Cum ai grijă de sănătatea orală după 60 de ani
Ce boli provoacă dinţii netrataţi
Medicamentele provoacă uscăciunea gurii
Tranchilizantele, anitdepresivele şi antihistaminele sunt câteva dintre medicamentele care pot da senzaţia de gură uscată. Dacă suferi de anumite boli cum sunt hipertensiunea, diabetul, artrita reumatoidă şi fibroza chistică atunci poţi să ştii că unul dintre simptome este şi cel de gură uscată. În acest caz, medicul dentist este singurul care îţi poate recomanda anumite medicamente sau remedii care stimulează glandele salivare.
Din cauza lipsei de elasticitate a gingiilor, rădăcinile dinţilor sunt din ce în ce mai expuse şi astfel în scurt timp apar şi cariile. La femei, acest fenomen se agravează după menopauză, când cantitatea de estrogen din organism scade. Estrogenul este un hormon care menţine oasele şi dinţii sănătoşi. Este important să foloseşti o periuţă de dinţi specială, cu perii mai fini şi mai lungi, şi o pastă de dinţi cu mai mult fluor. De asemenea este importantă curăţarea zilnică a dinţilor cu aţă dentară.
La bătrâneţe gingiile suferă de fenomenul de refracţie, adică încep să se retragă şi lasă expusă o zonă sensibilă a dinţilor. Astfel fie că încerci băuturi calde sau reci, fie măncăruri dulci sau sărate, dinţii reacţionează prompt cu o durere acută. Pentru astfel de dinţi foarte sensibili sunt indicate utilizarea unei paste de dinţi speciale, care conţine nitrat de potasiu, o substanţă protectoare a smalţului. Este important să ştii că este bine să excluzi din alimentaţia ta citricele, băuturile carbogazoase şi dulciurile, deoarece atacă cel mai agresiv smalţul dinţilor şi acutizează sensibilitatea lor.
Coroanele şi punţile dentare sunt foarte des întâlnite la persoanele în vârstă. Ele au rolul de a susţine dinţii deterioraţi şi de a-i înlocui pe cei pierduţi. Însă aceste coroane şi punţi, neîngrijite corespunzător, pot duce la afecţiuni foarte grave cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul şi chiar septicemia. Este indicat să foloseşti o pastă de dinţi cu o concentraţie mai mare de bicarbonat de sodiu şi plante ca menta, salvia, muşeţelul. Acest tip de pastă fortifică gingiile, curăţă spaţiul dintre coroanele dentare şi dinţi şi previne sângerârile gingiei.
O proteză se fixează destul de greu pe gingie, de aceea pot apărea anumite locuri de presiune şi, prin urmare, inflamaţii. Pentru a preveni anumite infecţii, e nevoie de o anumită igienă a protezei dentare. Trebuie să o perii zilnic cu pastă de dinţi neabrazivă. Prepari apoi o soluţie dezinfectantă şi mentolată dintr-o tabletă specială şi puţină apă. Încearcă să ocoleşti pe cât posibil alimentele lipicioase.