Tehnică modernă de tratare a scoliozei la copii

1 scolioza jpg jpeg

Afecţiune frecventă la copii şi adolescenţi, scolioza se manifestă prin deformarea coloanei vertebrale. Boala poate fi tratată cu ajutorul terapiei Schroth, o metodă inovativă, alternativă la operaţia clasică, şi implică refacerea structurii coloanei prin exerciţii de respiraţie şi tehnici de postură.

Terapia Schroth poartă numele Katharinei Schroth, o femeie cu scolioză avansată, care a conceput un program de exerciţii fizice de respiraţie şi de contracţii musculare pentru a-şi îndrepta coloana. Mişcările fizice erau astfel gândite, încât să se abordeze coloana în toate cele trei planuri ale sale. Rezultatele foarte bune de care s-a bucurat Katharina au determinat medicii să ia în calcul şi această metodă de tratament pentru scolioză. Înainte de începerea terapiei, este nevoie de un consult ortopedic, unde se poate face diagnosticarea corectă a tipului de curbură scoliotică. Apoi fizioterapeutul, după ce face o evaluare a modului cum funcţionează coloana vertebrală, stabileşte programul de exerciţii Schroth.

Dă rezultate la copiii peste 10 ani

Terapia vizează corecţia scoliozei şi obţinerea unei imagini corporale normale. Dar, pentru ca terapia să poată fi realizată, este nevoie de cooperarea copilului. De aceea, tratamentul poate începe după vârsta de 10 - 11 ani. Fizioterapeutul Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare, spune că, în funcţie de gravitatea scoliozei, terapia trebuie realizată pe o perioadă îndelungată, de regulă până la atingerea maturaţiei osoase. În cazul unei scolioze a cărei curbură depăşeşte 20 de grade, pacientul trebuie să poarte şi corset. Dacă se întârzie începerea terapiei, fapt ce duce la agravarea scoliozei, se poate ajunge la operaţie.

INFO

De scolioză pot suferi şi adulţii, dar afecţiunea este mai des întâlnită la copii, unul dintre motivele pentru care apare fiind creşterea rapidă în înălţime. Statisticile arată că fetele par să fie mai predispuse la această afecţiune decât băieţii.

Terapia, ca stil de viaţă

Dacă cel mic prezintă cel puţin un simptom, e bine să se facă un consult de specialitate, pentru a se acţiona din timp:

-dacă se uită din spate şi observă o asimetrie la nivelul umerilor şi la nivelul bazinului, mai precis dacă un umăr este mai sus şi unul este mai jos, iar bazinul este înclinat într-o parte sau alta;

-dacă părintele se uită din lateral şi vede şi umărul copilului de pe partea opusă, acesta va fi clar un semnal de alarmă;

-în cazul în care copilul obişnuieşte să stea într-o poziţie cocoşată sau strâmbă.

Terapia Schroth poate îndrepta coloana, spune fizioterapeutul Bogdan Goga. „Poate fi soluţia optimă pentru a evita operaţia în cazul copiilor care au dezvoltat scolioză. De asemenea, aceasta poate fi considerată un stil de viaţă, deoarece fizioterapeutul nu doar că îi va învăţa pe copii ce exerciţii trebuie să facă, ci le va arăta şi cum trebuie să menţină poziţia corectă atunci când părăsesc cabinetul, în cadrul diverselor activităţi pe care le desfăşoară: la joacă, atunci când îşi fac temele, chiar şi atunci când se odihnesc“, explică fizioterapeutul.

Cât durează tratamentul

Terapia Schroth este de lungă durată şi acţionează pe mai multe fronturi pentru a: 1. reduce gradul de scolioză, respectiv de a încetini sau opri progresul acesteia până la maturitatea osoasă; 2. dezvolta şi fixa o postură corectă a corpului; 3. creşte capacitatea cardio-pulmonară; 4. ameliora durerea; 5. preveni procesele degenerative ale diferitelor segmente – muşchi, articulaţii; 6. îmbunătăţi starea psihică. Toate acestea se pot corecta în timp. De aceea, terapia implică, în primele 6 luni, executarea exerciţiilor sub asistenţa fizioterapeutului, de 2-3 ori pe săptămână, după care copilul va lucra zilnic, acasă, cel puţin o oră pe zi. În unele cazuri se impune, pe lângă executarea corectă a mişcărilor indicate de fizioterapeut, şi purtarea unui corset. În mod normal, corsetul se recomandă pentru tipurile de scolioză de peste 20 de grade unghi Cobb şi trebuie purtat 24 din 24 de ore, până când se dezvoltă complet osatura, adică până în jurul vârstei de 18-20 de ani.

Sfatul specialistului

Bogdan Goga, fizioterapeut

Cabinet de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare

Bucureşti, E-mail: info@terapiepentrumiscare.ro

Telefon: 0737 147 895

Cel mai des, copiii se confruntă cu scolioză idiopatică. Adică nu se cunoaşte cu exactitate cauza apariţiei sale. Cu toate acestea, ştim cu siguranţă că raportul dintre cazurile prezente la fete faţă de cele prezente la băieţi este de 5 la 1. În timp ce fetele sunt mai afectate de scolioză, băieţii sunt mai afectaţi de boala Scheuermann (acea cocoaşă accentuată). Contrar celor mai comune credinţe, nici ghiozdanul şi nici poziţia în bancă nu sunt responsabile de apariţia scoliozei, însă reprezintă factori favorizanţi pentru agravarea afecţiunii. De aceea, este foarte important ca ghiozdanul să nu depăşească o zecime din greutatea corpului copilului.