Când este nevoie de proteză de şold?

1 2 jpg jpeg

Proteza de şold este recomandată după traumatisme cu fractură de col femural, după o displazie de şold şi în cazul unor boli care degradează articulaţia şoldului, cum sunt coxartroza şi oeteoporoza. Proteza mai este folosită în corectarea unor diformităţi sau a unui membru mai scurt sau în cazul tumorilor sau necrozelor osoase.

Când recurgi la proteză?

Când durerile provocate de distrugerea articulaţiei şoldului nu mai pot fi ameliorate cu niciun tratament, este necesară înlocuirea acesteia cu o proteză. Aceasta este realizată din materiale care sunt tolerate de organism, rezistă la uzură, având o durată de „funcţionare” de peste 10 ani.

Care sunt beneficiile?

Cel mai important avantaj este faptul că durerile se diminuează sau dispar. Pacientul nu mai are nevoie de tratament cu antiinflamatoare sau calmante. Recuperarea funcţiei motorii este la fel de importantă, dar pentru aceasta este nevoie ca muşchii şi tendoanele din jurul protezei să fie în stare bună.

Tipuri de proteze

Există două tipuri de proteze pentru şold, cimentate sau necimentate. Primele se fixează cu un ciment special şi sunt recomandate persoanelor în vârstă, la care calitatea osului nu mai este aşa de bună. Preţul lor variază între 800-100 euro. Cele necimentate se fixează direct pe os şi sunt mai scumpe, 1000-1200 euro.

Cum poţi beneficia de proteză

În urma recomandării medicului de specialitate (ortoped), pacenţii se încriu pe o listă. Decizia finală este luată de o comisie a spitalului în care se face intervenţia. Teoretic, protezele sunt gratuite, fiind decontate de Ministerul Sănătăţii, dar, când fondurile sunt epuizate (uneori în primele luni ale anului), rămând două variante: să plăteşti proteza sau să stai pe lista de aşteptare nu se ştie cât.