizat la pat mai suportabil ┼či mai confortabil. ┼×i de a-i da un sens ┼či un rost ├«n familie.

De ce să ţii cont?

Pentru o persoan─â imobilizat─â, toate alegerile sunt importante, de la haine p├ón─â la camer─â ┼či m├óncare.

ÔÇ×├Än alegerea camerei, trebuie g─âsit un echilibru ├«ntre intimitate ┼či socializare. Sunt cazuri ├«n care este mai avantajoas─â o camer─â l├óng─â baie, de exemplu.

Trebuie s─â ┼úinem cont dac─â se poate ├«ngriji singur, cu ajutor sau are nevoie de suport peste 90% din timpÔÇŁ, subliniaz─â specialistul.

Igiena pielii este importantă: zilnic să i se facă o toaletă pe porţiuni, iar regulat o toaletă generală.

Cum ├«l po┼úi mi┼čca?

La trei ore, pacientul trebuie întors în pat. Există tehnici de mobilizare, pe care familia le poate învăţa de la un specialist în îngrijiri.

Astfel, îngrijitorul poate ridica persoana imobilizată fără a-i face rău.

ÔÇ×Tehnica de schimbare a cear┼čafului se face prin rularea pacientului, nu prin ridicareÔÇŁ, spune specialistul.

Mâncare, atât cât cere

Persoana imobilizat─â trebuie hr─ânit─â atunci ┼či at├ót c├ót cere.

ÔÇ×Sunt dou─â gre┼čeli majore: ┬źTrebuie s─â m─ân├ónce ca s─â se fac─â bine┬╗ ┼či ┬źNu-i dau s─â m─ân├ónce, c─â trebuie s─â-l schimb des┬╗ÔÇŁ, subliniaz─â specialistul nostru Toni Diaconu.

Putem folosi trucuri ca s─â ne asigur─âm c─â prime┼čte elementele nutritive necesare, f─âr─â s─â-l oblig─âm s─â m─ân├ónce.

├Äntr-un piure putem ad─âuga lapte, unt ┼či ou, ca s─â-i cre┼čtem valoarea caloric─â.

Este foarte important să se simtă în continuare integrat în familie, de aceea ar trebui să participe la mesele principale ale zilei, la care se strâng toţi membrii familiei.