VIDEO: Aşa te pregăteşti de sarcină!

1 2 jpg jpeg

Alege un doctor bun

Relaţia cu medicul care urmează să supravegheze sarcina este esenţială pentru viitoarea mamă. El nu se va ocupa doar de sănătatea copilului, ci şi de modul în care parcurgi cele nouă luni de sarcină, implicit de momentul cel mare...naşterea. Interesează-te din timp la prietene sau la rude de un medic bun, care să te monitorizeze încă înainte de a rămâne însărcinată.

Acordă atenţie alimentaţiei

Alimentaţia joacă un rol foarte important încă din perioada conceperii, mai ales că alimentele pe care alegi să le consumi pot influenţa mai târziu sănătatea copilului. Indicat este să te adresezi medicului pentru a obţine un plan alimentar, astfel încât să primeşti din dietă toate substanţele nutritive de care ai tu, respectiv copilul nevoie.

Pentru a evita apariţia diferitelor probleme de sănătate, nu consuma alimente semipreparate, produse fast-food sau cele de patiserie. Consumă în schimb multe fructe şi legume, hidratează-te corespunzător şi nu ,,uita” nici de micul dejun. Fără alcool şi ţigări

Încă din perioada conceperii, asigură-te că te fereşti de alcool şi de ţigări. Pentru sănătatea ta, implicit a copilului, e important să renunţi la astfel de vicii. La fel de important este să te fereşti de fumul de ţigară de alte persoane, care poate dăuna în egală măsură.

Verifică dacă ai făcut toate vaccinurile

Înainte de perioada conceperii asigură-te că ai făcut toate vaccinurile. Apariţia bolilor copilăriei (varicela, rujeola, rubeola, oreionul) în timpul sarcinii poate afecta sănătatea copilului. Dacă afecţiunile apar în cele nouă luni de sarcină copilul poate avea defecte congenitale severe.

Nu uita de vitaminele prenatale

Încă din perioada conceperii, dar şi pe parcursul celor nouă luni de sarcină include în dieta zilnică alimente bogate în acid folic (suc de portocale, linte, cereale integrale, sparanghel, spanac, broccoli, seminţe de floarea soarelui, avocado, suc de roşii). Acidul folic este esenţial pentru formarea creierului şi a măduvei spinării a copilului.

Studiile recente au arătat că gravidele care iau suficient acid folic înainte şi în timpul sarcinii au un risc mai redus de a pierde sarcina şi ca bebeluşul lor să sufere de defecte de tub neural (spina bifida şi anencefalia).

Bolile cronice trebuie ţinute sub control

În cazul în care viitoarea mamă suferă de anumite afecţiuni cronice, cel mai indicat este să prezinte istoricul medical doctorului supraveghetor încă din perioada conceperii. Astfel, el poate modifica schema de tratament şi te poate sfătui cum să ţii boala sub control, pentru a nu fi afectat copilul şi pentru a nu apărea şi alte complicaţii.

Nu lua pastile fără acordul medicului

Gândeşte-te bine înainte de a lua orice fel de pastilă pe perioada sarcinii, deoarece o mare parte din ele pot afecta dezvoltarea copilului. Înainte a lua medicamente pentru calmarea durerii sau pentru ameliorarea simptomele răcelilor şi gripelor, cel mai indicat este să întrebi medicul supraveghetor.