C├ónd este nevoie de protez─â de ┼čold?

1 2 jpg jpeg

Proteza de ┼čold este recomandat─â dup─â traumatisme cu fractur─â de col femural, dup─â o displazie de ┼čold ┼či ├«n cazul unor boli care degradeaz─â articula┼úia ┼čoldului, cum sunt coxartroza ┼či oeteoporoza. Proteza mai este folosit─â ├«n corectarea unor diformit─â┼úi sau a unui membru mai scurt sau ├«n cazul tumorilor sau necrozelor osoase.

Când recurgi la proteză?

C├ónd durerile provocate de distrugerea articula┼úiei ┼čoldului nu mai pot fi ameliorate cu niciun tratament, este necesar─â ├«nlocuirea acesteia cu o protez─â. Aceasta este realizat─â din materiale care sunt tolerate de organism, rezist─â la uzur─â, av├ónd o durat─â de ÔÇ×func┼úionareÔÇŁ de peste 10 ani.

Care sunt beneficiile?

Cel mai important avantaj este faptul c─â durerile se diminueaz─â sau dispar. Pacientul nu mai are nevoie de tratament cu antiinflamatoare sau calmante. Recuperarea func┼úiei motorii este la fel de important─â, dar pentru aceasta este nevoie ca mu┼čchii ┼či tendoanele din jurul protezei s─â fie ├«n stare bun─â.

Tipuri de proteze

Exist─â dou─â tipuri de proteze pentru ┼čold, cimentate sau necimentate. Primele se fixeaz─â cu un ciment special ┼či sunt recomandate persoanelor ├«n v├órst─â, la care calitatea osului nu mai este a┼ča de bun─â. Pre┼úul lor variaz─â ├«ntre 800-100 euro. Cele necimentate se fixeaz─â direct pe os ┼či sunt mai scumpe, 1000-1200 euro.

Cum poţi beneficia de proteză

├Än urma recomand─ârii medicului de specialitate (ortoped), pacen┼úii se ├«ncriu pe o list─â. Decizia final─â este luat─â de o comisie a spitalului ├«n care se face interven┼úia. Teoretic, protezele sunt gratuite, fiind decontate de Ministerul S─ân─ât─â┼úii, dar, c├ónd fondurile sunt epuizate (uneori ├«n primele luni ale anului), r─âm├ónd dou─â variante: s─â pl─âte┼čti proteza sau s─â stai pe lista de a┼čteptare nu se ┼čtie c├ót.