5 lucruri pe care trebuie s─â le ┼čtii despre artrit─â

1 2 jpg jpeg

1. Artrita reumatoid─â, cea mai frecvent─â

Peste 100 de afec┼úiuni articulare inflamatorii sunt reunite sub denumirea de artrit─â. Dintre toate, cea mai frecvent─â form─â ┼či, ├«n acela┼či timp, printre cele mai dureroase, este artrita reumatoid─â.

Cauza ei nu se cunoa┼čte cu exactitate, dar boala este inclus─â ├«n categoria bolilor autoimune. Acest lucru ├«nseamn─â c─â sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care atac─â propriile ┼úesuturi. Debutul const─â ├«n inflama┼úia cronic─â a membranei care c─âptu┼če┼čte interiorul articula┼úiilor. Apoi, inflama┼úia se extinde c─âtre alte structuri articulare precum cartilajul, tendoanele, ligamentele, mu┼čchii ┼či oasele.

2. Durerea articular─â, simptomul alarmant

Articula┼úiile afectate de artrita reumatoid─â sunt dureroase, se umfl─â ┼či dau senza┼úia de c─âldur─â local─â. Mai ales diminea┼úa, acestea pot fi ├«n┼úepenite, iar oboseala este un alt simptom care ├«nso┼úe┼čte durerea ce poate fi resim┼úit─â ┼či noaptea.

Starea general─â poate fi proast─â, asem─ân─âtoare cu r─âcelile, adic─â febr─â, stare de sl─âbiciune ┼či lipsa poftei de m├óncare.

3. Preveniţi deteriorarea articulaţiilor!

Fiindc─â nu se cunoa┼čte cauza artritei reumatoide, boala nu poate fi vindecat─â, dar men┼úinerea func┼úion─ârii articula┼úiilor se poate face cu ajutorul medicamentelor. Acest lucru este foarte important, fiindc─â inflama┼úiile de la nivelul articula┼úiilor pot deteriora ┼úesuturile, care, odat─â lezate nu se mai refac.

Boala evolueaz─â diferit de la o persoan─â la alta, de aceea, medicul reumatolog care v─â va trata va prescrie un tratament personalizat bazat pe medicamente care opresc inflama┼úiile ┼či diminueaz─â durerile. Dar pentru ca tratamentul s─â aib─â efect este foarte important s─â le lua┼úi constant ┼či s─â ┼úine┼úi cont de recomand─ârile medicului. Altfel, ├«n s├ónge nu se va stabili concentra┼úia potrivit─â a medicamentului, iar acesta nu va avea niciun efect.

Doar în cazul efectelor secundare pe care nu le toleraţi se poate întrerupe administrarea medicamentului. În acest caz, este important să mergeţi la medic pentru a găsi o alternativă de tratament convenabilă.

4. Compresele diminueaz─â durerile

Problemele cu ├«n┼úepeneala ┼či cu durerile pot fi atenuate cu ajutorul unor trucuri simple care sporesc eficien┼úa medicamentelor. Utile sunt compresele reci, la fel ┼či cele fierbin┼úi care se aplic─â pe locul dureros pentru a atenua durerea. ├Än cazul compreselor reci, este important s─â le men┼úii pe articula┼úia dureroas─â timp de 20 de minute ┼či s─â nu o pui direct pe piele.

├Än cazul compreselor calde, este indicat s─â nu fie ┼úinute pe articula┼úie mai mult de 15 minute fiindc─â, de┼či atenueaz─â durerea, c─âldura poate favoriza inflamarea.

5. Curele balneare sunt utile

De┼či nu sunt un tratament ├«n sine, curele balneare pot contribui la ┼úinerea sub control a artritei. Aceste cure pot avea diferite componente: b─âi, exerci┼úii fizice efectuate ├«n ap─â sau ├«n sal─â, precum ┼či alte elemente de relaxare. Fii ├«ns─â preg─âtit s─â iei cura balnear─â ├«n serios ┼či s─â nu o consideri o vacan┼ú─â. Va trebui s─â faci fa┼ú─â unui program riguros recomandat de medicii de la sta┼úiunea balnear─â unde te vei trata.

Pot fi utile exerciţiile cu un kinetoterapeut pe care să le faci înainte de a ajunge în staţiune pentru a-ţi pregăti corpul să facă faţă solicitării.