VIDEO: Eşti însărcinată? Iată ce să eviţi!
În cele nouă luni de sarcină, cu siguranţă vei primi tot felul de poveţe de la familie şi de la cunoştinţe despre ceea ce este bine sau nu să faci acum.
Noi îţi propunem să ţii cont de recomandările medicilor atunci când este vorba despre ceea ce trebuie să eviţi în această perioadă.
Este dovedit că fătul poate fi afectat nu numai de alimentaţia mamei, ci şi de stilul de viaţă, de unele medicamente şi investigaţii medicale.
Pentru că în primul trimestru de sarcină se formează organele importante ale fătului, mai ales în acest interval este foarte important să fii prevăzătoare, pentru ca niciun factor extern să nu-l afecteze pe copil.
Un „nu” hotărât fumatului şi alcoolului!
Dacă aveai obiceiul să fumezi, este absolut necesar să renunţi la acesta.
Ţigările conţin peste 4.000 de chimicale care traversează placenta.
Nicotina afectează dezvoltarea căilor respiratorii ale fătului, iar din cauza reducerii aportului de oxigen (dată de monoxidul de carbon), copilul poate avea greutate mică la naştere.
Fumatul poate cauza şi naştere prematură sau avort. Cercetările au arătat că la copiii cu mame fumătoare s-au produs mutaţii genetice care favorizează apariţia cancerului.
De asemenea, alcoolul consumat de gravidă trece nu numai în sângele ei, ci şi în cel al fătului, prin placentă.
Însă la micuţ, ficatul nu este suficient de dezvoltat pentru a-l metaboliza, astfel că alcoolul îi poate afecta sistemul nervos sau alte organe.
Ai grijă ce pastile iei!
În afara suplimentelor cu vitamine pe care ţi le-a recomandat medicul, în cele nouă luni de sarcină este bine să nu iei niciun medicament. Există, desigur, şi excepţii.
Astfel, unele boli, precum diabetul gestaţional sau astmul bronşic sunt compatibile cu sarcina, deci administrarea tratamentului acestora nu pune fătul în pericol.
Dacă ai luat pastile fără să ştii că eşti însărcinată, spune-i medicului despre acest lucru. Este dovedit că unele medicamente pot da malformaţii.
Astfel, excesul de vitamina A poate cauza fătului malformaţii cranio-faciale şi cardiace, tetraciclina poate opri dezvoltarea osoasă a copilului, chinina este una dintre cauzele surdităţii, în timp ce diazepamul este asociat cu malformaţii gen „gură de lup“.
Radiografii, doar dacă este necesar
Pe lista lucrurilor interzise în sarcină se numără şi efectuarea unor analize care folosesc razele X (radiografie, tomografie computerizată). Fătul expus razelor X are un risc mai mare de leucemie, retard mintal sau de microcefalie (dezvoltare insuficientă a craniului).
Cele mai periculoase sunt investigaţiile făcute în zona abdominală sau pelviană, pentru că fătul este expus unei doze mai mari de raze X. Şi radiografia dentară este contraindicată în sarcină, mai ales în primul trimestru.
Dacă totuşi aceasta este necesară, trebuie folosit un şorţ protector de plumb, care limitează radiaţiile.
Consumă lapte pasteurizat!
Laptele şi brânzeturile preparate din lapte nepasteurizat pot conţine Listeria, bacterie ce poate provoca naşterea prematură.
O altă infecţie gravă este toxoplasmoza (poate da tulburări neurologice la făt), pe care o poţi face dacă mănânci legume şi fructe care nu au fost spălate bine sau carne insuficient preparată termic.
În sarcină, fereşte-te şi de...
...vopsitul părului, pentru că substanţele nocive pot fi absorbite de corp.
...expunerea la chimicale (pesticide, monoxid de carbon), acestea fiind asociate cu diverse malformaţii la făt.
...epilatul cu ceară, deoarece poate favoriza contracţiile.
...curele de slăbire, deoarece produc carenţe care afectează dezvoltarea copilului.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Dana Brînduşa Mitroi, medic rezident Spitalul „Filantropia”, Bucureşti
Atenţie la bolile contagioase!
Fumatul în sarcină creşte riscul nou-născutului de a dezvolta astm sau defecte cardiace.
Nu a fost stabilită până în prezent cantitatea de alcool considerată sigură în sarcină.
În funcţie de durată, cantitatea şi momentul consumului, se poate ajunge la apariţia sindromului alcoolic fetal sau a altor tulburări de dezvoltare.
Este strict interzis consumul de droguri. Medicamentele pot fi folosite în tratarea diferitelor afecţiuni asociate sarcinii, însă doar sub îndrumarea medicului.
În primul trimestru, radiografiile, în special cele ale bazinului, sunt şi ele de evitat. În cazul în care nu sunt imunizate (nu au anticorpi), gravidele trebuie să evite contactul cu persoane bolnave de rubeolă, varicelă sau alte boli contagioase.
Alimentele consumate trebuie să fie corect preparate termic (atenţie la ouăle sau carnea crude, au risc de salmoneloză sau toxoplasmoză).
SFAT: În sarcină, poţi bea cafea, dar nu mai mult de două-trei ceşti pe zi, pentru că îl poate agita pe făt.