5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre artrită

1 2 jpg jpeg

1. Artrita reumatoidă, cea mai frecventă

Peste 100 de afecţiuni articulare inflamatorii sunt reunite sub denumirea de artrită. Dintre toate, cea mai frecventă formă şi, în acelaşi timp, printre cele mai dureroase, este artrita reumatoidă.

Cauza ei nu se cunoaşte cu exactitate, dar boala este inclusă în categoria bolilor autoimune. Acest lucru înseamnă că sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care atacă propriile ţesuturi. Debutul constă în inflamaţia cronică a membranei care căptuşeşte interiorul articulaţiilor. Apoi, inflamaţia se extinde către alte structuri articulare precum cartilajul, tendoanele, ligamentele, muşchii şi oasele.

2. Durerea articulară, simptomul alarmant

Articulaţiile afectate de artrita reumatoidă sunt dureroase, se umflă şi dau senzaţia de căldură locală. Mai ales dimineaţa, acestea pot fi înţepenite, iar oboseala este un alt simptom care însoţeşte durerea ce poate fi resimţită şi noaptea.

Starea generală poate fi proastă, asemănătoare cu răcelile, adică febră, stare de slăbiciune şi lipsa poftei de mâncare.

3. Preveniţi deteriorarea articulaţiilor!

Fiindcă nu se cunoaşte cauza artritei reumatoide, boala nu poate fi vindecată, dar menţinerea funcţionării articulaţiilor se poate face cu ajutorul medicamentelor. Acest lucru este foarte important, fiindcă inflamaţiile de la nivelul articulaţiilor pot deteriora ţesuturile, care, odată lezate nu se mai refac.

Boala evoluează diferit de la o persoană la alta, de aceea, medicul reumatolog care vă va trata va prescrie un tratament personalizat bazat pe medicamente care opresc inflamaţiile şi diminuează durerile. Dar pentru ca tratamentul să aibă efect este foarte important să le luaţi constant şi să ţineţi cont de recomandările medicului. Altfel, în sânge nu se va stabili concentraţia potrivită a medicamentului, iar acesta nu va avea niciun efect.

Doar în cazul efectelor secundare pe care nu le toleraţi se poate întrerupe administrarea medicamentului. În acest caz, este important să mergeţi la medic pentru a găsi o alternativă de tratament convenabilă.

4. Compresele diminuează durerile

Problemele cu înţepeneala şi cu durerile pot fi atenuate cu ajutorul unor trucuri simple care sporesc eficienţa medicamentelor. Utile sunt compresele reci, la fel şi cele fierbinţi care se aplică pe locul dureros pentru a atenua durerea. În cazul compreselor reci, este important să le menţii pe articulaţia dureroasă timp de 20 de minute şi să nu o pui direct pe piele.

În cazul compreselor calde, este indicat să nu fie ţinute pe articulaţie mai mult de 15 minute fiindcă, deşi atenuează durerea, căldura poate favoriza inflamarea.

5. Curele balneare sunt utile

Deşi nu sunt un tratament în sine, curele balneare pot contribui la ţinerea sub control a artritei. Aceste cure pot avea diferite componente: băi, exerciţii fizice efectuate în apă sau în sală, precum şi alte elemente de relaxare. Fii însă pregătit să iei cura balneară în serios şi să nu o consideri o vacanţă. Va trebui să faci faţă unui program riguros recomandat de medicii de la staţiunea balneară unde te vei trata.

Pot fi utile exerciţiile cu un kinetoterapeut pe care să le faci înainte de a ajunge în staţiune pentru a-ţi pregăti corpul să facă faţă solicitării.