Vlad, primul copil operat în burta mamei

1 2 jpg jpeg

La începutul lunii martie a acestui an, Vlad primea prima şansă la viaţă.

Fusese descoperit încă din burta mamei, din a 29-a săptămână de viaţă intrauterină, cu o malformaţie la plămâni.

Şansa lui Vlad a fost doctorul primar de obstetrică-ginecologie Hadi Rahimian.

Acesta i-a convins părinţii că Vlad va avea mai multe şanse la viaţă dacă va fi operat cât este încă în burtica mamei.

Plămânii copilului erau plini cu lichid

La o ecografie de rutină, părinţii lui Vlad au aflat că plămânii copilului lor erau plini de lichid.

În termeni medicali, diagnosticul primit de cel mic era de hidrotorax fetal. O afecţiune care apare la o sarcină din 10.000-15.000.

„Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormală de lichid în cavitatea pleurală a fătului.

Lichidul se găseşte între plămâni şi peretele toracic, putând fi prezent la nivelul unui singur sau al ambilor plămâni.

Cauzele sunt variate, cel mai adesea poate fi o descoperire izolată la un făt de altfel normal, ca urmare a unei malformaţii a ductului toracic (conductul care drenează limfa în corp) la nivelul toracelui.

În alte cazuri, hidrotoraxul poate fi asociat cu hidropsul fetal (edem sever generalizat al fătului) şi se datorează unor cauze secundare, cum ar fi infecţiile, afecţiuni ale inimii sau plămânilor, anumite anomalii cromozomiale sau boli genetice”, explică doctorul Hadi Rahimian, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Regina Maria” din Bucureşti, medicul care a realizat intervenţia în premieră în România.

Dacă Vlad n-ar fi fost operat încă din burtica mamei, s-ar fi putut naşte cu insuficienţă respiratorie severă, care i-ar fi putut deveni fatală.

Şi mama, şi fătul au fost adormiţi

După ce a fost anesteziată general, astfel încât anes­tezicul să ajungă şi la făt, mămicii i-a fost montat un şunt, un cateter special prin care se îndepărtează lichidul din plămânii copilului, permiţându-le să se dezvolte in utero şi să ajungă la o mărime normală până în momentul naşterii.

„Şuntul toraco-amniotic este o procedură chirurgicală minim invazivă efectuată sub anestezie locală.

Sub ghidaj ecografic se inserează prin peretele abdominal al mamei, respectiv prin peretele uterin, un cateter în toracele fătului; cateterul are un capăt la nivelul cavităţii pleurale, iar celălalt capăt este plasat în cavitatea amniotică din jurul fătului.

Scopul acestui şunt este realizarea drenajului lichidului din pleură, în lichidul amniotic. Instalarea acestui şunt a durat aproximativ 20 de minute”, apreciază doctorul Hadi.

Mama a rămas sub supraveghere medicală o zi, după care a venit la controale regulate, chiar şi după naştere. În prezent, Vlad se află sub urmărire medicală regulată.

Info: Hidrotoraxul fetal sau apa la plămâni la făt apare în 10.000-15.000 de cazuri.