VIDEO: Aşa îţi alegi hainele de gravidă!

1 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai importante lucruri legate de alegerea hai­nelor în timpul sarcinii este că acestea trebuie să asigure, în primul rând, confortul şi sănătatea ta şi a bebeluşului. Dacă în primele trei luni te încap încă hainele pe care le-ai purtat ­până acum, din trimestrul doi începi să-ţi faci tot felul de ­griji legate de ceea ce vei îmbrăca până în luna a noua.

Nu numai burta crescând vizibil de la o lună la alta este criteriul de alegere a hainelor, ci şi multe alte modificări care se petrec în organism în această perioadă. Câteva dintre aceste schimbări sunt creşterea temperaturii corpului şi sensibilitatea la căldură.

De aceea, este bine să porţi haine din materiale naturale (bumbac), şi nu din fibre sintetice, care blochează respiraţia normală a pielii şi îţi vor crea disconfort.

Evită să porţi îmbrăcăminte strâmtă

Toate hainele pe care le vei purta în sarcină este bine să fie lejere, pentru buna circulaţie a sângelui. Hai­nele strâmte în zona taliei pot împiedica dezvoltarea şi poziţionarea celui mic, deci este bine să le eviţi. Bluzele, tricourile, cămăşile şi puloverele trebuie să fie largi atât la nivelul burticii, cât şi la nivelul toracelui, pentru a avea o bună mobilitate.

În privinţa pantalonilor, salopetei şi a fustei, alege-le pe cele reglabile, care îţi vor permite uşor să le lărgeşti pe măsură ce burta se măreşte. Nu purta colanţi supraelastici strâmţi dacă ai sau eşti predispusă să faci varice. De asemenea, aceştia favorizează micozele vaginale. SFAT. Spală hainele nou cumpărate! Acestea sunt tratate cu diverse substanţe chimice care, potrivit studiilor, pot produce dermatite, iritaţii şi chiar dureri de cap.

În plus, este foarte posibil ca hainele pe care le-ai cumpărat să mai fi fost probate înainte.

Lenjeria intimă, numai din bumbac

Alege sutienele speciale pentru gravide, care oferă mai multă susţinere sânilor. Cele mai potrivite sunt cele din bumbac, cu închiderea ajustabilă şi cu bretele rezistente.

Evită-le pe cele cu sârmă, pentru a nu te răni în această zonă şi pentru a nu pune presiune pe sâni. Tot din bumbac trebuie să fie şi slipul, pentru că în timpul sarcinii secreţiile sunt mai abundente, iar materialul supraelastic nu face decât să înrăutăţească situaţia. Chiloţii purtaţi în această perioadă trebuie să aibă talia joasă, pentru a nu strânge burta. În comerţ vei găsi şi chiloţi speciali, cu centură şi cu bandă exterioară ajustabilă.

BINE DE ŞTIUT: În ultima lună de sarcină, îţi poţi cumpăra chiloţi de corecţie sau un corset, care îţi vor ajuta burtica să îşi revină treptat la forma iniţială.

Adio tocuri!

Centrul de greutate se schimbă în perioada sarcinii, lucru de care trebuie să ţii cont atunci când îţi alegi încălţămintea. În plus, picioarele se vor umfla din cauza retenţiei de apă. ­ Dacă înainte obişnuiai să porţi tocuri, acum vei fi nevoită să renunţi la ele, pentru că îţi poţi pierde uşor echilibrul. De asemenea, tocurile înalte îţi vor accentua durerile de spate, neplăcere frecventă în sarcină.

Nici încălţămintea cu şireturi nu este indicată, pentru că există riscul să te împiedici.

Mizează pe încălţăminte cât mai confortabilă, cu tocul lat şi jos (nu mai mare de 3 centimetri).

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Vania Limban, moaşă ­independentă, ­Active Center, ­Bucureşti

2 jpg jpeg

Din trimestrul doi, alege hainele reglabile

Pe parcursul primului trimestru de sarcină, femeia gravidă poate purta încă îmbrăcamintea şi încălţămintea obişnuită de până atunci, pentru că silueta nu suferă modificări esenţiale, iar creşterea în greutate nu este substanţială.

Începând din trimestrul doi, talia se îngroaşă şi de aici încolo se recomandă purtarea unor pantaloni sau fustele reglabile, cu şiret sau cu elastic pe talie, pentru a se putea lărgi uşor.

Nu cedaţi tentaţiei de a cumpăra haine din fibre sintetice (chiar dacă sunt mai convenabile ca preţ), în locul celor din fibre de bumbac.

Transpiraţia mai abundentă din perioada de sarcină vă va crea un mare disconfort dacă veţi purta îmbrăcăminte sintetică.