Cine ne îngrijeşte bătrânii?
Odată cu înaintarea în vârstă, ne pierdem puterile, iar în lipsa unui ajutor din afară putem ajunge o povară pentru membrii familiei. Ce se poate face?
Există mai multe opţiuni, fiecare dintre ele fiind recomandată în funcţie de starea generală a persoanei care necesită îngrijire şi în funcţie de buget. Îngrijirea acasă, de la câteva sute de lei lunar
Se ştie că persoanelor de vârsta a treia le este foarte greu să se despartă de locul în care au trăit o viaţă, de lucrurile care le trezesc amintiri.
Dacă nu suferă de afecţiuni care necesită prezenţa permanentă a unui doctor sau a unei asistente, poţi alege varianta îngrijirii la domiciliu.
Există mai multe fundaţii şi firme în ţară care pun la dispoziţia familiei, contra cost, serviciile unor infirmiere calificate. În limbaj oficial, acestea se vor ocupa de „îngrijirea socială”.
„Înseamnă că infirmiera face curat, face cumpărăturile, prepară şi serveşte masa, îi spală, schimbă pamperşii, administrează medicaţia recomandată de medic, dar nu face tratamente medicale (injecţii sau perfuzii, de exemplu).
Dacă persoanei îngrijite i se face rău, anunţă familia, Salvarea şi pe noi”, ne spune Ileana Beluşica, preşedinta fundaţiei Elbe, din Bucureşti.
Preţurile se calculează în funcţie de starea de sănătate şi de gradul de independenţă (se deplasează, se îmbracă sau mănâncă singură) al persoanei îngrijite şi câte ore stă infirmiera.
Astfel, preţurile încep de la câteva sute de lei pe lună pentru patru ore pe zi şi pot ajunge până la 1.400 de lei pentru 24 de ore (non-stop).
Avantajul acestei variante este că bătrânii nu sunt scoşi din mediul lor şi, foarte important, nu stau singuri. Aceste servicii sunt recomandate şi pentru persoanele aflate în convalescenţă, care necesită îngrijiri speciale.
Căminele private, o soluţie "all inclusive"
Condiţii bune pot fi găsite în căminele particulare. Preţurile sunt într-adevăr mari, dar cuprind mai multe servicii.
Tariful se stabileşte în funcţie de starea de sănătate şi de tipul de cameră ales şi poate varia de la 1.500 de lei până la 3.500 de lei.
„La noi, preţurile încep de la 2.500 de lei pe lună şi ajung la 3.500 de lei. Sunt incluse trei mese pe zi şi două gustări, cazare şi asistenţă medicală, adică infirmieră şi asistentă medicală non-stop, medic generalist zilnic, medic geriatru de la "Ana Aslan", psiholog şi kinetoterapeut.
La solicitare, pot fi incluse serviciile unui medic de o anumită specializare. Alimentaţia este personalizată în funcţie de afecţiunile fiecărui bătrân, mai ales pentru cei bolnavi de diabet regimul fiind recomandat de medicul nutriţionist cu care colaborăm”, spune Simona Muscă, administrator al căminului „Eden”, din Capitală.
Există cămine unde se poate face recuperare cu specialişti. De exemplu, la căminul „Eden”, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral pot face recuperare cu kinetoterapeut, iar în momentul în care îşi recapătă funcţiile motorii, se pot întoarce în sânul familiei.
Din nefericire, în astfel de cămine nu sunt acceptate persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale speciale, cum sunt bolnavii în faze terminale.
Varianta la stat
Aici, preţurile sunt mult mai mici, dar numărul de locuri fiind limitat, există o listă de aşteptare de mii de persoane.
Deci şansele de a „prinde” un loc sunt minime. Concluzia? Strângeţi bani pentru o bătrâneţe fără griji.
Cum alegi căminul
Când alegi un cămin pentru bătrâni, verifică dacă numărul angajaţilor din ofertă este real. Unele cămine nu dispun non-stop de medici, asistente sau de infirmiere, aşa cum îşi fac reclamă în anunţurile publicate.
Programele restrictive de vizită pot „ascunde” nereguli care nu pot fi verificate decât prin vizite neanunţate.