Tehnic─â modern─â de tratare a scoliozei la copii

1 scolioza jpg jpeg

Afec┼úiune frecvent─â la copii ┼či adolescen┼úi, scolioza se manifest─â prin deformarea coloanei vertebrale. Boala poate fi tratat─â cu ajutorul terapiei Schroth, o metod─â inovativ─â, alternativ─â la opera┼úia clasic─â, ┼či implic─â refacerea structurii coloanei prin exerci┼úii de respira┼úie ┼či tehnici de postur─â.

Terapia Schroth poart─â numele Katharinei Schroth, o femeie cu scolioz─â avansat─â, care a conceput un program de exerci┼úii fizice de respira┼úie ┼či de contrac┼úii musculare pentru a-┼či ├«ndrepta coloana. Mi┼čc─ârile fizice erau astfel g├óndite, ├«nc├ót s─â se abordeze coloana ├«n toate cele trei planuri ale sale. Rezultatele foarte bune de care s-a bucurat Katharina au determinat medicii s─â ia ├«n calcul ┼či aceast─â metod─â de tratament pentru scolioz─â. ├Änainte de ├«nceperea terapiei, este nevoie de un consult ortopedic, unde se poate face diagnosticarea corect─â a tipului de curbur─â scoliotic─â. Apoi fizioterapeutul, dup─â ce face o evaluare a modului cum func┼úioneaz─â coloana vertebral─â, stabile┼čte programul de exerci┼úii Schroth.

D─â rezultate la copiii peste 10 ani

Terapia vizeaz─â corec┼úia scoliozei ┼či ob┼úinerea unei imagini corporale normale. Dar, pentru ca terapia s─â poat─â fi realizat─â, este nevoie de cooperarea copilului. De aceea, tratamentul poate ├«ncepe dup─â v├órsta de 10 - 11 ani. Fizioterapeutul Bogdan Goga, fizioterapeut ├«n cadrul cabinetului de recuperare medical─â Terapie pentru Mi┼čcare, spune c─â, ├«n func┼úie de gravitatea scoliozei, terapia trebuie realizat─â pe o perioad─â ├«ndelungat─â, de regul─â p├ón─â la atingerea matura┼úiei osoase. ├Än cazul unei scolioze a c─ârei curbur─â dep─â┼če┼čte 20 de grade, pacientul trebuie s─â poarte ┼či corset. Dac─â se ├«nt├órzie ├«nceperea terapiei, fapt ce duce la agravarea scoliozei, se poate ajunge la opera┼úie.

INFO

De scolioz─â pot suferi ┼či adul┼úii, dar afec┼úiunea este mai des ├«nt├ólnit─â la copii, unul dintre motivele pentru care apare fiind cre┼čterea rapid─â ├«n ├«n─âl┼úime. Statisticile arat─â c─â fetele par s─â fie mai predispuse la aceast─â afec┼úiune dec├ót b─âie┼úii.

Terapia, ca stil de viaţă

Dacă cel mic prezintă cel puţin un simptom, e bine să se facă un consult de specialitate, pentru a se acţiona din timp:

-dac─â se uit─â din spate ┼či observ─â o asimetrie la nivelul umerilor ┼či la nivelul bazinului, mai precis dac─â un um─âr este mai sus ┼či unul este mai jos, iar bazinul este ├«nclinat ├«ntr-o parte sau alta;

-dac─â p─ârintele se uit─â din lateral ┼či vede ┼či um─ârul copilului de pe partea opus─â, acesta va fi clar un semnal de alarm─â;

-├«n cazul ├«n care copilul obi┼čnuie┼čte s─â stea ├«ntr-o pozi┼úie coco┼čat─â sau str├ómb─â.

Terapia Schroth poate ├«ndrepta coloana, spune fizioterapeutul Bogdan Goga. ÔÇ×Poate fi solu┼úia optim─â pentru a evita opera┼úia ├«n cazul copiilor care au dezvoltat scolioz─â. De asemenea, aceasta poate fi considerat─â un stil de via┼ú─â, deoarece fizioterapeutul nu doar c─â ├«i va ├«nv─â┼úa pe copii ce exerci┼úii trebuie s─â fac─â, ci le va ar─âta ┼či cum trebuie s─â men┼úin─â pozi┼úia corect─â atunci c├ónd p─âr─âsesc cabinetul, ├«n cadrul diverselor activit─â┼úi pe care le desf─â┼čoar─â: la joac─â, atunci c├ónd ├«┼či fac temele, chiar ┼či atunci c├ónd se odihnescÔÇť, explic─â fizioterapeutul.

Cât durează tratamentul

Terapia Schroth este de lung─â durat─â ┼či ac┼úioneaz─â pe mai multe fronturi pentru a: 1. reduce gradul de scolioz─â, respectiv de a ├«ncetini sau opri progresul acesteia p├ón─â la maturitatea osoas─â; 2. dezvolta ┼či fixa o postur─â corect─â a corpului; 3. cre┼čte capacitatea cardio-pulmonar─â; 4. ameliora durerea; 5. preveni procesele degenerative ale diferitelor segmente ÔÇô mu┼čchi, articula┼úii; 6. ├«mbun─ât─â┼úi starea psihic─â. Toate acestea se pot corecta ├«n timp. De aceea, terapia implic─â, ├«n primele 6 luni, executarea exerci┼úiilor sub asisten┼úa fizioterapeutului, de 2-3 ori pe s─âpt─âm├ón─â, dup─â care copilul va lucra zilnic, acas─â, cel pu┼úin o or─â pe zi. ├Än unele cazuri se impune, pe l├óng─â executarea corect─â a mi┼čc─ârilor indicate de fizioterapeut, ┼či purtarea unui corset. ├Än mod normal, corsetul se recomand─â pentru tipurile de scolioz─â de peste 20 de grade unghi Cobb ┼či trebuie purtat 24 din 24 de ore, p├ón─â c├ónd se dezvolt─â complet osatura, adic─â p├ón─â ├«n jurul v├órstei de 18-20 de ani.

Sfatul specialistului

Bogdan Goga, fizioterapeut

Cabinet de recuperare medical─â Terapie pentru Mi┼čcare

Bucure┼čti, E-mail: info@terapiepentrumiscare.ro

Telefon: 0737 147 895

Cel mai des, copiii se confrunt─â cu scolioz─â idiopatic─â. Adic─â nu se cunoa┼čte cu exactitate cauza apari┼úiei sale. Cu toate acestea, ┼čtim cu siguran┼ú─â c─â raportul dintre cazurile prezente la fete fa┼ú─â de cele prezente la b─âie┼úi este de 5 la 1. ├Än timp ce fetele sunt mai afectate de scolioz─â, b─âie┼úii sunt mai afecta┼úi de boala Scheuermann (acea cocoa┼č─â accentuat─â). Contrar celor mai comune credin┼úe, nici ghiozdanul ┼či nici pozi┼úia ├«n banc─â nu sunt responsabile de apari┼úia scoliozei, ├«ns─â reprezint─â factori favorizan┼úi pentru agravarea afec┼úiunii. De aceea, este foarte important ca ghiozdanul s─â nu dep─â┼čeasc─â o zecime din greutatea corpului copilului.