Cum afli dacă ai diabet
Te simţi tot mai slăbit, ţi se usucă gura şi ţi-e sete tot timpul? Dacă da, este recomandat să faci o serie de teste de măsurare a nivelului glicemiei, deoarece ai putea avea diabet.
Atunci când se instalează diabetul, înseamnă că pancreasul nu mai secretă suficientă insulină sau că organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă. Diabetul de tip 2 este cea mai întâlnită formă a bolii, fiind cunoscut şi sub denumirea de diabet zaharat ori diabet al vârstei adulte. Deseori, afecţiunea nu se manifestă într-o primă fază, simptomele apărând atunci când există deja un risc crescut de complicaţii ce pot apărea la nivelul rinichilor, ochilor şi al inimii. De aceea, este indicat să faci cel puţin anual teste din care să reiasă dacă valoarea glicemiei se încadrează în valorile normale, şi anume între 70 şi 109 mg/dL.
Analiza sângelui, primul pas
Nivelul glucozei din sânge variază în funcţie de momentul mesei şi de ceea ce mănânci. În mod normal, acesta este cel mai ridicat imediat după masă şi cel mai scăzut atunci când nu ai mâncat nimic timp de 8-10 ore. De aceea, cel mai bine este să faci acest test dimineaţa pe stomacul gol. Analiza se face cu ajutorul unui glucometru care include benzi speciale pe care se pune o picătură de sânge de la nivelul mâinii sau antebraţului. De cele mai multe ori, medicul stabileşte dignosticul de diabet după ce rezultatul analizei de sânge arată că nivelul glicemiei este de peste 125 mg/dL de două ori consecutiv. O valoare sub acest nivel, dar care se încadrează între 100 şi 125 mg/dL este un semn de prediabet, mai exact că există un risc crescut de a face diabet tip 2, fară ca boala să fie încă instalată.
Prezenţa glucozei în urină, semn clar de diabet
În mod normal, urina nu conţine glucoză, aceasta fiind reabsorbită la nivelul tuburilor renali. Însă atunci când nivelul glicemiei depăşeşte valoarea de 150 mg/dL, acest lucru reiese şi prin analiza urinei. Pentru a face acest test este nevoie de urina adunată în decurs de 24 de ore.
Test de toleranţă la glucoză, în caz de prediabet
Dacă analizele de laborator indică prediabetul sau dacă prezinţi factori de risc pentru diabet cum ar fi rude de gradul I cu această boală sau obezitate, medicul îţi poate recomanda să faci un test de toleranţă la glucoză. Acesta constă în adminstrarea controlată de glucoză fie oral, fie intravenos, timp în care nivelul glicemiei se măsoară la intervale regulate de timp. Înainte de a face acest test, este indicat să ţii cont de faptul că înainte cu câteva zile trebuie să mănânci normal şi că, în cazul în care faci tratament cu antidiabetice orale, acesta trebuie întrerupt.