VIDEO: Cele mai întâlnite boli care cauzează infertilitate
Hipotiroidia
Una dintre afecţiunile care pot îngreuna obţinerea unei sarcini este hipotiroidia. Boala apare atunci când glanda tiroidă produce o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului.
Afecţiunea este mai dificil de diagnosticat, mai ales că în primele stadii nu apar simptome. Când hormonii scad sub limita inferioară, cele mai multe persoane suferă de stări de oboseală, de depresie, dureri musculare, au probleme cu memoria, se concentrează tot mai greu şi câştigă în greutate, deşi nu fac excese alimentare.
Hipotiroidia este asociată cu dereglări hormonale care ajung să producă tulburari menstruale sau lipsa completă a acesteia. Astfel, şi funcţia reproductivă este afectată.
Sindromul ovarelor polichistice
O altă problemă de sănătate care poate îngreuna apariţia
unei sarcini este sindromul ovarelor polichistice. Afecţiunea duce la apariţia dezechilibrelor hormonale, afectând ovulaţia.
Boala se manifestă prin obezitate, creşterea excesivă a părului în locuri nedorite (hirutism), dar şi apariţia chisturilor ovariene. Deşi cauza acestui sindrom nu este cunoscut, oamenii de ştiinţă sunt de părere că excesul de insulină din organism ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor.
Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie, în cele mai multe cazuri, de tratament medicamentos.
Endometrioza
Creşterea anormală a ţesutului (format din celule endometriale care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună la menstruaţie) care căptuşeşte uterul poartă numele de endometrioză. Afecţiunea se numără printre problemele de sănătate care face mai dificilă apariţia unei sarcini.
Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă cele mai întâlnite simptome ale acesteia sunt: durerea pelvină, crampele severe din timpul menstruaţiei, durerile de spate, diconfortul din timpul actului sexual, dar şi urinare frecventă sau dureroasă pe perioada menstruaţiei. În prezent există mai multe terapii care ,,ţin sub control” boala şi rezolvă problema infertilităţii.
Insuficienţa ovariană prematură
O altă problemă care este asociată cu infertilitatea şi este tot mai des diagnosticată este insuficienţa ovariană prematură. Mai exact, afecţiunea reprezintă cantitatea prea mică de ovule pe care o eliberează ovarul. Deşi cantitatea de ovule scade odată cu înaintarea în vârstă, unele femei sunt diagnosticate cu această boală mai devreme de 40 de ani.
Insuficienţa este o problemă provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice, iar manifestările ei sunt extrem de variate: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.