VIDEO: Aşa ai grijă de sănătatea orală în sarcină!
Cu toate acestea, este foarte important ca femeia gravidă să înţeleagă importanţa îngrijirii dinţilor atât pentru ea înseşi, cât şi pentru a-i asigura bebeluşului o dezvoltare sănătoasă.
Printre problemele dentare care apar frecvent în timpul celor nouă luni de sarcină se numără sângerările şi durerile gingivale, fie umflarea gingiilor.
Acestea dispar odată cu naşterea, însă pot genera complicaţii. Pentru a le evita, medicii stomatologi recomandă îngrijirea dinţilor şi a gingiilor prin periaj dentar regulat şi folosirea aţei dentare, alături de o alimentaţie echilibrată şi de un control stomatologic periodic.
„Complicaţiile dentare din timpul sarcinii pot influenţa greutatea copilului la naştere, iar femeile cu afecţiuni ale gingiilor prezintă risc de naştere prematură”, afirmă Christian Marmandiu, medic stomatolog şi coordonator al Clinicii Swiss Ecodent din Bucureşti.
Pentru a menţine o stare bună de sănătate a gingiei şi a dinţilor în cursul sarcinii specialiştii recomandă:
- spălatul pe dinţi regulat, cel puţin de două ori pe zi (dimineaţa şi seara, după masă);
- utilizarea unei periuţe de dinţi normale sau electrice de consistenţă medie, care se schimbă la interval de 3 luni; - alocarea unui timp suficient periajului dentar (minim cinci minute manual, minim două minute electric) şi insistarea pe toate suprafeţele dentare; - curăţarea zilnică a spaţiilor dintre dinţi cu ajutorul aţei dentare (în special seara) pentru a îndepărta placa dentară; - utilizarea pastelor de dinţi şi a apelor de gură cu fluor, în funcţie de indicaţiile medicului stomatolog, dar şi folosirea duşurilor bucale pentru o igienizare mai riguroasă; - având în vedere că o femeie însărcinată are tendinţa să consume dulciuri, este indicată mestecarea de gumă, pentru reechilibrarea pH-ului; - prezentarea la un control stomatologic atât la începutul sarcinii, cât şi pe parcursul ei.