Vreau să rămân însărcinată, dar am fibrom uterin. Ce se poate face?

1 5q4a8162 jpg jpeg

Fibromul uterin este o tumor─â benign─â situat─â la nivelul uterului, care se formeaz─â ├«n stratul muscular denumit miometru ca urmare a ├«nmul┼úirii celulelor musculare ┼či conjunctive care alc─âtuiesc peretele uterin. Aceast─â tumor─â este alimentat─â constant cu s├ónge ┼či, netratat─â, poate cre┼čte ├«n dimensiuni provoc├ónd o serie de simptome sup─âr─âtoare ┼či complca┼úii. Cel mai mare fibrom uterin ├«nregistrat vreodat─â a m─âsurat 28 de kilograme ┼či a fost ├«nregistrat la o femeie din Singapore. ├Än cazul ei, pentru ├«ndep─ârtarea fibromului a fost nevoie de o opera┼úie de histerectomie total─â, adic─â ├«ndep─ârtarea complet─â a uterului.

ÔÇŁFemeile care ├«┼či doresc un copil dar sunt diagnosticate cu fibrom uterin trebuie s─â ┼čtie c─â sarcina poate fi ob┼úinut─â, ├«ns─â este de preferat ca fibromul s─â fie tratat mai ├«nt├ói. ├Än cele mai multe dintre cazuri, ├«n func┼úie de m─ârimea fibromului ┼či localizarea acestuia ├«n uter, pot surveni complica┼úii ├«n timpul sarciniiÔÇŁ explic─â dr. Rare┼č Nechifor, radiolog interven┼úionist la ARES.

2 doctor rares nechifor jpg jpeg

Cum poate afecta fibromul uterin sarcina?

stanga
dreapta
2 doctor rares nechifor jpg jpeg

Fibroamele care modific─â forma cavit─â┼úii uterine reduc ┼čansele femeii de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, cu p├ón─â la 70%. Pe de alt─â parte, ├«n timpul sarcinii afluxul mare de hormoni de la nivelul uterului poate provoca cre┼čterea unui fibrom existent p├ón─â la dimensiuni suficient de mari pentru a bloca alimentarea f─âtului. ├Än astfel de cazuri, se poate declan┼ča avortul spontan.

Fibroamele uterine au fost legate ┼či de na┼čterile premature din cauza faptului c─â ├«n ultimul trimestru de sarcin─â prezen┼úa lor poate declan┼ča travaliul prematur. Dac─â sarcina a fost dus─â la termen, prezen┼úa fibromului uterin poate da complica┼úii la na┼čtere: fie din cauza fibromului f─âtul adopt─â o pozi┼úie anormal─â, inadecvat─â pentru na┼čterea natural─â, fie fibromul blocheaz─â progresul travaliului ┼či expulzarea placentei.

Fibromul uterin ÔÇô diagnostic ┼či tratament

Cea mai u┼čoar─â metod─â de depistare a fibromului uterin este ecografia transvaginal─â. Aceast─â investiga┼úie este recomandat─â anual la controlul de rutin─â. Pe l├óng─â diagnosticarea unui fibrom, ecografia poate ar─âta ┼či alte anomalii ale uterului sau ale ovarelor.

├Än ce prive┼čte tratamentul pentru femeile care ├«┼či doresc o sarcin─â, una dintre op┼úiunile de tratament este miomectomia, o interven┼úie chiurgical─â care presupune scoaterea fibromului. Aceast─â interven┼úie prezint─â c├óteva riscuri ┼či dezavantaje. Pe de o parte, ├«n timp ce fibromul este scos, uterul poate fi cicatrizat, fapt care poate determina ulterior dificult─â┼úi de implantare a embrionului. ├Än plus, aceast─â interven┼úie sl─âbe┼čte pere┼úii uterului, lucru care poate compromite o viitoare sarcin─â.

O alt─â variant─â, minim invaziv─â, este embolizarea fibromului uterin. Este o terapie inovatoare care const─â ├«n astuparea arterelor care hr─ânesc fibromul ┼či ├«l fac s─â creasc─â ├«n dimensiuni. Atunci c├ónd fibromul nu mai este alimentat cu s├ónge, el intr─â ├«ntr-un proces de resorb┼úie. La ARES, interven┼úia se face f─âr─â anestezie general─â, pacienta este treaz─â ┼či poate discuta cu medicul. Durata procedurii este foarte scurt─â, de la 15 minute p├ón─â la maximum o or─â.  Pacienta r├óm├óne sub supraveghere medical─â timp de 24 de ore dup─â care este externat─â. Tratamentul pentru managementul durerilor este de aproximativ 7 zile. Femeia revine la control la 2 luni, 6 luni ┼či 1 an post embolizare.