VIDEO: Cele mai întâlnite boli care cauzează infertilitate

1 2 jpg jpeg

Hipotiroidia

Una dintre afecţiunile care pot îngreuna obţinerea unei sarcini este hipotiroidia. Boala apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului.

Afec┼úiunea este mai dificil de diagnosticat, mai ales c─â ├«n primele stadii nu apar simptome. C├ónd hormonii scad sub limita inferioar─â, cele mai multe persoane sufer─â de st─âri de oboseal─â, de depresie, dureri musculare, au probleme cu memoria, se concentreaz─â tot mai greu ┼či c├ó┼čtig─â ├«n greutate, de┼či nu fac excese alimentare.

Hipotiroidia este asociat─â cu deregl─âri hormonale care ajung s─â produc─â tulburari menstruale sau lipsa complet─â a acesteia. Astfel, ┼či func┼úia reproductiv─â este afectat─â.

Sindromul ovarelor polichistice

O altă problemă de sănătate care poate îngreuna apariţia

unei sarcini este sindromul ovarelor polichistice. Afecţiunea duce la apariţia dezechilibrelor hormonale, afectând ovulaţia.

Boala se manifest─â prin obezitate, cre┼čterea excesiv─â a p─ârului ├«n locuri nedorite (hirutism), dar ┼či apari┼úia chisturilor ovariene. De┼či cauza acestui sindrom nu este cunoscut, oamenii de ┼čtiin┼ú─â sunt de p─ârere c─â excesul de insulin─â din organism ar putea conduce la cre┼čterea secre┼úiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor.

Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie, în cele mai multe cazuri, de tratament medicamentos.

Endometrioza

Cre┼čterea anormal─â a ┼úesutului (format din celule endometriale care se desprind de pere┼úii uterului ├«n fiecare lun─â la menstrua┼úie) care c─âptu┼če┼čte uterul poart─â numele de endometrioz─â. Afec┼úiunea se num─âr─â printre problemele de s─ân─âtate care face mai dificil─â apari┼úia unei sarcini.

Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, ├«ns─â cele mai ├«nt├ólnite simptome ale acesteia sunt: durerea pelvin─â, crampele severe din timpul menstrua┼úiei, durerile de spate, diconfortul din timpul actului sexual, dar ┼či urinare frecvent─â sau dureroas─â pe perioada menstrua┼úiei. ├Än prezent exist─â mai multe terapii care ,,┼úin sub controlÔÇŁ boala ┼či rezolv─â problema infertilit─â┼úii.

Insuficienţa ovariană prematură

O alt─â problem─â care este asociat─â cu infertilitatea ┼či este tot mai des diagnosticat─â este insuficien┼úa ovarian─â prematur─â. Mai exact, afec┼úiunea reprezint─â cantitatea prea mic─â de ovule pe care o elibereaz─â ovarul. De┼či cantitatea de ovule scade odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, unele femei sunt diagnosticate cu aceast─â boal─â mai devreme de 40 de ani.

Insuficien┼úa este o problem─â provocat─â de toxine, boli autoimune, dar poate avea ┼či cauze genetice, iar manifest─ârile ei sunt extrem de variate: transpira┼úiile nocturne, dificult─â┼úile de concentrare, iritabilitate, sc─âderea libidoului ┼či menstrua┼úiile neregulate.