Simptome care nu trebuie ignorate la vârsta a treia

1 varsta a treia jpg jpeg

Pierderea memoriei şi durerea în piept sunt câteva dintre simptomele pe care trebuie să le iei în considerare la vârsta maturităţii, deoarece poţi preveni mai repede complicaţiile care pot să apară în timp. Aparent, o problemă banală poate creşte riscul unei afecţiuni serioase pentru cei trecuţi de prima tinereţe.

Diagnosticarea timpurie a problemelor de sănătate te va ajuta să eviţi neplăcerile pe care un tratament drastic ţi le poate aduce. Orice modificare a corpului îţi oferă indicii cu privire la starea ta de sănătate. Iată ce semne nu trebuie să ignori!

Confuzie bruscă sau pierdere de memorie

Odată cu înaintarea în vârstă, uitarea este un semn normal. Este firesc să îţi pierzi ocazional ochelarii sau să uiţi un anumit cuvânt. Problemele de memorie ar putea apărea şi în caz de deshidratare, de reducerea aportului de oxigen în creier, ca reacţii adverse ale unor medicamente. Pierderile de memorie sunt însă şi simptom al bolii Alzheimer, de aceea, mergi la un consult de specialitate.

Respiraţie îngreunată

Acest simptom poate însoţi diverse probleme de sănătate. De exemplu, poate indica o blocare parţială sau completă a unei artere, iar acest lucru duce la alte complicaţii. Dacă ai dificultăţi respiratorii neobişnuite sau sau senzaţie de sufocare, trebuie imediat să vorbeşti cu medicul tău.

Durere bruscă de piept

Poate indica afecţiuni ale plămânilor semnele unui posibil viitor atac de cord. Semnele timpurii ale problemelor cardiace pot include o presiune puternică asupra pieptului sau dureri toracice bruşte, ameţeli, dificultăţi de respiraţie sau oboseală. Nu neglija astfel de manifestări!

Constipaţia

Evacuarea rară a scaunelor poate fi un semn al polipilor sau al unei obstrucţii intestinale. În timp, constipaţia poate provoca dezvoltarea hemoroizilor. De asemenea, durerea abdominală severă poate indica o tulburare de stomac pe care nu trebuie să o ignori. În general, menţinerea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe exerciţii zilnice şi o dietă bogată în fructe şi legume poate împiedica acest disconfort. Este important să bei multă apă, mai ales când temperaturile sunt ridicate.

Episoade depresive

Este bine să fii atent la schimbările emoţionale din viaţa ta. Iritabilitatea, neliniştea, pierderea poftei de mâncare, plânsul constant şi nevoia de a te retrage din activităţile cotidiene pot fi semne ale depresiei. Persoanele vârstnice pot prezenta un risc mai mare de anxietate din cauza sentimentelor de singurătate. Dacă treci prin astfel de episoade, încearcă să te încojori de oameni veseli, care îţi transmit energie pozitivă. Caută să îţi dezvolţi noi pasiuni: pictatul, plimbările în aer liber sau cititul. Dacă simptomele se agravează, cere sfatul unui psiholog. Cu cât suntem mai sănătoşi şi mai fericiţi, cu atât trăim mai mult şi mai bine!

Sângerarea rectală

Apare frecvent la persoanele trecute de prima tinereţe. Culoarea mai închisă sugerează că există sângerări în tractul gastrointestinal superior, iar roşul arată că sângerarea este în porţiunea inferioară. În urma unui consult de specialitate, medicul tău poate determina dacă poate fi vorba de hemoroizi, ulcer sau orice altă afecţiune gastrointestinală. Sângele în scaun poate fi şi un simptom al cancerului de colon.

Modificări ale pielii

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea îşi pierde din elasticitate şi devine tot mai fragilă şi uscată. Trebuie să acorzi o mai mare atenţie leziunilor anormale ale pielii şi să îţi evaluezi aluniţele. Evită să expui prea mult pielea la soare. Hidratează-te corespunzător şi foloseşte zilnic o cremă de protecţie. Dacă aluniţele îţi provoacă durere sau sângerează, acestea pot aduce probleme şi trebuie să apelezi imediat la un specialist.

Citeste si: Vrei să trăieşti mai mult? Iată ce să faci!

 INFO

După 50 de ani, este bine să incluzi pe lista analizelor şi explorărilor medicale periodice colonoscopia, care ajută la depistarea cancerului de colon.